Αρχική > #shareyourstory > #shareyourstory: Όλγα Παναγιωτοπούλου
shareyourstory-όλγα-παναγιωτοπούλου

#shareyourstory: Όλγα Παναγιωτοπούλου

Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.

Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!

Η Όλγα Παναγιωτοπούλου μοιράζεται τη δική της ιστορία:

Πες μας τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια….

Αποφοίτησα από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2003. Μέσω του μεταπτυχιακoύ και του διδακτορικού μου άλλαξα κατεύθυνση κι από το πεδίο των κοινωνικών επιστημών ακολούθησα το πεδίο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Πραγματοποίησα τη διδακτορική μου διατριβή χάρη στην υποτροφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του Έκτου Προγράμματος δράσεων «Μαρί Κιουρί». Με τη συμβολή των αρχών της μηχανικής και των προσομοιώσεων στον υπολογιστή, η διατριβή μου κατέστησε πιο κατανοητή  και σαφή τη μασητική λειτουργία των σιαγόνων.

Αφού ολοκλήρωσα το διδακτορικό μου το 2010, μετακόμισα στο Λονδίνο για να εργαστώ στο Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολέγιο με υποτροφία του Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Ερευνών. Εκεί απέκτησα επιπλέον κατάρτιση στα πειράματα σε ζώντες οργανισμούς. To 2010 μου απονεμήθηκε το βραβείο εγνωσμένου κύρους «Υποτρόφων Μαρί Κιουρί» και εκπαιδεύτηκα περαιτέρω από κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα της Εμβιομηχανικής και Ανατομίας του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Toν Μάρτιο του 2013 ήλθα στην Αυστραλία κι ανέλαβα την πρώτη ακαδημαϊκή μου θέση ως Λέκτοραs Ανατομίας στο Πανεπιστήμιου του Κουίνσλαντ. Το 2018 αποδέχτηκα τη θέση Επίκουρης Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Monash, όπου διευθύνω το εργαστήριο Εμβιομηχανικής και λειτουργικής ανατομίας.

To εργαστήριό μου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σικάγο ηγείται ενός παγκόσμιου ερευνητικού εγχειρήματος που αφορά τη χειρουργική επιδιόρθωση των σιαγόνων έπειτα από κάταγμα. Με τη μελλοντική μας έρευνα σκοπεύουμε να διαμορφώσουμε συστάσεις και προτάσεις για τη μετεγχειρητική αποκατάσταση, να αναπτύξουμε νέες κλινικές μεθόδους για την επιδιόρθωση καταγμάτων της σιαγόνας και να θέσουμε τις βάσεις  για τον σχεδιασμό καινοτόμου λογισμικού στερέωσης,  ώστε να βελτιώσουμε  τα αποτελέσματα επούλωσης των καταγμάτων. 

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις;  

 Η  όχι τόσο συμβατική επαγγελματική μου διαδρομή από την αρχαιολογία στην Ελλάδα στην ανατομία και εμβιομηχανική στην Αυστραλία, με ενδιάμεσους σταθμούς το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α, υπήρξε  αποτέλεσμα αδιάκοπης κι επίμονης εργασίας. Μια διαδρομή γεμάτη προκλήσεις που με υποχρέωσε να αφήσω την πεπατημένη οδό, να βγω από τα όρια ασφαλείας και που με έκανε το ανεξάρτητο άτομο που είμαι σήμερα  Σε αυτή την πλούσια κι έντονη διαδρομή οφείλω  το σθένος, την υπομονή, την ανθεκτικότητα στις δυσκολίες και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Χρειάστηκε να αφομοιώσω τις αρχές της μηχανικής και την υπολογιστική μοντελοποίηση που χρησιμοποιούν οι μηχανικοί για να κατασκευάζουν αεροπλάνα και γέφυρες, προκειμένου να μελετήσω τη λειτουργία του  σώματος σε περιπτώσεις υγείας και ασθένειας. Έμαθα  γλώσσες προγραμματισμού  για να συλλέγω, να επεξεργάζομαι και να επικυρώνω τα δεδομένα μου. Εφαρμόζω  όλες τις κατάλληλες τεχνικές για να εκπαιδεύω ζώα για την προκλινική μου έρευνα, να κάνω εγχειρήσεις και να παρέχω μετεγχειρητική φροντίδα. Χρειάστηκε να μάθω μέχρι και πώς να σχεδιάζω εξαρτήματα και να επισκευάζω πράγματα στο εργαστήριο, αφού οι επιστήμονες κάνουμε έρευνα με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και προτιμούμε να χρησιμοποιούμε τους όποιους πόρους  μας παρέχονται για να προσλαμβάνουμε προσωπικό και να εκπαιδεύουμε φοιτητές. Συνοψίζοντας, διαρκώς πρέπει να ξεπερνάω εμπόδια και να μαθαίνω τις απαιτούμενες δεξιότητες, προκειμένου να συλλέγω τα απαραίτητα δεδομένα που δίνουν απαντήσεις στα ερευνητικά θέματα που θέτω και που μου κινούν το  επιστημονικό ενδιαφέρον.

Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο; 

Πιστεύω ότι εν έτει 2021 δεν θα έπρεπε να γίνεται λόγος για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς τη σημερινή εποχή πολλά φύλα παλεύουν για ίσα δικαιώματα σε προσωπικό κι επαγγελματικό επίπεδο. Η προετοιμασία για μια καθ’ όλα συμπεριληπτική κοινωνία  ξεκινάει πρώτα  σε προσωπικό επίπεδο. Στο Πανεπιστήμιο του Monash στην Αυστραλία συμπεριφερόμαστε ισότιμα σε όλα τα φύλα ανεξαιρέτως. Ρωτάμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας ποια προσφώνηση προτιμούν κι αποφεύγουμε να τους/τις προσφωνούμε βάσει των βιολογικών χαρακτηριστικών τους. Ξεκινούμε τη διδασκαλία καθιστώντας σαφές από την αρχή ότι ενώ τα διδακτικά εγχειρίδια χωρίζουν τους ανθρώπους σε άντρες και γυναίκες βάσει της ανατομίας τους όταν γεννιούνται, εμείς πασχίζουμε η γλώσσα μας να είναι  όσο το δυνατόν πιο συμπεριληπτική. Ενδέχεται να μην το πετυχαίνουμε πάντα και γνωρίζουμε ότι η ορολογία που χρησιμοποιούμε στις διαλέξεις δεν περιλαμβάνει  πάντα την εγγενή ποικιλομορφία της ανθρώπινης εξέλιξης. Τονίζουμε, ωστόσο, ότι οι όροι και οι απεικονίσεις του «αρσενικού» και του «θηλυκού»  αναφέρονται  σε ανατομικές συμβάσεις και όχι στην έμφυλη ταυτότητα. Υπογραμμίζουμε ότι ως  κέντρο επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα μαθησιακό περιβάλλον με ανοιχτούς ορίζοντες, χωρίς διακρίσεις και  βασισμένο στην αποδοχή. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας να συνειδητοποιήσουν ότι ζούμε σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες, ότι πρέπει να σεβόμαστε τους πάντες κι ότι ο κόσμος μας θα είναι καλύτερος, όταν μάθουμε να παραμερίζουμε τις θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφορές.  

Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA; 

 Σε προσωπικό επίπεδο είναι τιμή και συνάμα προσωπική επιτυχία για εμένα να είμαι υποψήφια στα βραβεία, διότι αναγνωρίζεται με αυτόν  τον τρόπο η δουλειά  και η συνεισφορά μου στην επιστήμη.

Σε συλλογικό επίπεδο, θα ήθελα το προσωπικό μου παράδειγμα να εμπνεύσει  τη νέα γενιά,  κυρίως όσoυς/ες  συναντούν οικονομικά ή κοινωνικά εμπόδια. Κατόρθωσα να  φτάσω εδώ που είμαι  σήμερα, διότι εργάστηκα συστηματικά και με συνέπεια. Παρά τις αντιξοότητες, αξιοποίησα ευκαιρίες και δημιούργησα νέες. Καθώς προέρχομαι από οικογένεια με περιορισμένα οικονομικά μέσα, γνωρίζω ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με ικανότητες αλλά δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες να εξελιχθούν. Ευελπιστώ η προσωπική μου διαδρομή να παρακινήσει τη νέα γενιά να ακολουθήσει τα όνειρά της.

Αν κα βρίσκομαι σε αρχικό στάδιο της καριέρας μου, οι συνάδελφοί μου με θεωρούν ηγέτιδα στον ανδροκρατούμενο χώρο της Εμβιομηχανικής. Μολονότι οι γυναίκες φοιτήτριες και  οι νέες ερευνήτριες υπερέχουν αριθμητικά στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα, δεν συμβαίνει το ίδιο στον τομέα της Εμβιομηχανικής και της Βιοϊατρικής. Ο μη καθιερωμένος και διεπιστημονικός δρόμος που επέλεξα και υποστήριξα καθώς και τα επιτεύγματά μου ελπίζω να παροτρύνουν τις νέες γυναίκες να μην εγκαταλείψουν τις φιλοδοξίες τους, ακόμη κι όταν κάτι τέτοιο φαντάζει ακατόρθωτο. Κάποιες φορές χρειάζεται να αγωνιζόμαστε και να μοχθούμε για να βρούμε και να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες. Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που πάντα διακρίνουν την αξία μας, μας συμβουλεύουν και  μας υποστηρίζουν. Η υποστήριξη φέρνει επιτυχία και η επιτυχία φέρνει κι άλλη επιτυχία. 

Σχετικά Άρθρα

shareyourstory-%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%ac%ce%bf%ce%bb%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%850

#shareyourstory: Άννα Πάολα Παπακωνσταντίνου

shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%bd%ce%b5%cf%86%ce%ad%ce%bb%ce%b7-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b9%cf%89%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%850

#shareyourstory: Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου

shareyourstory-%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%b6%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%86%ce%ac%ce%b3%ce%bf%cf%850

#shareyourstory: Ελιζα Κονοφάγου

shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%bb%ce%b1%cf%8d%cf%84%ce%b70

#shareyourstory: Μαρία Χαρλαύτη

shareyourstory-%ce%bc%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%ac%ce%b3%ce%bd%ce%bf%cf%820

#shareyourstory: Μίνα Άγνος

shareyourstory-%cf%83%cf%84%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%ae-%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%ac0

#shareyourstory: Στυλιανή Τσιλιά

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του