7.30 πρωί Κυριακής, 11 Νοεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας. Οι δρόμοι κλειστοί για τα αυτοκίνητα, αλλά ανοιχτοί για όλους εμάς που σπεύδουμε με τη φλόγα στα μάτια για να συμμετάσχουμε στον 36ου Μαραθώνιο της Αθήνας.Περισσότεροι από 55.000 δρομείς, από 105 χώρες, μετέχουν τόσο στον Μαραθώνιο όσο και στους αγώνες μικρότερων αποστάσεων.

Στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού μετέχουν όλοι. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, που ήρθαν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και μπαίνουν συγκινημένοι στο Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά τον τερματισμό τους γιατί κατόρθωσαν και πραγμάτωσαν το όνειρο, το στόχο, οι περισσότεροι ξεπερνώντας τον εαυτό τους. Κάτι, πραγματικά πολύ σπουδαίο!


Νικητής του μαραθωνίου ήταν ο Μπρίμιν Μισόι, ο Κενυάτης που τερμάτισε σε 2ωρ.10.56, πολύ κοντά στο ρεκόρ διαδρομής το οποίο είναι 2ωρ.10.37, ενώ αποθεώθηκε κατά τον τερματισμό.

Συγκίνηση στα ύψη

Νωρίτερα, η εκκίνηση είχε δοθεί σε κλίμα συγκίνησης στον Μαραθώνα, καθώς τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Πυρόπληκτοι έκαναν τη δική τους συμβολική διαμαρτυρία στη μαραθώνια διαδρομή. Εβαλαν πανό, ενώ τρία άτομα φορούσαν μαύρα, με μία μεγάλη κόκκινη καρδιά, μάσκες και κρατούσαν κλαδί ελιάς.

Το πανό που σήκωσαν οι πυρόπληκτοι στη μαραθώνια διαδρομή

«Δίνουμε τον δικό μας μαραθώνιο και θα κερδίσουμε», ήταν το μήνυμα στα πανό διαμαρτυρίας, γραμμένο στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Για μία ακόμη φορά όμως την παράσταση έκλεψε η Γλυκερία Σκάρκου. Η μόλις 13 ετών δρομέας τερμάτισε πέμπτη στα 10 χλμ., με 37.41, στον πρώτο της αγώνα σε αυτή την απόσταση. Πρόκειται για την πιτσιρίκα που είχε στρέψει επάνω της όλα τα βλέμματα όταν είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο στα 5 χλμ. του ημιμαραθωνίου.

από Σοφία Κωστάρα