#shareyourstory: Φώφη Τσεσμελή

shareyourstory-φώφη-τσεσμελή

Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.

Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!

Η Φώφη Τσεσμελή μοιράζεται τη δική της ιστορία:

Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια…

Είμαι DJ, δημοσιογράφος, consultant και δραστηριοποιούμαι στον χώρο της μουσικής τα τελευταία 25+ χρόνια. Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ και απέρριψα προτάσεις για Ακαδημαϊκή καριέρα, ώστε να εστιάσω στο μεγάλο μου πάθος, που είναι η μουσική. Ως δημοσιογράφος έχω συνεργαστεί με μεγάλα media (τηλεόραση, ραδιόφωνο, τύπος) και εδώ και έξι χρόνια αρθρογραφώ στη LiFO. Ως DJ έχω παίξει στα πιο γνωστά clubs στη χώρα και διατηρώ το μακροβιότερο residency σε club, ως η resident του Sodade BackStage τα τελευταία 21 χρόνια. Το 2018 σύστησα στο κοινό το HER Project, που σκοπό του έχει την ενδυνάμωση, στήριξη και προώθηση των γυναικών στον χώρο της (ηλεκτρονικής) μουσικής, αλλά και των τεχνών γενικότερα. Από τον Απρίλιο του 2020 είμαι μία από τις directors του shesaid.so Athens, μιας παγκόσμιας πλατφόρμας που αριθμεί πάνω από 10.000 μέλη σε 20 χώρες παγκοσμίως και που στόχος της είναι να ενδυναμώσει τις γυναίκες και τις υποεκπροσωπούμενες κοινωνικές ομάδες με σκοπό ένα (πιο) ισότιμο μέλλον στη βιομηχανία της μουσικής. Με δεδομένες τις ήδη υπάρχουσες επαγγελματικές μου δραστηριότητες, ρίχνω, πλέον, πολύ μεγάλο βάρος στα HER και shesaid.so για την επίτευξη του σκοπού τους όχι μόνο μέσα από αυτόνομες δράσεις, αλλά και μέσα από συνέργειες με πολιτιστικούς οργανισμούς/φορείς, ανάλογες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις;

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν το γεγονός ότι ήμουν γυναίκα σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Για να φτάσω κάπου έπρεπε να δουλέψω τριπλά και τετραπλά και συγχρόνως να αποδεικνύω συνεχώς την αξία μου. Σίγουρα τα δεδομένα είναι αρκετά καλύτερα σήμερα, όμως τα εμπόδια δυστυχώς παραμένουν ίδια σε αρκετούς (ανδροκρατούμενους) χώρους, σε μια πιο εξωραϊσμένη εκδοχή τους.

Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο; 

Σίγουρα η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια (διαβάζω ξανά την πρόταση που μόλις έγραψα και μου φαίνεται ανεκδιήγητο το ότι συζητάμε για τη θέση μιας τεράστιας κοινωνικής ομάδας στην κοινωνία, λες και είμαστε κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους), όμως συνεχίσουμε να παλεύουμε για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως π.χ. το να σταματήσει ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εξίσωση των αμοιβών, για να φτάσουμε σε πιο συγκεκριμένα στατιστικά: μόνο μία στις τέσσερις θέσεις στα κοινοβούλια παγκοσμίως ανήκει σε γυναίκα. Παραπάνω από το 70% των θυμάτων του trafficking είναι γυναίκες και μικρά κορίτσια. Ως αποτέλεσμα του Covid 39% περισσότερες γυναίκες είναι πιθανό να χάσουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μία στις 10 γυναίκες παγκοσμίως ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας. Η λίστα, δυστυχώς, συνεχίζει και είναι μεγάλη. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του World Economic Forum χρειάζονται ακόμη 99.5 χρόνια, ώστε να επιτευχθεί η ισότητα. Άρα αυτό που όλοι μας – άνδρες και γυναίκες – πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να παλεύουμε, να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας, να σπάμε τα στερεότυπα και να απαιτούμε την ίση μεταχείριση, είτε ως μονάδες, είτε συλλογικά από τον μικρόκοσμό μας, μέχρι και ως μέλη της παγκόσμιας κοινωνίας.

Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA; 

Η υποψηφιότητά μου στα GIWA ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και μεγάλη τιμή. Το ότι προέρχομαι από έναν χώρο που δύσκολα θα φανταζόμουν να έχει παρουσία και να εκπροσωπείται σε ανάλογες διοργανώσεις, μου δίνει μια απίστευτη δύναμη και με κινητοποιεί ακόμα περισσότερο, νιώθω πως κάπως, κάπου όλος αυτός ο κόπος, η ασταμάτητη δουλειά και η πάλη όλα αυτά τα χρόνια αναγνωρίζονται και αποκτούν μια εξωστρέφεια. Όχι μόνο ως γυναίκα, αλλά και ως εκπρόσωπος της σκηνής της ηλεκτρονικής μουσικής, που για πολλούς είναι “underground”, ή “μη τέχνη” (στο εξωτερικό τα clubs και οι DJs θεωρούνται φορείς πολιτισμού/πολιτιστικές παρακαταθήκες, ενώ εδώ είμαστε το λιγότερο αφανείς), νιώθω πως μέσω των GIWA και αυτής της υποψηφιότητας ίσως δίνω εικόνα, βήμα και φωνή σε πολλούς ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου που προσφέρουν πολλά στον πολιτισμό, όμως δεν υπάρχουν πουθενά και δεν αναγνωρίζονται. Είμαι συγκινημένη και ευγνώμων.

Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

Σχετικά Άρθρα
%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b5%cf%82-%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b5%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%860
Αυτές είναι οι μεγάλες νικήτριες των φετινών βραβείων GIWA!
shareyourstory-%ce%b7%cf%81%cf%8e-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%8d%ce%bc%cf%80%ce%b10
#shareyourstory: Ηρώ Κουτσιούμπα
shareyourstory-%ce%bb%ce%b9%ce%bb%ce%ae-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b70
#shareyourstory: Λιλή Πυράκη
shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Μαρία Σαραντοπούλου
shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b1%cf%83%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%b70
#shareyourstory: Μαρία Χατζηασλάνη
shareyourstory-%ce%bb%ce%af%ce%b6%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b7%ce%bb%ce%ac0
#shareyourstory: Λίζα Κορομηλά

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του