Όταν ακούω τη λέξη “αργαλειός” στο μυαλό μου έρχεται μια συγκεκριμένη εικόνα: Η θεια-Χριστίνα (στο χωριό όλες τις γιαγιάδες τις ονομάζουμε “θείες”) να υφαίνει κουρελούδες, ποδιές, βελέτζες και ένα τσούρμο παιδιά (μέσα σε αυτά και γω) να τρέχουν γύρω της.

Ελάχιστα θυμάμαι για το πώς λειτουργούσε ο αργαλειός, όμως δεν θα ξεχάσω ποτέ τα χέρια της.


Πόσο γρήγορα, πόσο δυνατά, αλλά και πόσο προσεκτικά κινούνταν! Πώς κατάφερνε να απλώνει και να μαζεύει τις κλωστές και το μαλλί και σιγά σιγά να δημιουργεί κάτι για το σπιτικό της.

Και όσα έφτιαχνε ήταν πολύ όμορφα. Είχαν χρώματα, σχέδια, ζωντάνια, αλλά κυρίως αγάπη…

Αυτή την εικόνα μου ξαναέφεραν στο μυαλό οι δημιουργίες της Loom%. 

Ένα ελληνικό brand, το οποίο παρά τις οικονομικές δυσκολίες που διανύουμε, κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να αποδείξει ότι η παράδοση και η σύγχρονη εποχή μπορούν να συμβαδίσουν αρμονικά, ιδιαίτερα και όμορφα.

Το παράξενο και το ευχάριστο είναι ότι όλο αυτό το “τρέχουν” νέοι άνθρωποι, με τους οποίους και συνομίλησα για να μάθω τα πάντα γύρω από τον αργαλειό.

Ο Πέτρος Χριστοφοράτος, λοιπόν, ένας εκ των δημιουργών μας εξηγεί τη σχέση της Loom% με την παράδοση, αλλά και για το πώς τα υφαντά ξαναμπαίνουν στη ζωή μας…

Τι ακριβώς είναι η LOOM%;

Η LOOM% είναι ένα «τόπος» έκφρασης για όσους αναζητούν κάτι  αυθεντικό, ποιοτικό, με 100% ελληνική σφραγίδα.

Στόχος και σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την τέχνη της παραδοσιακής υφαντικής μέσα από τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις μένοντας, όμως, πάντοτε πιστοί στους κανόνες και τις επιταγές της.

Στο εργαστήρι μας κανένας από τους αργαλειούς μας δε λειτουργεί με ρεύμα! Όλη η διαδικασία παραγωγής λαμβάνει χώρα σε παραδοσιακούς ξύλινους αργαλειούς, χειροκίνητα, με «μυϊκή» ενέργεια.

Το μυαλό, η καρδιά, τα χέρια αλλά και τα πόδια της υφάντρας δίνουν ζωή στον αργαλειό και ταυτότητα στις δημιουργίες μας.

Σε ποιο κοινό απευθύνεστε;

Σε όλους εκείνους που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα «κομμάτι» της ελληνικής παράδοσης και κουλτούρας στη συλλογή τους.

Μια δημιουργία ξεχωριστή, με ιστορία, ικανή να αντέξει στο χρόνο.  Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το στυλ και η ταυτότητα ενός αυθεντικού έργου δεν επηρεάζεται από τις επιταγές της μόδας, αλλά παραμένουν αναλλοίωτα σε κάθε χαοτική αλλαγή.

Θέλουμε το κοινό μας να σκέφτεται έτσι και να μας επιλέγει γιατί αυτή είναι και η δική του φιλοσοφία.

Γιατί επιλέξατε τον αργαλειό και πόσο ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα υφαντά;

Γιατί κατέχουμε άριστα την τέχνη της παραδοσιακής υφαντικής. Θέλαμε να δείξουμε στον κόσμο τη δύναμη που έχει ο αργαλειός, ένα εργαλείο, που μπορεί από οποιαδήποτε πρώτη ύλη να δημιουργήσει ύφασμα για κάθε χρήση. Χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς καμία βιομηχανική παρέμβαση στο έργο του.

Εξ’ ολοκλήρου χειροποίητα, με αυθεντικό τρόπο. Ο κόσμος φαίνεται πως σιγά σιγά αρχίζει να απομυθοποιεί το μαζικό, το «φθηνό», το προϊόν χωρίς ταυτότητα και ουσία και να στρέφεται σε χειροποίητες δημιουργίες όπως είναι τα υφαντά που γεννιούνται με την παραδοσιακή τεχνική στους ξύλινους χειροκίνητους αργαλειούς.

Ποια η δική σας σχέση με την παράδοση;

Είχαμε την τύχη να συμμετάσχουμε στο παρελθόν στη διαδικασία ύφανσης παραδοσιακών φορεσιών απ’ όλη την ελληνική επικράτεια και λατρέψαμε την κουλτούρα αλλά και την ιστορία κάθε φορεσιάς του τόπου μας.

Οι τεχνικές της ύφανσης, καθώς και τα θέματα στις διακοσμημένες επιφάνειες των υφαντών, μαρτυρούν την ταυτότητα της τοπικής υφαντικής τέχνης, όπως αυτή διαμορφώθηκε υπό την επίδραση πολιτισμικών επιρροών αλλά και τα βιώματα και εμπειρίες κάθε κοινότητας.

Είναι κατά κάποιο τρόπο ένας μυστικός χάρτης που όποιος γνωρίζει να τον διαβάσει του αποκαλύπτει έναν αμύθητο θησαυρό πολιτιστικής κληρονομιάς και γνώσης.

 

Τι άλλο φτιάχνετε εκτός από τσάντες;

Το πρώτο μας βήμα ήταν οι χειροποίητες υφαντές ζώνες. Όλα τα μοτίβα και τα σχέδια που κοσμούν τις ζώνες μας προέρχονται από λαιμοδέτες παραδοσιακών φορεσιών από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα στη συλλογή μας θα βρει κανείς πασμίνες αλλά και φουλάρια, με μετάξι και ποικίλες τεχνικές ύφανσης.

Επίσης, δημιουργούμε κατόπιν παραγγελίας ύφασμα για διακοσμητική χρήση για αρχιτεκτονικά γραφεία με τα οποία συνεργαζόμαστε.

 

Πού μπορεί να βρει κανείς τα προϊόντα σας;

Στο διαδικτυακό μας κατάστημα (www.feelourloom.com) και σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα και στην Πελοπόνησσο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία παραγωγής νέων προϊόντων, τα οποία φυσικά και θα προέρχονται στην πλειονότητά τους από μοτίβα παραδοσιακών ελληνικών φορεσιών και ευελπιστούμε να καταφέρουμε να ενσωματώσουμε στις νέες μας συλλογές τις κουλτούρες της υφαντικής τέχνης από τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Διότι άλλα χρώματα, σχέδια και τεχνικές ύφανσης χρησιμοποιούσαν στη Θράκη, στη Μακεδονία, στην Ήπειρο και άλλα στην Κρήτη, την Πελοπόννησο  κ.ο.κ. Επίσης, έχουμε ως στόχο την επίσημη σύσταση ενός custom τμήματος για την δημιουργία κατά παραγγελία έργων και υφασμάτων για ιδιώτες πελάτες και αρχιτεκτονικά γραφεία και φυσικά ο μεγάλος μας στόχος είναι η εκπαίδευση της νέας γενιάς στην κουλτούρα και τη φιλοσοφία της υφαντικής τέχνης.

Διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο μέσα από την παιδεία και την επιμόρφωση θα διασωθεί ένα κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας μας όπως είναι η πανάρχαια τέχνη της υφαντικής.

Δείτε περισσότερα σχέδια και προϊόντα των Loom% στο www.feelourloom.com.

Email: info@feelourloom.com

Facebook Page: LOOM%

Instagram: loomigans

από sstrempa