#shareyourstory: Ευαγγελία Μαρκάκη

shareyourstory-ευαγγελία-μαρκάκη

Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.

Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!

Η Ευαγγελία Μαρκάκη μοιράζεται τη δική της ιστορία:
Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια…

Ξεκίνησα να δουλεύω παράλληλα με τις σπουδές μου. Πάντα πίστευα ότι η ακαδημαϊκή μόρφωση πρέπει να συνοδεύεται από εργασιακή εμπειρία. Δεν το αμέλησα ποτέ, ακόμα και όταν έκανα το διδακτορικό και έπειτα το μεταδιδακτορικό μου. Θυμάμαι να δουλεύω πολλές ώρες από το πρώτο έτος των σπουδών μου. Πήγαινα όπου μπορούσα αλλά και όπου κέρδιζα γνώσεις, ανέπτυσσα ικανότητές και δεξιότητες που θα χρησιμοποιούσα στο μέλλον. Ξεκίνησα από διάφορες εταιρίες και από τα ΜΜΕ και μετά απευθύνθηκα σε συμβουλευτικές όπου και κέρδισα πολύτιμη εμπειρία. Με εμπιστεύτηκαν και είναι κάτι που ακόμα το εκτιμώ πολύ. Σημαντική μου στιγμή η εμπειρία μου σε αμερικανική εταιρία. Εκπαίδευση, ανάπτυξη, υποστήριξη και πολύ καλές απολαβές αν και ήμουν στην αρχή της πορείας μου. Στη συνέχεια η εμπειρία μου στο κομμάτι της επικοινωνίας και της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού για πάνω από 10 χρόνια σε ασφαλιστική εταιρία. Από τους σημαντικότερους σταθμούς στην επαγγελματική μου ζωή. Από το 2014 αποφάσισα να ξεκινήσω κάτι δικό μου μετά από πρόταση για συνεργασία από μία πολυεθνική γερμανική συμβουλευτική. Τότε συνειδητοποίησα ότι μπορώ να προσφέρω στη χώρα μου, στις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και σε ιδιώτες παραπάνω παρέχοντας υπηρεσίες σε εταιρίες με στόχο την εξέλιξη, την ανάπτυξή τους, τη σωστή επιλογή προσωπικού, την προστασία και την εξωστρέφεια τους και επίσης σε ιδιώτες για την επαγγελματική και προσωπική τους ανάπτυξη. Για το μέλλον οι σκέψεις εστιάζουν σε ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία και στην εκπαίδευση. Οι Έλληνες επιχειρηματίες και τα στελέχη τους στις επιχειρήσεις έχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης ακόμα. Εκεί θέλω να εστιάσω.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις;

Πραγματικά υπάρχουν τόσα πολλά να πει κάποιος: αναποδιές, λάθος αποφάσεις, ατυχίες. Αλλά αν προσωπικά πρέπει να ξεχωρίσω μόνο μία αυτή είναι σίγουρά η προχειρότητα και ημιμάθεια που συναντά κάποιος σήμερα στην αγορά. Και θα εξηγήσω τι εννοώ. Κάθε φορά που αναλαμβάνω μία συνεργασία είτε με εταιρία είτε με ιδιώτη αισθάνομαι πολύ μεγάλη ευθύνη απέναντί σε αυτή τη συνεργασία. Τη σέβομαι και την εκτιμώ. Με έχει δυσκολέψει λοιπόν πολύ το να συναντώ ανθρώπους ή να πρέπει να συνεργαστώ με επαγγελματίες που θέλουν να τελειώνουν τα πάντα γρήγορα, που αντι να πουν: «Δεν ξέρω. Θα ρωτήσω και θα σου πω. Ή έκανα λάθος και θα το διορθώσω» προτιμούν να δώσουν μία εύκολη απάντηση ή να κάνουν κάτι ημιτελές ή να σε εκθέσουν χωρίς μετά να αναλαμβάνουν την ευθύνη. Νομίζω ότι όλοι κάποιες στιγμές κάνουμε λάθη, κακές επιλογές και δείχνουμε εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που δεν θα έπρεπε. Η εμπειρία, η συνεχής ανάπτυξη γνώσεων και η προσεκτική επιλογή συνεργατών αλλά και πελατών με έχει σίγουρα βοηθήσει να αντιμετωπίσω τη δυσκολία αυτή. Βέβαια, τέτοιες δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν αλλά τελικά έχω καταλήξει ότι για μένα μετρούν περισσότερο οι όμορφες συνεργασίες με σεβασμό, θαυμασμό και εκτίμηση, κι ας έχω χαμηλότερες αποδοχές. Μόνο έτσι είμαι εντάξει με τον εαυτό μου.

Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο;

Η θέση της γυναίκας σήμερα είναι μία θέση γεμάτη προκλήσεις, υποχρεώσεις, ρόλους και πολλή προσπάθεια. Σε σημεία ανά τον κόσμο είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ούτε να το υποτιμούμε. Η παρέμβασή μας και η θέση μας πρέπει να είναι πιο δυναμική και πιο αποφασιστική τόσο για τις πιο αδύναμες γυναίκες όσο και για την LGSTQ ομάδα. Στις σύγχρονες κοινωνίες η γυναίκα υπο –εκπροσωπείται τόσο στην πολιτική όσο και σε άλλα επιστημονικά και επαγγελματικά περιβάλλοντα. Έρευνα της McKinsey δείχνει ότι από το 2015 μέχρι και το 2020 η εκπροσώπηση των γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις αυξάνει αργά, σε κάποιες περιπτώσεις μειώνεται ή παραμένει διαχρονικά σταθερή (mcKinsey, 2020). Αυτό δείχνει ότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε. Πρέπει να στηρίζουμε σθεναρά τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών για την εκπροσώπηση των γυναικών μέσα από: την ισότητα των γυναικών στις ανώτατες διοικητικές θέσεις στις εταιρίες, τη δικαιοσύνη στην εργασία, το σεβασμό και την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μη διάκρισης, τη διασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας όλων των εργαζομένων γυναικών και ανδρών, την προώθηση της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της επαγγελματικής ανάπτυξης για τις γυναίκες, την εφαρμογή επιχειρηματικής ανάπτυξης που ενδυναμώνει τις γυναίκες, την προώθηση της ισότητας μέσω κοινοτικών πρωτοβουλιών, τη μέτρηση και δημοσίευση αναφοράς σχετικά με την πρόοδο για την επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Από την άλλη πλευρά η εξέλιξη για την κάθε γυναίκα σηματοδοτεί διαφορετικά πράγματα. Νομίζω ότι ακόμα και σήμερα πολλές φορές χάνουμε την ουσία προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στην εικόνα, σε κοινωνικά ή επαγγελματικά στερεότυπα. Δεν θεωρώ ότι αυτό βοηθάει στην εξέλιξή μας. Οι γυναίκες θα βοηθούσε να γίνουμε πιο αλληλέγγυες και υποστηρικτικές και μεταξύ μας αλλά και να ξαναβρεί η καθεμία τη δική της εστίαση, τι έχει πραγματικά νόημα και σημασία για εκείνη.

Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA;

Η υποψηφιότητα μου με ενθουσιάζει, με συγκινεί και με τιμά. Είμαι χαρούμενη γιατί έχω επιλεγεί ανάμεσα σε τόσες υποψηφιότητες αλλά και γιατί «συναγωνίζομαι» πολύ αξιόλογες κυρίες στην κατηγορία του επιχειρείν. Αυτή η υποψηφιότητα έρχεται σε μία στιγμή για μένα όπου αναπτύσσομαι, προχωρώ και εξελίσσω τη δουλεία μου. Η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται. Η πανδημία έχει φέρει σε δύσκολή θέση πολλές επιχειρήσεις, επαγγελματίες και επιχειρηματίες. Σε αυτή τη συγκυρία προσφέρουμε βοήθεια, στήριξη και καθοδήγηση χωρίς να ξεχνάμε την αλληλεγγύη. Αισθάνομαι περήφανη και σίγουρη για την προσπάθειά μου ως επαγγελματίας και ως επιστήμονας. Νιώθω ότι με την υποψηφιότητα αυτή πρεσβεύω τις αξίες που αντιπροσωπεύουν τα βραβεία: Είμαι μια γυναίκα που θέλει να προσφέρει στην κοινωνία, Ελληνίδα επιχειρηματίας με διεθνή προσανατολισμό. Ως υποψήφια στα βραβεία GIWA πραγματικά απολαμβάνω τη χαρά της συμμετοχής. Αν έρθει και το βραβείο θα είναι ακόμα πιο μεγάλη η τιμή.

Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

Σχετικά Άρθρα
%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b5%cf%82-%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b5%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%860
Αυτές είναι οι μεγάλες νικήτριες των φετινών βραβείων GIWA!
shareyourstory-%ce%b7%cf%81%cf%8e-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%8d%ce%bc%cf%80%ce%b10
#shareyourstory: Ηρώ Κουτσιούμπα
shareyourstory-%ce%bb%ce%b9%ce%bb%ce%ae-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b70
#shareyourstory: Λιλή Πυράκη
shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Μαρία Σαραντοπούλου
shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b1%cf%83%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%b70
#shareyourstory: Μαρία Χατζηασλάνη
shareyourstory-%ce%bb%ce%af%ce%b6%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b7%ce%bb%ce%ac0
#shareyourstory: Λίζα Κορομηλά

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του