#shareyourstory: Άννα Υφαντή

shareyourstory-άννα-υφαντή

Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.

Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!

Η Άννα Υφαντή μοιράζεται τη δική της ιστορία:

Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια….

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασα στην Αρχιτεκτονική Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Από φοιτήτρια είχα την ακόρεστη περιέργεια να ταξιδέψω εκτός Ελλάδος, κάτι που με οδήγησε στο να ζήσω στην Πράγα και στο Νανσύ ως φοιτήτρια και να συνεργαστώ με αρχιτεκτονικά γραφεία στην Βαρκελώνη, την Γλασκόβη, το Εδιμβούργο και μετέπειτα πια το Λονδίνο, όπου είναι και η μόνιμη βάση μου από το 2006.

Η πανεπιστημιακή μου πορεία από τον Βορρά της Ελλάδος στον Βορρά της Μεγάλης Βρετανίας, με οδήγησε στο να αποκτήσω τον μεταπτυχιακό μου τίτλο με Διάκριση (Masters in Architecture with Distinction) από τη φημισμένη αρχιτεκτονική σχολή του Mackintosh, που αποτελεί μέρος του Glasgow School of Art. Μετά απο 4 χρόνια συνεργασίας με διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία και σε διαφορετικούς τομείς στην Σκωτία, η μετάβαση στο Λονδίνο ήταν το επόμενο φυσικό βήμα. Από το 2007 είμαι στέλεχος του στούντιο των Μεταμοντέρνων CZWG Architects. Αρχικά ως Project Architect για την βραβευμένη βιβλιοθήκη στο Canada Water του Νότιου Λονδίνου, στην συνέχεια ως Associate Architect σε διάφορα projects συγκροτημάτων κατοικιών, κτιρίων μικτής χρήσης, δημόσιων βιβλιοθηκών κλπ και απο το 2020 ως η πρώτη γυναίκα Director, υπεύθυνη για θέματα ανάπτυξης της επιχείρησης. Παράλληλα συνεργάζομαι με δυο γνωστά πανεπιστήμια του Λονδίνου, την Bartlett School of Architecture και το London Metropolitan University ως εξωτερική εξετάστρια των επαγγελματικών τους εξετάσεων για την επάρκεια του αρχιτεκτονικού τίτλου.

Τα άμεσα μελλοντικά σχέδια μου είναι να εστιάσω στην οικογένεια μου, με την επικείμενη γέννηση δεύτερου παιδιού μου, με προοπτική επιστροφής στον επαγγελματικό στίβο από τον επόμενο χρόνο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις; 

Η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας μου είχε να κάνει με το να αποκτήσω την εμπειρία που χρειαζόμουν η ίδια ως εφόδιο για να αντιμετωπίσω ένα αμιγώς ανδροκρατούμενο χώρο ως νέα, αλλοδαπή γυναίκα στους τομείς της αρχιτεκτονικής μελέτης και κατασκευής μεγάλης κλίμακας σε σε μια μητρόπολη με τρομερές απαιτήσεις και ανταγωνισμό.

Μέρος της ίδιας πρόκλησης ήταν και το να πιστέψω η ίδια στις επαγγελματικές δυνατότητες μου, ούτως ώστε να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις όλων των έργων ως υπεύθυνη απο αρκετά νεαρή ηλικία, σε μια χώρα με διαφορετικούς κανονισμούς και σύστημα και σε άλλη γλώσσα απο την μητρική μου. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν ο φόβος της ευθύνης, σε συνδυασμό με το να μην θέλω να απογοητεύσω την ομάδα μου, σε πρώτο επίπεδο, και τον εαυτό μου κατ επέκτασιν.Είναι αυτό που οι Βρετανοί περιγράφουν ως “steep learning curve” το οποίο είναι αναποφευκτο μέρος της όλης διαδικασίας.

Ο τρόπος με τον οποίο κατάφερα να ξεπεράσω την προσωπική μου δυσκολία στο να πιστέψω ότι ήμουν το κατάλληλο άτομο για τον ρόλο τον οποίο κλήθηκα να παίξω και για τον οποίο προσελήφθην απο την αρχή (βλέπε impostor syndrome) ήταν με συνεχή, αμείλικτη και σκληρή δουλειά. Δουλειά η οποία πολύ συχνά δεν υπολόγιζε Σαββατοκύριακα, οκτάωρη απασχόληση η’ διακοπές. Κάτι που δυστυχώς ακόμα και τώρα θεωρείται φυσιολογικό και μέρος του ρόλου του αρχιτέκτονα στο Λονδίνο αλλά και στην Ελλάδα. Η δυσκολία έγκειται κυρίως στο πως μπορούμε να αλλάξουμε την κουλτούρα της εργασίας πέρα του κανονικού ωραρίου, κάτι που ξεκινάει απο την αρχιτεκτονική πανεπιστημιακή παιδεία.

Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο;

Όπως ανέφερα προηγουμένως, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας μου ήταν να βρω την δική μου φωνή και την πίστη στις δυνατότητες μου σε ένα αμιγώς ανδροκρατούμενο επαγγελματικό χώρο, που παραδοσιακά δεν φημίζεται για την διαφορετικότητα της κουλτούρας του.Η προσωπική μου πρόκληση αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες όλων των γυναικών οι οποίες κινούνται και εξελίσσονται επαγγελματικά σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενους τομείς. Το πρόβλημα μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο όταν αρχίζουμε να εξετάζουμε θέματα όπως ασυνείδητη προκατάληψη ενάντια των γυναικών, τις αν-ισες ευκαιρίες και αν-ιση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών στον ίδιο επαγγελματικό χώρο σε παρόμοιες θέσεις, όπως επίσης και τις εν γένει άνισες προσδοκίες σε θέματα παιδική φροντίδας. Το τελευταίο είναι κάτι που φάνηκε περίτρανα εν μέσω πανδημίας, όταν σχολεία και παιδικοί σταθμοί έκλεισαν και εργαζόμενοι γονείς κλήθηκαν να καλύψουν τις ανάγκες απασχόλησης και εκμάθησης των παιδιών τους, με αποτέλεσμα ο φόρτος να πέσει ανισοποσα στις περισσότερες περιπτώσεις στις εργαζόμενες μητέρες.Αυτό δείχνει ότι έχουμε ακόμα πάρα πολύ δρόμο να καλύψουμε σε θέματα ισοτιμίας/ισότητας των γυναικών στην σύγχρονη κοινωνία και στον επαγγελματικό στίβο.

Πρωτοβουλίες και βραβεία όπως τα Greek International Women awards που δημιουργούν μια ισχυρή πλατφόρμα για να ακουστούν διάφορες ιστορίες -επιτυχίας ή δυσκολιών- είναι εξαιρετικά σημαντικές και λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές μελλοντικών γυναικών επαγγελματιών. Δίνουν επίσης την ευκαιρία σε όλες τις υποψήφιους να υποστηρίξουν και να γιορτάσουν τα προσωπικά και ομαδικά τους επιτεύγματα σε μικρή και μεγάλη κλίμακα.

Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA; 

Η υποψηφιότητα και η αναπάντεχη επιλογή μου στο shortlist της κατηγορίας του Design, ήταν απο τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του τελευταίου χρόνου, που αποδείχτηκε δύσκολος για τους περισσότερους μας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά και τιμή το να εκπροσωπώ την χώρα μου μέσα από αρχιτεκτονικό μου έργο και την επαγγελματική μου πορεία των τελευταίων 20 ετών, ειδικά εφόσον οι βάσεις χτίστηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Θεσσαλονίκη.

Μου δίνει δε ακόμα μεγαλύτερη χαρά το γεγονός ότι μοιράζομαι την υποψηφιότητα αυτή με μια ομάδα εξαιρετικών, δυναμικών γυναικών που η κάθε μια έχει συνεισφέρει κάτι διαφορετικό στον τομέα της, δίνοντας το παράδειγμα στις μελλοντικές γενιές γυναικών ότι πραγματικά, δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στα όνειρα μας και τις επαγγελματικές μας φιλοδοξίες.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ καλή τύχη σε όλες τις υποψήφιους!

Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

Σχετικά Άρθρα
%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b5%cf%82-%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b5%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%860
Αυτές είναι οι μεγάλες νικήτριες των φετινών βραβείων GIWA!
shareyourstory-%ce%b7%cf%81%cf%8e-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%8d%ce%bc%cf%80%ce%b10
#shareyourstory: Ηρώ Κουτσιούμπα
shareyourstory-%ce%bb%ce%b9%ce%bb%ce%ae-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b70
#shareyourstory: Λιλή Πυράκη
shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%850
#shareyourstory: Μαρία Σαραντοπούλου
shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b1%cf%83%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%b70
#shareyourstory: Μαρία Χατζηασλάνη
shareyourstory-%ce%bb%ce%af%ce%b6%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b7%ce%bb%ce%ac0
#shareyourstory: Λίζα Κορομηλά

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του