Έξι μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 100 νεκρούς, οι νέοι της περιοχής έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο διάρκειας 7 λεπτών στο οποίο ξεδιπλώνουν τις επώδυνες αναμνήσεις τους. «Χάσαμε τους ανθρώπους μας ενώ όλα έγιναν όπως έπρεπε; Καήκαμε επειδή αψηφήσαμε τη φωτιά; Πενθούμε γιατί οι δρόμοι ήταν στενοί; Πνίγηκαν άνθρωποι γιατί δεν υπήρχαν έξοδοι προς τη θάλασσα;».

Τα ερωτήματα αυτά απαντούν άνθρωποι που επέζησαν από την πύρινη λαίλαπα. «Δεν άκουσα πυροσβεστική και αστυνομία. Καμία καμπάνα δεν χτύπησε για να ενημερώσει κανέναν. Μέχρι να φτάσω εδώ η μητέρα μου είχε καεί», αναφέρει ο γιος ενός θύματος.

Σε επόμενο πλάνο παρουσιάζεται ένα κομμάτι από την έκθεση του εμπειρογνώμονα, στην οποία επισημαίνεται ότι η εκκένωση θα μπορούσε να γίνει μέσα σε 15-20 λεπτά με απλό βάδισμα αν είχε δοθεί έγκαιρα εντολή.

Το βίντεο ολοκληρώνεται με τον παρακάτω μονόλογο:


«Έξι μήνες μετά ο χρόνος δεν περνά το ίδιο για μένα γιατί πίστεψα ότι φταίω εγώ και τα πεύκα μου. Όμως ξύπνησα και βλέπω ότι δεν φταίω εγώ ούτε λάθος έκανα, ούτε βιαστική ήμουν όπως με κατηγόρησες, ήμουν απλά μόνη μου. Έκλεινα τα αυτιά μου σε κάθε σου προσβολή. Νιώθω αγανάκτηση όχι μόνο γιατί δεν έσωσες 100, αλλά γιατί δεν προσπάθησες να σώσεις ούτε μια ζωή. Για όσους έφυγαν και για όσους είναι ακόμα εδώ δεν ξεχνώ. Το Μάτι κάηκε από τη φωτιά. Εμείς επειδή ήμασταν μόνοι».

Δείτε το βίντεο:

από Μαρία Ιωαννάτου