Αρχική > Τι Νέα; > Σε lockdown Μαρτίου η Θεσσαλονίκη: Με SMS οι μετακινήσεις, ανοιχτά μόνο τα σχολεία

Σε lockdown Μαρτίου η Θεσσαλονίκη: Με SMS οι μετακινήσεις, ανοιχτά μόνο τα σχολεία

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, με την επιδημία κορωνοϊού να πλήττει τον πληθυσμό, με συνέπεια πολλοί να είναι οι ασθενείς που μεταφέρονται στα νσοοκομεία.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τα νέα αυστηρά μέτρα, τα οποία θα είναι στη λογική του lockdown του Μαρτίου θα ισχύσουν από απόψε το βράδυ.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε την επιβολή lockdown οι Περιφερειακές Ενότητας Θεσσαλονίκης και Σερρών από τις 6 το πρωί της Τρίτης και για τις επόμενες 14 ημέρες.

Όσον αφορά τα καταστήματα, κλείνει και πάλι το λιανεμπόριο, με εξαίρεση φυσικά τα βενζινάδικα, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, φούρνοι, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ψιλικατζίδικα, οπωροπωλεία κλπ.

Η εστίαση θα έκλεινε ούτως ή άλλως από αύριο, με εξαίρεση τα take away και τα delivery.

Επιστρέφει το SMS

Οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με sms για τους 6 λόγους που ίσχυαν και την Άνοιξη, ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός πόλης, αλλά και εισόδου σ’ αυτήν. Από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους υγείας ή εργασίας.

Παράλληλα, από αύριο το πρωί οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα διεξάγονται υπό προϋποθέσεις.

Ανοιχτά σχολεία, κλειστές εκκλησίες

Όσον αφορά τα σχολεία θα είναι ανοιχτά, η μόνη διαφορά με το lockdown του Μαρτίου, ενώ ερωτηθείς για τις εκκλησίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι φυσικά θα κλείσουν όπως προβλέπεται στα καθολικά lockdown.

Την ίδια στιγμή, εξ αποστάσεως θα διεξάγονται τα μαθήματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Η δυναμική της επιδημίας είναι μεγάλη -μόνο το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν σχεδόν 1.300 νέα κρούσματα- και η πίεση στο σύστημα υγείας, ιδίως στις Εντατικές, οδηγούν σε στοχευμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ενισχύουν την πιθανότητα του ολικού lockdown.

Τρεις ζώνες από την Τρίτη

Όπως ανακοίνωσε ο κ.Πέτσας, από αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου ισχύουν 3 ζώνες

  • Ζώνη επιτήρησης (πράσινες περιοχές)
  • Ζώνη αυξημένου κινδύνου (πορτοκαλί, κόκκινες περιοχές)
  • Γκρι ζώνη (εντάσσονται Θεσσαλονίκη, Σέρρες)

Όπως ανακοίνωσε ο κ.Πέτσας, στο κόκκινο εισέρχεται και ο νομός Μαγνηστίας.

Στη Θεσσαλονίκη ο Βασίλης Κικίλιας

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας βρίσκεται σήμερα στη συμπρωτεύουσα, όπου επισκέφθηκε το νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ και στη συνέχεια το «Γ. Γεννηματάς». Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η πανδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό και θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να ληφθούν περισσότερα μέτρα.

ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα στηρίξει να νοσοκομεία και το προσωπικό τους καθώς και το Εθνικό Σύστημα, ενώ επέρριψε ευθύνες σε κάποιους λίγους που, όπως τόνισε, «διακινδύνευσαν και διακινδυνεύουν άμεσα τη ζωή και την υγεία όλων».

«Η κυβέρνηση χτύπησε πολλά καμπανάκια κινδύνου νωρίς, επαναλαμβάνω όμως, κάποιοι δεν άκουσαν. Είμαστε υποχρεωμένοι, αυτή τη στιγμή, να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό και θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη λήψη περαιτέρω μέτρων έτσι ώστε να περιοριστεί ο κορωνοϊός», σημείωσε ο κ. Κικίλιας,