GIWA Αwards: Η Σταυρούλα Πατσιομίτου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr

giwa-αwards-η-σταυρούλα-πατσιομίτου-μοιράζετ

Τα βραβεία Greek Ιnternational Women Awards (GIWA) είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ελληνίδας επαγγελματία που διαπρέπει παγκοσμίως. Είναι ένα project μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και υποστηρίζονται από μια ομάδα εργασίας εθελοντών. Τα GIWA έχουν αφετηρία το Λονδίνο του 2015 και οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες ζουν και εργάζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το Infowoman.gr ως χορηγός επικοινωνίας των βραβείων αυτών δημιούργησε την ενότητα #shareyourstory και σ΄ αυτήν φιλοξενούνται οι αληθινές ιστορίες πολλών από των γυναικών που φέτος είναι υποψήφιες για τα 3α GIWA Αwards, με τις οποίες είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 σε μία μοναδική τελετή απονομής βραβείων στο The American College of Greece – Pierce Theater, στην Αγία Παρασκευή.

Σας παρουσιάζουμε την Σταυρούλα Πατσιομίτου, Ερευνήτρια/Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μαθηματικών.

Όνομα και ιδιότητα. Ποια είναι η δική σου επαγγελματική ιστορία και τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα GIWA;

Ονομάζομαι Σταυρούλα Πατσιομίτου και είμαι Ερευνήτρια/Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μαθηματικών. Έχω τρία υπέροχα παιδιά, που μεγάλωσα μόνη μου μετά το θάνατο του συζύγου μου, σήμερα όλα επιστήμονες. Έχω πραγματοποιήσει διδακτορικές σπουδές. Έχω γράψει 10 μονογραφίες, περίπου 90 άρθρα σε διεθνή/ελληνικά έγκριτα περιοδικά/συνέδρια. Εισήγαγα διεθνώς 17 νεολογισμούς, αποτέλεσμα των ερευνητικών μου μελετών με χρήση λογισμικών δυναμικής/γεωμετρίας. Νιώθω ευτυχής που οι προσπάθειές μου αναγνωρίζονται διεθνώς και έχω καταφέρει να συμβάλλω στη διδακτική/ψυχολογία των μαθηματικών με στόχο την ανάπτυξη της σκέψης των μαθητών, καθώς επιβίωσα από πολλές δυσκολίες σε διάφορα επίπεδα.

Ποια ήταν ως τώρα η μεγαλύτερη πρόκληση στην επαγγελματική σου διαδρομή;

Μία έντονη συγκυρία ήταν το 2005 όταν, ενώ μάθαινα λογισμικά, έκανα έρευνα με μαθητές διαφορετικών επιπέδων, έγραφα τη διπλωματική μου για τον μεταπτυχιακό μου τίτλο και ταυτόχρονα μετακόμιζα στο νέο μου σπίτι, για να έχουν τα παιδιά μου ένα σταθερό σχολείο. Η πρόκληση συνεχίστηκε καθώς το 2007 άρχισα το διδακτορικό μου και λίγους μήνες αργότερα η επιβλέπουσα μου μετακινήθηκε σε άλλο Πανεπιστήμιο. Αυτή η αλλαγή ήταν δύσκολη, καθώς θα μπορούσε να μην προχωρήσει το διδακτορικό μου, ενώ μάλιστα είχα μόλις εισαγάγει την έννοια των ΣΟΕΑ (LVAR) σε διεθνή συνέδρια. Παρά ταύτα, ολοκλήρωσα με άριστα το διδακτορικό μου με άλλον επιβλέποντα και συνέχισα/επέκτεινα/-ω μέχρι σήμερα την έρευνά μου, προσπαθώντας να αποσαφηνίσω την πολυπλοκότητα της ιδέας που είχα συλλάβει, μέσα από δημοσιευμένες μελέτες.

Ποια ήταν ως τώρα η μεγαλύτερη ικανοποίηση στην επαγγελματική σου πορεία;

Η πρώτη και αναπόφευκτα πολύ σημαντική ικανοποίηση ήρθε όταν είδα το όνομά μου στην κυλιόμενη οθόνη λογισμικού, λαμβάνοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες(“Special Thanks to …”), καθώς συνέβαλα στην προσαρμογή του στην ελληνική γλώσσα, μετά από πρόταση του σχεδιαστή του λογισμικού

Ύστερα, ήταν μεγάλη η χαρά μου όταν η πρώτη μονογραφία μου εστάλη στα πειραματικά σχολεία μέσω του ΥΠΠΕΘ. Με τη χρήση του ως άνω λογισμικού άλλωστε, επινόησα και εισήγαγα 17 νεολογισμούς διεθνώς(https://www.academia.edu/101235958/). Η μεγαλύτερη ικανοποίηση όμως έρχεται κάθε φορά μέσω συναδέλφων, όταν διαπιστώνω ότι σπουδαίοι ερευνητές ή και καθηγητές στο χώρο της διδακτικής/ψυχολογίας των μαθηματικών, ιδίως σε πανεπιστήμια εξωτερικού, αναγνωρίζουν το ερευνητικό μου έργο με αναφορές σε αυτό στις διεθνείς εργασίες τους, ενώ ανά τα χρόνια με έχουν τιμήσει μέσω συστατικών επιστολών υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό πιθανή πρόσληψή μου σε θέση διδάσκουσας στο Πανεπιστήμιο.

Με ποιο τρόπο έχεις ενδυναμώσει άλλες γυναίκες ή σκοπεύεις να το κάνεις μέσα από την επαγγελματική σου πορεία.

Οι γυναίκες επιβιώνουμε και κατακτάμε τους στόχους μας μέσα από πολλές δυσκολίες σε διάφορα και διαφορετικά επίπεδα. Ειδικότερα, ο χώρος των μαθηματικών είναι ανδροκρατούμενος με μικρές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Μέσα από τις έρευνές μου κατέγραψα και κατέθεσα προτάσεις που αφορούν την ισότητα των φύλων σε θέσεις ευθύνης, χωρίς γυάλινες οροφές και εμπόδια (https://www.academia.edu/44760742/).

Εάν μπορώ να στείλω ένα μήνυμα μέσω της υποψηφιότητάς μου στα GIWA που νομίζω αφορά όλες τις νέες γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με τα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες εν γένει, είναι το σύνθημά (motto) μου, αυτό που πάντα λέω στον εαυτό μου και στα παιδιά μου: Δύναμη, πείσμα, γνώσεις και πάθος, πίστη στα όνειρα και τους στόχους μας είναι το κλειδί για την επιτυχία.

Διαβάστε επίσης

GIWA Αwards: Η Δόκτωρ Αλεξάνδρα Μανδαράκα Σέπαρντ μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr

GIWA Αwards: Η Ειρήνη Κουμπούρη μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr

GIWA Αwards: Η Ευαγγελία Κοθρά μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr

Σχετικά Άρθρα
GIWA
3rd Greek International Women Awards (GIWA): Για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα τα διεθνή βραβεία
Σοφία Λόρεν: Σήμερα έχει γενέθλια μία από τις ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο
Σοφία Λόρεν: Σήμερα έχει γενέθλια μία από τις ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο – Η μυθιστορηματική της ζωή
%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1%cf%82-10-%ce%ac%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%84%cf%85%cf%87%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%bb0
Μαρία Κάλλας: 10 άγνωστες πτυχές της πολυτάραχης ζωής της ντίβας της Όπερας!
Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η αξεπέραστη Γκρέις Κέλι - Ο τραγικός θάνατός της
Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η αξεπέραστη Γκρέις Κέλι – Ο τραγικός θάνατός της
GIWA Αwards: Η Όλγα Παναγιωτοπούλου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Όλγα Παναγιωτοπούλου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Αναστασία Σαραντίδου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr
GIWA Αwards: Η Αναστασία Σαραντίδου μοιράζεται την ιστορία της στο Infowoman.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του