Ήταν πριν από 38 χρόνια όταν ο θρύλος των Beatles περπατούσε χέρι-χέρι με τη Γιόκο Όνο λίγα μέτρα από το διαμέρισμά τους στο Μανχάταν, όταν ο Μαρκ Τσάπμαν τον πυροβόλησε τέσσερις φορές στην πλάτη. Ο Τζον Λένον εκείνη την περίοδο έκανε δυναμικό comeback με το «Double Fantasy» που είχε μόλις κυκλοφορήσει και ήταν γεμάτος όρεξη για μουσική.

Ο Λένον συνάντησε τον δολοφόνο του λίγες στιγμές πριν από τον θανάσιμο πυροβολισμό. Το ζευγάρι έφυγε από το σπίτι του στις 5:00 το απόγευμα, προκειμένου να πάει στο στούντιο για ηχογράφηση. Απ’ έξω τους περίμενε ο 25χρονος Μαρκ Τσάπμαν, ο οποίος ζήτησε από τον Λένον να του υπογράψει ένα αυτόγραφο. Εκείνος φυσικά δεν του αρνήθηκε. Στις 22:50 το βράδυ, ο ίδιος θαυμαστής ήταν εκείνος που του αφαίρεσε τόσο άδικα τη ζωή.

Άλλοι λένε ότι είχε υποστεί πλύση εγκεφάλου από την CIA για να σκοτώσει τον ανεπιθύμητο Λένον, άλλοι ότι ήταν τρελός και άλλοι ότι ήταν ένας πολύ απογοητευμένος θαυμαστής. Το σίγουρο είναι ότι ο Τσάπμαν είχε πρόβλημα με τις διασημότητες που μπορούσαν να επηρεάσουν τον κόσμο. Είχε απογοητευτεί από το Λένον για τα λεγόμενά του περί Beatles και Χριστού, για το κομμάτι «God» και για τα κηρύγματα περί ειρήνης και ιδιοκτησίας.


Εκτός από την επιτυχημένη μουσική σταδιοδρομία του, όλοι θα τον θυμούνται ως ακτιβιστή του 20ου αιώνα που υιοθέτησε έντονη δράση σε κοινωνικά ζητήματα, ειδικότερα ως ηγετική μορφή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η μουσική του επηρέασε πολλούς δημιουργούς και θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς τραγουδοποιούς. Μετά τη διάλυση των Beatles ακολούθησε ατομική πορεία στη δισκογραφία. Ανάμεσα στις κορυφαίες δημιουργίες του ανήκει το τραγούδι «Imagine» καθώς και το «Give Peace a Chance».

H Γιόκο Όνo εξακολουθεί να κατοικεί στο ίδιο σπίτι, στην είσοδο του οποίου δολοφονήθηκε ο σύζυγός της. Σε όλο το μήκος του δρόμου, στο Central Park της Νέας Υόρκης, απλώνονται τα Strawberry Fields, ένα μνημείο με τη μορφή ψηφιδωτού δαπέδου, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει ο τίτλος «Imagine», του πιο γνωστού τραγουδιού του.

από Μαρία Ιωαννάτου