Αρχική > Featured > Σαν σήμερα: Το παγκόσμιο ρεκόρ της Σακοράφα στο ακόντιο και η επίσκεψη στο… μαιευτήριο

Σαν σήμερα: Το παγκόσμιο ρεκόρ της Σακοράφα στο ακόντιο και η επίσκεψη στο… μαιευτήριο

Έχουν περάσει 36 ολόκληρα χρόνια από το παγκόσμιο ρεκόρ της Σοφίας Σακοράφα στο ακόντιο, όμως όλη η Ελλάδα ακόμα θυμάται εκείνη την ένδοξη ημέρα για τον ελληνικό αθλητισμό. Ήταν 25 Σεπτεμβρίου του 1982 όταν η ελληνίδα πρωταθλήτρια από τα Τρίκαλα πέτυχε βολή 74.20 κατά τη διάρκεια των Πανελλήνιων Αγώνων, που εκείνη τη χρονιά διεξάγονταν στα Χανιά.

Η Σοφία Σακοράφα κατάφερε να καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ 72.40 της Φινλανδέζας Τίνα Λίλακ, ενώ ο προηγούμενος Έλληνας που κατείχε παγκόσμιο ρεκόρ ήταν ο Χρήστος Παπανικολάου στο άλμα επί κοντώ το 1970.

Η απόσταση μετρήθηκε στα 74.20 από τους κριτές αλλά απέμενε να μετρηθεί το βάρος του ακοντίου. Δεν υπήρχε όμως ζυγαριά στο στάδιο. Η ιδέα έπεσε από έναν γιατρό και γρήγορα τέθηκε σε εφαρμογή. Οι κριτές μετέφεραν το ακόντιο στο μαιευτήριο της πόλης όπου ζυγίστηκε σε ζυγαριά για βρέφη!

Η τηλεόραση της ΕΡΤ έχασε το πλάνο του νέου ρεκόρ στις λεπτομέρειες και όσο κι αν ψάξει κανείς στο αρχείο της δεν πρόκειται να βρει άλλη εικόνα. Η κάμερα συνάντησε το ακόντιο της Σοφίας Σακοράφα στον αέρα λίγο πριν πέσει στα 74.20 μέτρα.

Δείτε το βίντεο: