Ράνια Τζίμα: «Προσπαθώ κάθε μέρα να βρίσκω έστω 20 λεπτά μόνο για τον εαυτό μου»

Κάθε πρωί στις 10:30 μας καλημερίζει μέσα από το κανάλι του Alpha και την εκπομπή «Alpha Ρεπορτάζ». Η Ράνια Τζίμα μαζί με τον Σπύρο Λάμπρου καταγράφουν τα γεγονότα και αναζητούν απαντήσεις σε όσα συμβαίνουν στην πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία, τον κόσμο, με άποψη και σεβασμό στην ουσία της ενημέρωσης.

Το ξεκίνημα στην Αθήνα

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο της μητέρας της το 2008, η Ράνια Τζίμα κατεβαίνει από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να εργαστεί στον ΣΚΑΪ. Η διοίκηση του καναλιού τη χρήζει παρουσιάστρια της ταξιδιωτικής εκπομπής «Γυρίσματα», ενώ όταν η εν λόγω εκπομπή σταματά λόγω κρίσης, η Ράνια μπαίνει στην ενημερωτική ζώνη του σταθμού αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το ρεπορτάζ του υπουργείου εργασίας. Στα τέλη του 2011, ο τότε διευθυντής ενημέρωσης του Mega, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, της δίνει το ρεπορτάζ του υπουργείου ανάπτυξης για να την προαγάγει λίγο αργότερα σε πολιτική συντάκτρια. Από τον Ιούλιο του 2012 εντάχθηκε στο δυναμικό του Mega, συγκεκριμένα στους οικονομικούς συντάκτες.

%cf%81%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b6%ce%af%ce%bc%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%b8%cf%8e-%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%cf%81%ce%af0
Με τον συμπαρουσιαστή της Σπύρο Λάμπρου, στην εκπομπή «Alpha Ρεπορτάζ»

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος, το ξυπνητήρι της χτυπάει στις 6:00 το πρωί και μια ακόμα απαιτητική μέρα ξεκινά! Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστεί τα κοινωνικά θέματα όταν το «φόρτε» της είναι το πολιτικό ρεπορτάζ; Πώς καταφέρνει να συνδυάζει το επάγγελμα της δημοσιογράφου με την μητρότητα και πόση κατανόηση έχει ο σύζυγός της σχετικά με αυτό; Η δημοσιογράφος μιλάει αποκλειστικά στο Infowoman.gr τόσο για τη δουλειά όσο και για την προσωπική ζωή της.

Πόσο εύκολο ήταν να διαχειριστείτε τα κοινωνικά θέματα στην εκπομπή;

«Δεν ήταν τόσο εύκολο με την έννοια ότι υπάρχουν πάρα πολλές πτυχές και στα ελεύθερα και στα κοινωνικά θέματα, και πρέπει το μυαλό να μάθει να εκπαιδεύεται σε ένα άλλο επίπεδο από την είδηση. Με βοήθησε πολύ όμως ο Σπύρος και αυτό του το αναγνωρίζω. Ο Σπύρος κάνει ελεύθερο ρεπορτάζ πολλά χρόνια -κι εγώ έχω κάνει αλλά στο ξεκίνημά μου- οπότε μέχρι να αρχίσω κι εγώ να εξοικειώνομαι, βασίστηκα στον Σπύρο στην πραγματικότητα».

Τι σας ελκύει στο πολιτικό ρεπορτάζ;

«Είναι σαν να παίζεις ή σαν να παρακολουθείς μια παρτίδα σκάκι. Είναι καταρχήν γεμάτο εκπλήξεις, πραγματικά πολύ λίγες φορές μπορείς να έχεις καθαρή εικόνα. Βάζει το μυαλό σου να σκεφτεί με έναν διαφορετικό τρόπο, πιο αναλυτικό. Ευχαριστήθηκα πολύ και το ελεύθερο ρεπορτάζ όταν το έκανα, τα οικονομικά θέματα επίσης μου άρεσαν πολύ, το υπουργείο εργασίας δηλαδή που κάλυψα ως αντικείμενο το αγάπησα πάρα πολύ και εξακολουθώ να το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι για πολλούς είναι τεχνοκρατικό. Το πολιτικό ρεπορτάζ όμως είναι η κορωνίδα, τουλάχιστον για εμένα».

%cf%81%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b6%ce%af%ce%bc%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%b8%cf%8e-%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%cf%81%ce%af2

Παρακολουθείτε τα νούμερα τηλεθέασης και τον ανταγωνισμό;

«Ναι, φυσικά, εννοείται. Και πολύ αναλυτικά, μάλιστα. Τα παρακολουθώ αναγκαστικά ως εργαλείο δουλειάς, όχι απλά για να δω ένα νούμερο αλλά και πώς αυτό επιμερίζεται. Τι μπορεί να θέλουν οι άνδρες τηλεθεατές, τι θέλουν οι γυναίκες, τι θέλουν οι μικρότερες και τι οι μεγαλύτερες ηλικίες, τι θέλει ο σταθμός. Για παράδειγμα, ο Alpha ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τα νεανικά κοινά παρά για τα συνολικά. Δεν ξέρω πώς είναι στα άλλα μέσα, αλλά εδώ είναι σίγουρα αυτός ο προσανατολισμός τους. Αυτό μοιραία σου δείχνει έναν προσανατολισμό στα θέματα, που εμένα στην αρχή με δυσκόλεψε πάρα πολύ γιατί πρέπει να ακολουθήσεις πολύ πιο εμπορικούς όρους, ενώ εμένα μου αρέσουν τα πιο βαριά θέματα. Και αυτό με ζόρισε πάρα πολύ στην αρχή και εξακολουθεί να με ζορίζει αρκετές φορές».

Τι χρειάζεται μια ενημερωτική εκπομπή για να είναι πετυχημένη;

«Σίγουρα θέλει ταχύτητα, εξαρτάται και από την ώρα βέβαια. Η ενημέρωση θέλει κι αυτή διαφορετικό ρυθμό στην κάθε ώρα. Δηλαδή πολύ νωρίς το πρωί, στη ζώνη 6:00-10:00, δεν θα πας πάρα πολύ γρήγορα γιατί ο κόσμος έχει μόλις ξυπνήσει. Στη δική μας ώρα όμως, γύρω στις 10:00-13:00, οι ταχύτητες σίγουρα πρέπει να ανέβουν. Το απόγευμα πια που έρχονται τα δελτία ειδήσεων έχει κάπως κατασταλάξει η επικαιρότητα. Η δική μας ζώνη έχει το χαρακτηριστικό ότι θέλει μεγάλη ταχύτητα και καλά αντανακλαστικά γιατί «σκάνε» θέματα, όπως λέμε, πάνω σε αυτές τις ώρες ή βρίσκονται σε εξέλιξη θέματα γιατί είναι ακόμα η αρχή της ημέρας. Πέρα λοιπόν από ταχύτητα και αντανακλαστικά χρειάζεται και ισορροπία γιατί δεν είναι πάντα πολύ εύκολο να την πετύχεις».

%cf%81%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b6%ce%af%ce%bc%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%b8%cf%8e-%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%cf%81%ce%af4
Με τον σύζυγό της, Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Στις 14 Μαΐου του 2016 η Ράνια Τζίμα και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώνονται με τα δεσμά του γάμου. Σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, η ευτυχία τους ολοκληρώνεται με την απόκτηση της κόρης τους, της μικρής Ελένης.

Συνδυάζετε μητρότητα και καριέρα. Πώς τα καταφέρνετε;

«Με πολύ αυστηρό πρόγραμμα, πάρα πολύ αυστηρό, που δεν παρεκκλίνει ούτε στο πεντάλεπτο. Κυριολεκτικά! Αν φύγω από το σπίτι στις 7:20 και όχι στις 7:15 έχω πρόβλημα, το βρίσκω μπρστά μου στην πορεία της ημέρας. Το ξυπνητήρι μου χτυπάει στις 6:00. Αν πατήσω το κουμπί της αναβολής ασυναίσθητα και σηκωθώ στις 6:15, δεν θα προλάβω να φύγω στην ώρα μου, οπότε όλα θα πάνε πίσω. Άρα θέλει πολύ αυστηρό πρόγραμμα για να μπορέσεις να χωρέσεις κάποια πράγματα. Δηλαδή τις αρκετές ώρες δουλειάς, κάποιο χρόνο με το παιδί σου και έστω 20 λεπτά μόνο δικά σου, γιατί αυτό είναι το μέγιστο που μπορείς να εξασφαλίσεις μέσα σε μια ημέρα -αλλά είναι κάτι και αυτό! Εμένα ο στόχος μου είναι αυτός. Όταν καταφέρνω έστω και αυτό το εικοσάλεπτο για τον εαυτό μου είμαι πολύ ευχαριστημένη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έναν μικρό περίπατο γύρω γύρω το τετράγωνο του σπιτιού μου, αλλά που με ανακουφίζει πολύ, ή ένα τηλεφώνημα με μια φίλη μου γιατί τις καθημερινές δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα άλλο ή μια κουβέντα με τον άντρα μου».

Ο σύζυγός σας έχει κατανόηση για το απαιτητικό επάγγελμα που έχετε επιλέξει;

«Πιστεύω ότι όλο αυτό το πράγμα ξεκινάει από κάτι βαθύτερο, κάτι κάπως πιο ουσιαστικό. Αν δηλαδή ο άνθρωπος με τον οποίο συμπορεύεσαι, μπορεί να αντιληφθεί την ανάγκη σου να εξελίσσεσαι. Αν ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου μπορεί να καταλάβει ότι η γυναίκα που επέλεξε, πάει πακέτο με αυτό το χαρακτηριστικό, με έναν τρόπο έχει αποδεχθεί και αυτό. Αυτό μπορεί να το κάνει όμως ένας άνδρας που κι εκείνος έχει την ανάγκη να εξελίσσεται και που κι εκείνος έχει από την σύντροφό του την κατανόηση να εξελίσσεται. Δηλαδή δύο άνθρωποι που λένε ότι εγώ θέλω κάθε μέρα να βάζω κάτι στο καλαθάκι μου, να προσθέτω κάτι σε αυτά που έχω κερδίσει, που έχω μάθει. Όταν και οι δύο λειτουργούν έτσι, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα».

%cf%81%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b6%ce%af%ce%bc%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%b8%cf%8e-%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%cf%81%ce%af6

Κατεβήκατε στην Αθήνα ύστερα από τον θάνατο της μητέρας σας. Συνηθίζετε από τα άσχημα να κρατάτε κάτι καλό;

«Ναι, φυσικά, προσπαθώ. Αυτό είναι πρώτον μια άμυνα που έχουν μοιραία οι άνθρωποι για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις πολύ μεγάλες δυσκολίες της ζωής αλλά σε έναν βαθμό, αρκετές φορές είναι και μεγάλη αλήθεια. Σε όλους έχει συμβεί να προσπαθούμε κάτι πάρα πολύ και για κάποιο λόγο να μην το καταφέρουμε και μετά από κάποια χρόνια να λέμε, τι καλά που δεν τα κατάφερα τότε! Οπότε, λοιπόν, κάθε φορά που δεν μπορώ να καταφέρω κάτι παρόλο που προσπαθώ πάρα πολύ ή που μου συμβαίνει κάτι αρνητικό, προσπαθώ να βρω την ευκαιρία μέσα από αυτό».

Πώς αισθανθήκατε όταν έκλεισε οριστικά το Mega;

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι σε έναν χώρο, σε μια αίθουσα σύνταξης που ήταν μια πραγματική σφηκοφωλιά, ξαφνικά είχε πέσει αυτή η παγωμάρα κι έπειτα αυτή η ερημιά. Πολύ σκληρή εικόνα, πολύ σκληρή πραγματικότητα. Καταστράφηκαν ζωές από αυτή την ιστορία. Δεν ξέρω αν το έχουν καταλάβει όλοι αυτό. Αυτό που σίγουρα μπορώ να πω είναι ότι στο Mega γινόταν πάρα πολύ καλή δημοσιογραφική δουλειά με όσα προβλήματα μπορεί να έχει ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης -και προφανώς είχε το Mega- γινόταν όμως πολύ καλή δουλειά. Δεν ήταν τυχαίο ότι το κανάλι αυτό κέρδιζε τους τηλεθεατές για 20 χρόνια, αυτά δεν γίνονται με μαγικό τρόπο. Έχω ακούσει την κριτική, καταλαβαίνω τι λένε, αλλά δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι γινόταν και πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, με όρους πολύ επαγγελματικούς».

Σχετικά Άρθρα
Η Μαίρη Μηνά πρωθιέρεια της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας
Η Μαίρη Μηνά πρωθιέρεια της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας
%ce%bf%ce%b9-cinema-paradiso-project-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-h-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ac%ce%b3%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf0
Οι Cinema Paradiso Project στο Infowoman: «H μουσική να προάγει την ομορφιά είτε μέσα από την ελληνική ή τη διεθνή σκηνή»
Μαρια Κάλλας η γυναίκα, η ντίβα, η φωνή
Μαρία Κάλλας η γυναίκα, η ντίβα, η φωνή
Η Βίκυ Καλπάκα στο Infowoman.gr: «Δεν έχω ανοχή σε οτιδήποτε εμπεριέχει κάποια μορφή καταπίεσης και κακοποίησης»
Η Βίκυ Καλπάκα στο Infowoman.gr: «Δεν έχω ανοχή σε οτιδήποτε εμπεριέχει κάποια μορφή καταπίεσης και κακοποίησης»
Η Κατερίνα Παρισσινού στο Infowoman.gr: «Οι άνθρωποι έχουμε "ποτιστεί" στο να είμαστε μόνοι»
Η Κατερίνα Παρισσινού στο Infowoman.gr: «Οι άνθρωποι έχουμε “ποτιστεί” στο να είμαστε μόνοι»
Iris Apfel: Η ιστορία του γηραιότερου fashion icon που «έφυγε» στα 102 του
Iris Apfel: Η ιστορία του γηραιότερου fashion icon που «έφυγε» στα 102 του

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του