Έχουν περάσει 36 ολόκληρα χρόνια από το παγκόσμιο ρεκόρ της Σοφίας Σακοράφα στο ακόντιο, όμως όλη η Ελλάδα ακόμα θυμάται εκείνη την ένδοξη ημέρα για τον ελληνικό αθλητισμό. Ήταν 25 Σεπτεμβρίου του 1982 όταν η ελληνίδα πρωταθλήτρια από τα Τρίκαλα πέτυχε βολή 74.20 κατά τη διάρκεια των Πανελλήνιων Αγώνων, που εκείνη τη χρονιά διεξάγονταν στα Χανιά.Η Σοφία Σακοράφα κατάφερε να καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ 72.40 της Φινλανδέζας Τίνα Λίλακ, ενώ ο προηγούμενος Έλληνας που κατείχε παγκόσμιο ρεκόρ ήταν ο Χρήστος Παπανικολάου στο άλμα επί κοντώ το 1970.

Η απόσταση μετρήθηκε στα 74.20 από τους κριτές αλλά απέμενε να μετρηθεί το βάρος του ακοντίου. Δεν υπήρχε όμως ζυγαριά στο στάδιο. Η ιδέα έπεσε από έναν γιατρό και γρήγορα τέθηκε σε εφαρμογή. Οι κριτές μετέφεραν το ακόντιο στο μαιευτήριο της πόλης όπου ζυγίστηκε σε ζυγαριά για βρέφη!

Η τηλεόραση της ΕΡΤ έχασε το πλάνο του νέου ρεκόρ στις λεπτομέρειες και όσο κι αν ψάξει κανείς στο αρχείο της δεν πρόκειται να βρει άλλη εικόνα. Η κάμερα συνάντησε το ακόντιο της Σοφίας Σακοράφα στον αέρα λίγο πριν πέσει στα 74.20 μέτρα.

Δείτε το βίντεο:


από Μαρία Ιωαννάτου