Αρχική > #shareyourstory > #shareyourstory: Ειρήνη Ελένη Τσιροπούλου
shareyourstory-ειρήνη-ελένη-τσιροπούλου

#shareyourstory: Ειρήνη Ελένη Τσιροπούλου

Με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους, τα Greek International Women Awards (GIWA) σάς δίνουν για δεύτερη φορά τη δυνατότητα με την ψήφο σας να αναδείξετε και να επιβραβεύσετε τις Ελληνίδες ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα!

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή. Τώρα, οι γυναίκες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των βραβείων, μπορούν να αναγνωριστούν και να επιβραβευτούν για την πορεία και το έργο τους με τη δική σας ψήφο.

Το infowoman.gr, χορηγός επικοινωνίας των βραβείων Greek International Women Awards, σας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστορίες των υποψηφίων γυναικών. Πιστέψτε μας, αξίζει να τις γνωρίσετε καλύτερα!

Η Ειρήνη Ελένη Τσιροπούλου μοιράζεται τη δική της ιστορία:

Μίλησε μας για τη δική σου επαγγελματική ιστορία και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια..

Η ιστορία μου ξεκινάει από την Ελλάδα από μία οικογένεια που μου έμαθε ότι η γνώση είναι πλούτος. Η πρώτη μου «περιουσία» αποκτήθηκε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου αποφοίτησα με Άριστα στις προπτυχιακές σπουδές και έπειτα συνέχισα στο ίδιο ίδρυμα το μεταπτυχιακό μου στη Διαχείριση Επιχειρήσεων και το διδακτορικό μου πτυχίο. Έπειτα από ένα χρόνο ως μεταπτυχιακή ερευνήτρια στο εργαστήριο Διαχείρισης και Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων, ΣΗΜΜΥ, ΕΜΠ, σε ένα ερευνητικό περιβάλλον με μοναδικό στόχο την αριστεία, συνειδητοποίησα ότι ήταν δύσκολο να καλυφθούν τα επαγγελματικά μου ενδιαφέροντα στη χώρα μου, και ένιωθα την ανάγκη να δοκιμάσω και να δοκιμαστώ στο διεθνή επιστημονικό στίβο. Ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη απόφαση να αλλάξω τη ζωή μου σε ηλικία 29 ετών. Υπήρχε μεγάλος φόβος για το άγνωστο, αλλά και πόθος και πίστη για επιτυχία. Αρχικά εργάστηκα ως μεταπτυχιακή ερευνήτρια στο University of Dallas, Texas και έπειτα στο University of Maryland, για συνολική περίοδο 18 μηνών. Στη συνέχεια έκανα αιτήσεις για θέση Επίκουρης Καθηγήτριας σε πανεπιστήμια της Αμερικής. Στη διαδικασία των συνεντεύξεων είχα την ευκαιρία να συναντήσω διακεκριμένους επιστήμονες, να ανταλλάξουμε ερευνητικές απόψεις, και να συνειδητοποιήσω ότι η «περιουσία μου» από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ήταν πολύ μεγάλη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική στην αγορά εργασίας. Έπειτα από τη συλλογή των προσφορών εργασίας επέλεξα το University of New Mexico, κυρίως λόγω της δυνατότητας συνεργασίας με τα γειτονικά εθνικά ερευνητικά εργαστήρια Los Alamos National Laboratory, Sandia National Laboratories. Μελλοντικά ελπίζω σε επιπρόσθετες επιστημονικές συνεργασίες και επιδόσεις στον τομέα της ειδικότητάς μου.

 Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις.

Δύο βασικές δυσκολίες αντιμετώπισα στην επαγγελματική μου πορεία, διαφορετικής φύσης η καθεμία. Αρχικά, στην Ελλάδα, τη χώρα που μου έδωσε τις γνώσεις και τις αρχές, οι αμιγώς ερευνητικές και ακαδημαικές θέσεις και προγράμματα, όπου θα μπορούσα να σταδιοδρομήσω επαγγελματικά, είναι ιδαίτερα περιορισμένα. Δεδομένου ότι το όνειρο μου ήταν και είναι να ασχοληθώ με την έρευνα και τη διδασκαλία αυτών που γνωρίζω, αναγκάστηκα να στραφώ στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας όπως την είχα ονειρευτεί. Με πολλή προσπάθεια, επιμονή, προσήλωση στους στόχους μου, πολλές θυσίες, αμέτρητες ώρες εργασίας και συνεχή αναζήτηση του νέου και πρωτοποριακού στο χώρο της έρευνας και εφαρμογής, καταφέρνω να πορεύομαι με επιτυχία στην επαγγελματική μου πορεία. Στην Αμερική, η δυσκολία ήταν διαφορετικής φύσης. Φεύγοντας από το προστατευμένο περιβάλλον των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών μου, όπου οι καθηγητές και συμφοιτητές μου με αντιμετώπιζαν ως ισότιμο μέλος της ομάδας, επικροτούσαν τις ερευνητικές μου ιδέες και την πρόοδο μου, στην Αμερική προσγειώθηκα σε μία πλήρως διαφορετική πραγματικότητα. Πιθανότατα είναι ίσως οι εμπειρίες που έζησα, και το συμπέρασμα δεν είναι ολιστικό. Στον επαγγελματικό μου τομέα, η γυναίκα μηχανικός-καθηγήτρια πρέπει να αποδείξει πολλά που για το άλλο φύλο είναι δεδομένα. Οι επιτυχίες της είναι μικρότερες, η γνώμη της είναι ελάχιστης σημασίας, και η υποστήριξη και η ομαδικότητα είναι υπό εξαφάνιση. Ο χώρος μας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και βασανιστικά ανδροκρατούμενος.

Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο;

Όσον αφορά τη γυναίκα και το ρόλο της στη σύγχρονη κοινωνία, παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια προς την κοινωνική και επαγγελματική καταξίωσή της, ύπαρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης, κυρίως μέσω της περαιτέρω κατάργησης ορισμένων ξεπερασμένων κοινωνικών στερεοτύπων.

Να γίνει συνείδηση όλων ότι η γυναίκα:

  • Έχει εξ ίσου με τον άνδρα ευφυΐα, μεθοδικότητα, δυνατότητα προσαρμογής και αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων.
  • Μπορεί να διατυπώνει πρωτοποριακές ιδέες, να συσπειρώνει και να καθοδηγεί με μεγάλη επιτυχία ομάδες νέων σε ερευνητικά μονοπάτια δύσβατα, αλλά ωφέλιμα για το καλό και την πρόοδο της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα για τη γυναίκα μηχανικό-καθηγήτρια πρέπει να αντιμετωπισθεί με εμπιστοσύνη και όχι με καχυποψία. Με ισοτιμία χωρίς προκαταλήψεις και αδικία. Να μπορέσει κάθε άξια γυναίκα να εισέλθει και να σταδιοδρομήσει ισότιμα στους ανδροκρατούμενους μέχρι σήμερα τομείς. Οι γυναίκες που έχουμε περάσει από τις δυσκολίες του επαγγελματικού μας τομέα πρέπει να λειτουργήσουμε ως μέντορες στη νεότερη γενεά, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, να βοηθήσουμε να βρεθούν λύσεις, να δώσουμε το χέρι σε κάθε νέο κορίτσι που θα έχει όνειρα, αλλά και τις ίδιες ανησυχίες και φόβους με εμάς.

Η αριστεία δεν έχει φύλο και όλοι έχουν ισότιμες ευκαιρίες σε αυτή.

Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητά σου στα βραβεία GIWA;

Είναι μεγάλη τιμή για εμένα που η επιτροπή των βραβείων GIWA συμπεριέλαβε την υποψηφιότητά μου στη λίστα των διακεκριμένων γυναικών στον τομέα Science and Technology. Είναι μια αναγνώριση των προσπάθειών μου και των επιτευγμάτων μου από τη χώρα που μου προσέφερε τις βασικές μου σπουδές, μου έδωσε την κουλτούρα και την καλλιέργεια του χαρακτήρα μου, τις αρχές μου και τις αξίες που υπηρετώ και διδάσκω, τα ιδανικά και τα όνειρα που με διαμόρφωσαν. Την προσήλωση στους στόχους που θέτω και την εξαντλητική εργασία μέχρι την επίτευξή τους. Υπάρχουν πολλές φορές που απογοητεύθηκα, φοβήθηκα, κουράστηκα. Είναι φυσιολογικό. Όλοι μπορούμε να πέσουμε, άλλα έχουμε υποχρέωση να σηκωθούμε και να συνεχίσουμε το έργο μας. Στη ζωή μου πορεύομαι έχοντας σαν ορόσημο τη φράση του νομπελίστα ποιητή μας, Οδυσσέα Ελύτη “Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά”.

Μπορείτε να ψηφίσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/. Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

Σχετικά Άρθρα

shareyourstory-%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%ac%ce%bf%ce%bb%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%850

#shareyourstory: Άννα Πάολα Παπακωνσταντίνου

shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%bd%ce%b5%cf%86%ce%ad%ce%bb%ce%b7-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b9%cf%89%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%850

#shareyourstory: Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου

shareyourstory-%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%b6%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%86%ce%ac%ce%b3%ce%bf%cf%850

#shareyourstory: Ελιζα Κονοφάγου

shareyourstory-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%bb%ce%b1%cf%8d%cf%84%ce%b70

#shareyourstory: Μαρία Χαρλαύτη

shareyourstory-%ce%bc%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%ac%ce%b3%ce%bd%ce%bf%cf%820

#shareyourstory: Μίνα Άγνος

shareyourstory-%cf%83%cf%84%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%ae-%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%ac0

#shareyourstory: Στυλιανή Τσιλιά

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του