Αρχική > Εικαστικά > Prozac: Το συγκλονιστικό project ενός φωτογράφου που απαθανάτισε την κατάθλιψή του

Prozac: Το συγκλονιστικό project ενός φωτογράφου που απαθανάτισε την κατάθλιψή του

Μία σειρά από δυνατές εικόνες που εξερευνούν τον πόνο της κατάθλιψης, αλλά συνάμα δίνουν διέξοδο στο πώς να τη διαχειριστεί αυτός που τη βιώνει χάρισαν στον Ουζμπέκο φωτογράφο Arseniy Neskhodimov τη νίκη στον φωτογραφικό διαγωνισμό Wellcome photography prize 2020.

Ο διαγωνισμός είναι ένας από τους κορυφαίους στη Βρετανία και τιμά κάθε χρόνο τις φωτογραφίες που αποτυπώνουν τη σημασία της υγείας στην κοινωνία.

Φέτος, ο διαγωνισμός εστιάστηκε στην ψυχική υγεία και ο Neskhodimov απαθανάτισε τον εαυτό του σε μία σειρά πορτρέτων, που δίνουν μία εικαστική διάσταση σε αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι με κατάθλιψη.

Πηγή: Arseniy Neskhodimov

Σύμφωνα με τον Guardian, οι διοργανωτές τόνισαν ότι, λόγω του κορωνοϊού και της καραντίνας, είναι ακόμα πιο επείγουσα η ανάγκη να δοθεί η προσοχή σε αυτού του είδους είδους ζητήματα.

Ο φωτογράφος ονόμασε το project του «Prozac» το οποίο κέρδισε τον διαγωνισμό. Τα πορτρέτα του εαυτού του τον δείχνουν θαμμένο κάτω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, κρυμμένο κάτω από ένα τραπέζι πινγκ πονγκ ή να κολυμπά στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σεΐχ.

Πηγή: Arseniy Neskhodimov

«Οι φωτογραφίες ήταν ένα είδος ψυχοθεραπείας, που με βοήθησαν να καταπολεμήσω τις κρίσεις απόγνωσης. Παγιδεύτηκα στο σπίτι χωρίς δουλειά για τρεις μήνες και το μόνο πράγμα που έδινε λίγη αίσθηση στη ζωή μου ήταν να συνεχίζω να τραβάω φωτογραφίες», λέει ο ίδιος ο φωτογράφος που βιώνει κατάθλιψη.

Γεννημένος το 1981, ο Neskhodimov και η δουλειά του συχνά αγγίζουν θέματα, όπως η απογοήτευση και η αποξένωση που νιώθει η γενιά των ανθρώπων που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μια γενιά, την οποία αποκαλούν xennials.

Πηγή: Arseniy Neskhodimov

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς δεν αισθάνονται millenials ούτε Gen X και πέρασαν από μια αναλογική παιδική ηλικία και μια ψηφιακή ενήλικη ζωή.

«Αυτές οι πολύ δυνατές φωτογραφίες υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων και των μηχανισμών άμυνας στο ταξίδι της ψυχικής υγείας κάθε ανθρώπου. Η συγκλονιστική σειρά φωτογραφιών του Neskhodimov καταφέρνει να συνδυάσει παράλληλα τον ατελείωτο πόνο που βιώνει, αλλά και της στρατηγικές που χρησιμοποιεί για να επιβιώσει, όπως το χιούμορ και η δημιουργικότητα», είπε η υπεύθυνη του τομέα ψυχικής υγείας του Wellcome.