Αρχική > Featured > Σεξ και κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας

Σεξ και κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας

Αν και δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να ενοχοποιούν το σεξ ως μέσο μετάδοσης του κορωνοϊού, ωστόσο η στενή επαφή που συνεπάγεται, μπορεί να συμβάλει στην εξάπλωση της Covid-19, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Mάλιστα, η αυτοϊκανοποίηση παραμένει η σεξουαλική επιλογή χαμηλότερου κινδύνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η παράλειψη των φιλιών και η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του σεξ με έναν νέο ερωτικό σύντροφο είναι πιθανό να παρέχει προστασία από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά.

Οι γιατροί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη συνέταξαν έναν κατάλογο με πιθανά σενάρια βάσει του πόσο πιθανόν είναι κάποιος να μολυνθεί από τον κορωνοϊό όταν μοιραστεί το κρεβάτι του μ’ έναν ερωτικό παρτενέρ. Το πιο επικίνδυνο απ’ αυτά τα σενάρια είναι να αλλάζει κανείς σεξουαλικούς συντρόφους από διάφορα νοικοκυριά, ενώ το πλέον ακίνδυνο είναι να αποφύγει το σεξ μέχρις ότου βρεθεί εμβόλιο ή εξαφανιστεί η απειλή του SARS-CoV-2.

Οι ειδικοί του Χάρβαρντ προτείνουν τρόπους ελαχιστοποίησης της μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη διάρκεια των ερωτικών επαφών με την αποφυγή των φιλιών, τη χρήση μασκών, το ντους πριν και μετά.

Τα σενάρια μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, οι ειδικοί κατέταξαν τα διάφορα σεξουαλικά σενάρια με βάση το βαθμό επικινδυνότητας από το χαμηλότερο στο πιο ριψοκίνδυνο ως εξής:

  • Αποχή από το σεξ – Αν και δεν είναι εφικτή για πολλούς, δεν συνεπάγεται κινδύνους μόλυνσης
  • Αυτοερωτισμός – «Χαμηλός κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό»
  • Σεξουαλική δραστηριότητα σε ψηφιακές πλατφόρμες – Χαμηλός κίνδυνος μόλυνσης, αλλά κίνδυνος διαδικτυακού εκβιασμού, νομικών περιπλοκών από λήψη στιγμιοτύπων, ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών
  • Σεξ μεταξύ ατόμων που ζουν στο ίδιο σπίτι – Υψηλός ο κίνδυνος μόλυνσης αν ο παρτενέρ κολλήσει εκτός του σπιτιού τον κορωνοϊό.
  • Σεξ μεταξύ ατόμων που ζουν σε διαφορετικά σπίτια – Υψηλός κίνδυνος μόλυνσης ειδικά σε περίπτωση πολλαπλών παρτενέρ.

Η Δρ. Theresa Tam αναφέρει πως οι πιθανότητες μετάδοσης του νέου κορωνοϊού από το σπέρμα ή τα κολπικά υγρά είναι λίγες, αλλά η σεξουαλική δραστηριότητα με νέο σύντροφο αυξάνει πράγματι τον κίνδυνο λοίμωξης από την COVID-19 ειδικά όταν υπάρχει επαφή όπως το φιλί.

Στη μελέτη που απευθύνεται σε γιατρούς, οι ειδικοί του Χάρβαρντ υπό τον δρα Τζακ Τέρμπαν, σημειώνουν ότι «θα πρέπει να δίνονται συμβουλές στους ασθενείς για τον κίνδυνο μόλυνσης από παρτερνέρ». Και παραδεχόμενοι ότι είναι απίθανο οι άνθρωποι να δεχθούν συστάσεις προς αποφυγή των σεξουαλικών επαφών, προτείνουν μέτρα που περιορίζουν τους κινδύνους, όπως η αποφυγή επαφών με παρτερνέρ που έχουν συμπτώματα της Covid-19, τα φιλιά ή δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαφή με σωματικά υγρά. Προτείνουν δε στα ζευγάρια να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας, σχολαστική σωματική υγιεινή πριν και μετά την επαφή και απολύμανση των κρεβατιών ή των χώρων όπου έκαναν σεξ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ