Αρχική > Τι Νέα; > Πρόβλεψη σοκ για τις γεννήσεις παγκοσμίως: Ποιος θα είναι ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2100

Πρόβλεψη σοκ για τις γεννήσεις παγκοσμίως: Ποιος θα είναι ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2100

Σε μία εφιαλτική πρόβλεψη προχώρησαν οι επιστήμονες σχετικά με την επίπτωση στις κοινωνίες που αναμένεται να έχει η ραγδαία πτώση του δείκτη των νέων γεννήσεων ανά την υφήλιο.

Η τεράστια υπογεννητικότητα αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα όλες οι χώρες να δουν συρρίκνωση του πληθυσμού τους μέχρι το τέλος του αιώνα.

Μάλιστα, 23 χώρες –ανάμεσα στις οποίες η Ισπανία και η Ιαπωνία- αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση 50% στον πληθυσμό τους μέχρι το 2100.

Ο δείκτης γονιμότητας, δηλαδή ο μέσος όρος παιδιών που φέρνει στη ζωή μία γυναίκα, κινείται πτωτικά και όταν αυτός πέσει κάτω από το 2,1 περίπου, το μέγεθος του πληθυσμού αρχίζει να μειώνεται.

Το 1950 ο παγκόσμιος δείκτης γονιμότητας ήταν 4,7: δηλαδή μία γυναίκα έφερνε σε ζωή 4.7 παιδιά κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι το 2017 ο παγκόσμιος δείκτης γονιμότητας σχεδόν έπεσε στο μισό (2.4) το 2017 και σύμφωνα με την έρευνά του, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet, αυτός αναμένεται να φτάσει κάτω από το 1,7 μέχρι το 2100.

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Ο πληθυσμός της χώρας μας το 2017 ανερχόταν σε 10,40 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την πιο ευοίωνη πρόβλεψη των ερευνητών, ο πληθυσμός μας το 2100 θα ανέρχεται σε 5,48 εκατομμύρια, ενώ το χειρότερο σενάριο θέλει τον πληθυσμό μας να κατακρημνίζεται στα 4,73 εκατομμύρια.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αναμένεται να πέσει από τα 128 εκατ. που βρισκόταν το 2017 στα 53 εκατ. μέχρι το τέλος του αιώνα.

Αντίστοιχη δραματική μείωση αναμένεται να γνωρίσει και η Ιταλία, από τα 61 στα 28 εκατομμύρια.

Είναι μόνο δύο από τις 23 χώρες –στις οποίες περιλαμβάνονται ακόμη η Ισπανία, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα- που αναμένεται να δουν τους πληθυσμούς τους να πέφτουν κάτω από το μισό.

Η Κίνα, η πολυπληθέστερη αυτή τη στιγμή χώρα στον πλανήτη, αναμένεται να δει τον πληθυσμό της να κορυφώνεται στα 1,4 δισεκατομμύρια σε τέσσερα χρόνια για να φτάσει στα 732 εκατομμύρια το 2100, ενώ η Ινδία θα πάρει τη θέση της στην κορυφή της λίστας.

Όσο για την Αφρική, σύμφωνα με τη μελέτη, η Νιγηρία θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα στον πλανήτη, φτάνοντας τα 791 εκατομμύρια.