Αρχική > #shareyourstory > #shareyourstory: Ελιζα Κονοφάγου
shareyourstory-ελιζα-κονοφάγου

#shareyourstory: Ελιζα Κονοφάγου

Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.

Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!

Η Ελιζα Κονοφάγου μοιράζεται τη δική της ιστορία:

Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια…

Εργάζομαι εδώ και 30 χρόνια στον τομέα της Βιοιατρικής Τεχνολογίας, που συνδυάζει τομείς μηχανικής όπως χημικών και ηλεκτρολόγων, και τους εφαρμόζει στους τομείς της βιολογίας και ιατρικής. Το εργαστηριο μου στο Κολούμπια ασχολειται με το αντικειμενο των υπερηχων – και απο την απεικονιστικη αλλα και την θεραπευτικη πλευρα. Απο την απεικονιστικη πλευρα, αναπτυσσουμε μεθοδους που βασιζονται σε υπερηχητικες εικονες και ενημερωνουν σε σχεση με τις μηχανικες ιδιοτητες των ιστων η/και οργανων. Με αλλα λογια, προσπαθουμε να δωσουμε μια περισσοτερο ποσοτικη, και αρα πιο αντικειμενικη και ευαισθητη, εικονα της υγειας του μυοκαρδιου και των αγγειων στα πλαισια καραδιαγγειακης νοσου αλλα και οργανων οπως το μαστο και το παγκρεας σε σχεση με καρκινικους δεικτες. Απο θεραπευτικης πλευρας, αναπτυσουμε υπερηχητικα συστηματα για τοπικη θεραπεια καρκινωματος και προσωρινου ανοιγματος του αιματοεγκεφαλικου φραγμου στον εγκεφαλο για θεραπεια Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Δουλεύουμε σ’αυτα τα θέματα αυτα για πάνω από 20 χρόνια, αρχίζοντας πρώτα σε πειραματόζωα για να δείξουμε το προφίλ ασφαλείας της μεθόδους μας και μετά τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Ο στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια να μεταφέρουμε τις μεθόδους μας σε κλινική εφαρμογή και για την έγκαιρη διαγνωση καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλα και εντοπιση και θεραπεια καρκινικων όγκων και νευρολογικών νοσών.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις;

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα μέχρι σήμερα ήτανε να μπορέσω να στήσω το δικό μου ερευνητικό εργαστήριο με τη δικιά μου ομάδα και να μπορέσω να εξασφαλίσω ερευνητικά κονδυλια για πολλαπλά χρονικά στάδια. Όλα αυτα βέβαια με τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο τρόπος που κατάφερα να το ξεπεράσω ήτανε και με καλήτύχη αλλά και με πολλή δουλειά. Η καλή τύχη ήτανε η οικογένεια μου που πάντα με στήριζε να ακολουθήσω τα όνειρα μου για μία επιστημονική σταδιοδρομία μαζί με τους συνεργάτες μου και καθηγητές μου όπως επίσης και η περιοχή στην οποία εστίασα την διδακτορική μου διατριβή που είχε να κάνει με την ελαστικότητα των ιστών και την διαφοροποίηση τους στην περίπτωση του καρκίνου – ένας τομέας που εξελιχθηκε εκθετικά μετά την ολοκλήρωση του διαδοκτορικού μου. Η πολλή και σταθερή δουλειά, όχι μόνο από μένα αλλά και από την επιστημονική μου ομάδα με τρομερά επιδέξιους και ικανούς φοιτητές και μεταδιδακτορικούς επιστήμονες, ήτανε το δεύτερο αλλά καθοριστικό στοιχείο ολοκλήρωσης και υλοποίησης των επιτευγμάτων μας στις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο;

Τα τελευταία 50 χρόνια, οι γυναίκες έχουν εξελιχτεί επαγγελματικά με εκθετικό ρυθμό. Από την δεκαετία του 1950, ή ακόμα και 1960, που οι γυναίκες σε μεγάλο βαθμό δεν θεωρώντουσαν ή, ακόμα χειρότερα, αποθαρρύνονταν από το να ακολουθήσουν μια επαγγελματική καριέρα, υπάρχουν γυναίκες αστροναύτες, επιστήμονες σε όλους τους τομείς και βέβαια αρχηγοί κρατών, όπως και τώρα στην Ελλάδα! Παράλληλα όμως, η σύγχρονη κοινωνία, παρόλου που έχουμε εκσυγχρονιστεί σε τόσα διαφορετικά επίπεδα, από supercomputers στην τσέπη μας στο να στέλνουμε ρομπότ στον πλανήτη Άρη, δεν έχει αλλάξει στο τομέα της οικογένειας και στο πώς οι γυναίκες με μεγαλύτερο επαγγελματικό ρόλο πρέπει επίσης να ανταπεξέρχονται στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Οπότε ο μόνος τρόπος να μπορέσει να αξιολογηθεί το ταλέντο στο αλλό μισό του πληθυσμού ανάλογα με το πρώτο μισό, θα ήτανε να υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια στις γυναίκες και άντρες να μοιράζονται τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Αυτό βέβαια προυποθέτει ριζική κοινωνική αλλαγή. Κάποιες χώρες έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο, ιδίως στην Σκανδιναβία, αλλά έχουμε πολύ δρομο ακόμα.

Στο εντωμεταξύ, πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές όπως π.χ. να προβάλλονται γυναίκες που έχουν επιστημονική καταξίωση γιατί αυτό εμπνέει κύριως τις νεαρές κοπέλες, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ότι εάν έχουν επαγγελματικές φιλοδοξίες και ταλέντο, μπορούν να τις ακολοθήσουν και να υλοποιήσουν. Το καλό είναι ότι όλο και πιο πολλοί άντρες αναγνωρίζουν τις συναδέλφισσες τους σε πολλούς τομείς και – πιο σημαντικά ακόμα – προσδοκούν να τις αναδείξουν. Αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο, θα μπορέσουμε σε λίγα χρόνια για πρώτη φορά να γυρίσουμε πια σελίδα και να προχωρήσουμε σε μία καινούρια εποχή όπου γυναίκες και άντρες θα αξιολογούνται αντικειμενικά, χωρίς το φύλο να τους είναι εμπόδιο ή πλεονέκτημα !

Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA;

Παρόλο που δεν μένω στην Ελλάδα εδώ και πανω απο 30 χρόνια τώρα, αισθάνομαι ακόμα πιο πολύ Ελληνίδα απ’όταν έφυγα. Όπως πολλοί Ελληνες του εξωτερικου ξέρουνε, οταν φεύγουμε απο την πατριδα μας, την αντιπροσωπεύουμε οπου και να βρεθούμε! Έτσι κι εγώ, σε πολλές διαλέξεις μου, και ιδίως όταν με ρωτάνε για την σταδιοδρομία μου, αρχίζω με την ανατροφή μου στην Ελλάδα και την οικογένεια μου. Είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα και που μπορώ να προσφέρω μία, έστω και μικρή, είκονα του τι μπορεί να καταφέρει μια Ελληνίδα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί αυτό να ακούγεται κοινότυπο, αλλά ο στόχος είναι να εμπνεύσουμε την καινούρια γενιά να εκπληρώσει τα δικά της όνειρα.

Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

Σχετικά Άρθρα
shareyourstory-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Χριστίνα Αλεξανδροπούλου
shareyourstory-%ce%b9%ce%bb%ce%b5%ce%ac%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%ba%cf%8e%ce%bd%ce%b70
#shareyourstory: Ιλεάνα Κλοκώνη
shareyourstory-%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b70
#shareyourstory: Άννα Καπαράκη
shareyourstory-%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%b7%cf%83%ce%af%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Μισελίνα Λεμησίου
shareyourstory-%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%ac%ce%bf%ce%bb%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Άννα Πάολα Παπακωνσταντίνου
shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%bd%ce%b5%cf%86%ce%ad%ce%bb%ce%b7-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b9%cf%89%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του