Αρχική > #shareyourstory > #shareyourstory: Χάρις Πλακαντωνάκη
shareyourstory-χάρις-πλακαντωνάκη

#shareyourstory: Χάρις Πλακαντωνάκη

Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.

Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!

Η Χάρις Πλακαντωνάκη μοιράζεται τη δική της ιστορία:

Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια.

Η επαγγελματική μου πορεία τα τελευταία 13 χρόνια επικεντρώνεται στον κλάδο της ναυτιλίας. Πριν ενταχθώ στο ναυτιλιακό κόσμο δούλευα στην πολυεθνική εταιρεία συμβούλων στρατηγικής Boston Consulting Group (BCG) όπου ασχολήθηκα με έργα στρατηγικής σε διάφορους κλάδους και χώρες της Ευρώπης. Το 2008 ξεκίνησα να εργάζομαι στην ναυτιλιακή εταιρεία Thenamaris στο κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού και της εταιρικής επικοινωνίας. Εφτά χρόνια αργότερα, προχώρησα στην Star Bulk Carriers Corp., τη μεγαλύτερη εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία ξηρού φορτίου στο χρηματιστήριο της Αμερικής, η οποία έχει στην κατοχή της 126 ποντοπόρα πλοία. Σήμερα ανήκω στην ομάδα διοίκησης της Star Bulk και κατέχω τον ρόλο της Chief Strategy Officer, υπεύθυνη για το στρατηγικό σχεδιασμό, τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων, την τεχνολογία, και την εταιρική επικοινωνία της εταιρείας.

Η βιωσιμότητα, με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια ναυτιλία. Ως χώρα οι εκπομπές μας είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, ως ναυτιλία όμως έχουμε σημαντικό αντίκτυπο. Το όραμά μου για το μέλλον είναι να συμβάλω στην προώθηση της βιωσιμότητας στη ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσω του ρόλου μου στη Star Bulk, κινητοποιώ καθημερινά τις ομάδες μας σε όλα τα μέρη του κόσμου προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και εκπροσωπώ την εταιρεία μας σε διεθνείς οργανισμούς που αποσκοπούν στο ίδιο όραμα, όπως το Global Maritime Forum και το Getting to Zero Coalition. Πρόσφατα εκλέχθηκα και στο Διοικητικό Συμβούλιο του United Nations Global Compact Network Hellas, το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα μας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις;

Ως μητέρα δύο αγοριών, 9 και 7 χρονών, η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα στην επαγγελματική μου πορεία ήταν και είναι η ισορροπία μεταξύ καριέρας και οικογένειας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο το να μεγαλώνεις μικρά παιδιά και να έχεις παράλληλα και απαιτητική δουλειά, ειδικά αν αυτή εμπεριέχει και ταξίδια. Οι ενοχές και το άγχος του να ανταπεξέλθεις τόσο στις υποχρεώσεις της οικογένειας όσο και του γραφείου είναι μια καθημερινή εσωτερική μάχη. Και βεβαίως η κούραση, τόσο σωματική όσο και ψυχολογική.Δεν μπορώ να πω ότι κατάφερα ποτέ να ξεπεράσω πλήρως αυτή τη δυσκολία, σίγουρα όμως με έχει βοηθήσει η υποστήριξη από το σύζυγό μου, η καλή οργάνωση, τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά, και η προτεραιοποίηση του τι είναι πραγματικά σημαντικό και τι όχι. Είναι εντυπωσιακό πόσο πιο αποτελεσματικός γίνεται κανείς στη δουλειά του όταν γνωρίζει ότι τον περιμένουν τα παιδιά στο σπίτι! Χρειάζεται επίσης αποδοχή ότι για τα πρώτα χρόνια και όσο τα παιδιά είναι ακόμη μικρά δεν υπάρχει η πολυτέλεια του προσωπικού χρόνου. Μια δεκαετία σχεδόν μετά, μπορώ να πω με σιγουριά ότι άξιζε τον κόπο η προσπάθεια και στα δύο επίπεδα!

Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο;

Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία διαφέρει δραματικά από χώρα σε χώρα. Υπάρχουν χώρες στις οποίες ακόμη και σήμερα καταπατούνται τα βασικά δικαιώματα των γυναικών. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη συμμετοχή της γυναίκας στο επαγγελματικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας. Και όσο περνάνε τα χρόνια, βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να πρωτοστατούν στους διάφορους κλάδους της οικονομίας και της κοινωνίας ευρύτερα, όπως και να διεκδικούν ισότιμη μεταχείριση σε όλα τα επίπεδα. Οι γυναίκες που συμμετέχουν στα GIWA είναι ένα τρανό παράδειγμα!

Αναμφισβήτητα, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο εξέλιξης, και αυτό επαληθεύεται και μετά τα πρόσφατα σχετικά γεγονότα στη χώρα μας. Σε μεγάλό βαθμό αυτό οφείλεται σε ξεπερασμένες νοοτροπίες σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Είμαι αισιόδοξη όμως, βλέποντας τη φιλοσοφία των νέων ανθρώπων όπως και τα επιτεύγματα και το θάρρος των Ελληνίδων γυναικών, ότι σε μια δεκαετία από τώρα η θέση της γυναίκας δε θα είναι πλέον θέμα συζήτησης ή προβληματισμού στη χώρα μας, και ότι οποιαδήποτε ανισότητα θα αποτελεί μέρος της ιστορίας.

Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA;

Τα GIWA για μένα δεν είναι ένας διαγωνισμός αλλά μια εξαιρετική προσπάθεια του να διαδοθούν και να εμπνεύσουν οι ιστορίες αξιόλογων Ελληνίδων που διαπρέπουν με το έργο τους παγκοσμίως. Με τιμάει ιδιαίτερα και μου δίνει χαρά η επιλογή μου ως υποψήφιας, κυρίως λόγω του ότι με εντάσσουν σε μια ομάδα ταλαντούχων γυναικών που η δραστηριότητά τους έχει αντίκτυπο σε διεθνές επίπεδο. Είναι σπουδαίο εγχείρημα η αναγνώριση και η προώθηση των επιτευγμάτων τους, πολλά από τα οποία δεν παίρνουν δημοσιότητα, για να δώσουν κουράγιο και όρεξη και σε άλλες γυναίκες.

Μιλώντας για τα GIWA, δεν μιλάω για τον εαυτό μου. Μιλάω για όλες αυτές τις Ελληνίδες που δουλεύουν σκληρά με ταλέντο και όραμα και κάνουν τη διαφορά στον κόσμο μας.

Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

Σχετικά Άρθρα
shareyourstory-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Χριστίνα Αλεξανδροπούλου
shareyourstory-%ce%b9%ce%bb%ce%b5%ce%ac%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%ba%cf%8e%ce%bd%ce%b70
#shareyourstory: Ιλεάνα Κλοκώνη
shareyourstory-%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b70
#shareyourstory: Άννα Καπαράκη
shareyourstory-%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%b7%cf%83%ce%af%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Μισελίνα Λεμησίου
shareyourstory-%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%ac%ce%bf%ce%bb%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Άννα Πάολα Παπακωνσταντίνου
shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%bd%ce%b5%cf%86%ce%ad%ce%bb%ce%b7-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b9%cf%89%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του