Αρχική > Featured > Σεξ και καρδιά: Είναι επικίνδυνο ή κάνει καλό;

Σεξ και καρδιά: Είναι επικίνδυνο ή κάνει καλό;

Σε αυτή την περίπτωση αξίζει να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν οι ειδικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κάθε μορφή άσκησης είναι καλή, αλλά καλό είναι να γίνεται με μέτρο. Ιδίως από τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα στην εντατική άσκηση. Βέβαια, το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι το εξής: Συγκαταλέγεται το σεξ στις ασκήσεις; Την απάντηση μάς δίνει ο Δρ.Ηλίας Τσούγκος, Καρδιολόγος MD, PhD, FESC, FACC*.

1. Είναι το σεξ άσκηση;

Πραγματικά το σεξ αποτελεί μορφή άθλησης αλλά ανήκει στις ελαφρές ασκήσεις. Δεν πρόκειται να κάψετε τις ημερήσιες θερμίδες σας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Υπολογίζοντας ένα μέσο όρο πέντε έως 15 λεπτά για το σεξ, μπορείτε να έχετε το ίδιο ποσοστό δραστηριότητας όπως το περπάτημα ενός χιλιομέτρου σε 20 λεπτά. Με άλλα λόγια, ελάχιστη η συνεισφορά του σεξ στην καρδιαγγειακή άσκηση.

 2. Κάνει το σεξ καλό στην καρδιά μας;

Έχει διαπιστωθεί ότι οι άνδρες που έκαναν σεξ δύο φορές την εβδομάδα ή περισσότερο είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με όσους έκαναν σεξ μία φορά το μήνα ή λιγότερο. Η έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στους άνδρες επειδή έχουν περισσότερες καρδιακές παθήσεις σε μικρότερη ηλικία. 
Μελέτες όπως αυτές δεν αποδεικνύουν ότι το σεξ προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις αλλά δείχνουν ότι είναι μέρος ενός συνολικού υγιούς τρόπου ζωής. Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε το σεξ ως «δείκτη» για την υγεία μας.

3. Πόσο επικίνδυνο είναι το σεξ;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα είναι συγκρίσιμη με ήπια προς μέτρια φυσική δραστηριότητα, δηλαδή άνοδο σκάλας έως δυο ορόφους ή γρήγορο περπάτημα για μικρό χρονικό διάστημα (έως ένα χιλιόμετρο).
 Κατά την διάρκεια τόσο του σεξ όσο και της ελαφριάς δραστηριότητας η συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση καθώς και η καρδιακή συχνότητα αυξάνουν ελάχιστα σταδιακά, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να συμβαίνουν στα 10-15sec του οργασμού, ενώ ακολούθως επιστρέφουν απότομα στις αρχικές τιμές.
 Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν παρόμοιες μεταβολές στην αρτηριακή πίεση και την καρδιακή συχνότητα κατά τη διάρκεια του sex. 
Η καρδιακή συχνότητα σπάνια υπερβαίνει τους 130 παλμούς και η συστολική πίεση σπάνια ξεπερνάει τα 160mmHg σε άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

4. Εάν έχετε καρδιακή νόσο, είναι επικίνδυνο τo σεξ;

Το sex επιτρέπεται σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο που μετά την καρδιολογική εξέταση κατηγοριοποιούνται ως χαμηλού κινδύνου. Εάν κάποιος δεν εμφανίζει στηθαγχικά ενοχλήματα κατά τη διάρκεια μιας δοκιμασίας κοπώσεως, τότε ο κίνδυνος εμφάνισης ισχαιμίας του μυοκαρδίου και στηθάγχης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Γενικά οι ασθενείς με σταθερή καρδιαγγειακή νόσο που δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας επιτρέπεται να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα.
 Οι ασθενείς με ασταθή και σοβαρά συμπτωματική καρδιαγγειακή νόσο θα πρέπει να αποφεύγουν τη σεξουαλική δραστηριότητα ώσπου η κατάστασή τους ελεγχθεί και σταθεροποιηθεί.

Οι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο που εμφανίζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών θα πρέπει να διακόπτουν το sex μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους και να αντιμετωπιστεί.

5. Ποιες είναι οι οδηγίες για τη σεξουαλική δραστηριότητα σε άτομα που υπέστησαν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή υπεβλήθησαν σε επεμβάσεις επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου;

Ασθενείς 2 εβδομάδες μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή που έχουν υποβληθεί σε διαδερμική επαναγγείωση (αγγειοπλαστική) χωρίς επιπλοκές μπορούν με τη συγκατάθεση του ιατρού τους να επανέλθουν σε σεξουαλικές δραστηριότητες  εφόσον δεν εμφανίζουν συμπτώματα σε ήπιες έως μέτριες καθημερινές δραστηριότητες.

Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass) μπορούν να επανέλθουν στη σεξουαλική δραστηριότητα μετά από 6-8 εβδομάδες μετά την επέμβαση, εφόσον η στερνοτομή έχει επουλωθεί καλώς.

Συμβουλή γιατρού: Η σεξουαλική δραστηριότητα δείχνει καλή υγεία, συνεπώς το σεξ είναι ένδειξη ότι ο οργανισμός μας δουλεύει σωστά.

Το σεξ φέρνει ευεξία και η ευεξία φέρνει σεξ οπότε το συστήνουμε ανεπιφύλακτα!

Δρ.Ηλίας Τσούγκος

Καρδιολόγος MD, PhD, FESC, FACC

Επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας, Ευρωπαϊκό Παν/μιο Κύπρου, Διευθυντής Β’ Καρδιολογικού τμήματος -ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Πηγή: bodyinbalance.gr