Αρχική > Infohealth > Πρωτοποριακό τεστ αίματος προβλέπει την επανεμφάνιση καρκίνου του μαστού

Πρωτοποριακό τεστ αίματος προβλέπει την επανεμφάνιση καρκίνου του μαστού

eksetaseis-karkinou-tou-mastouΒρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό τεστ, το οποίο μπορεί να προβλέψει ποιες ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, θα εμφανίσουν υποτροπή περίπου 8 μήνες προτού οι όγκοι εμφανιστούν ξανά και γίνουν ορατοί στα μηχανήματα απεικόνισης του νοσοκομείου.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωτοποριακό τεστ είναι σε θέση να ανιχνεύσει μικρούς αριθμούς καρκινικών κυττάρων που έχουν εμφανίσει αντίσταση στην αντικαρκινική θεραπεία. Η διάγνωση γίνεται με την ανίχνευση του καρκινικού DNA στο αίμα της ασθενούς.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR) του Λονδίνου και το Ίδρυμα Royal Marsden, με επικεφαλής τον ειδικό στη μοριακή ογκολογία Δρ. Νίκολας Τέρνερ, δήλωσαν ότι το τεστ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την έγκαιρη χρήση «υγρών» βιοψιών, πράγμα που θα βοηθήσει καθοριστικά στην παρακολούθηση και θεραπεία της νόσου. Επιπλέον, οι ασθενείς θα απαλλαγούν από την ανάγκη για τη διενέργεια των επεμβατικών βιοψιών. Το νέο τεστ αναλύει τα δείγματα αίματος και εντοπίζει έγκαιρα τις τυχόν μεταλλάξεις στο DNA των καρκινικών κυττάρων, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για την καρκινοπαθή, έτσι ώστε να προσαρμοστεί ανάλογα η θεραπευτική αγωγή. Όσο νωρίτερα γίνεται η διάγνωση της υποτροπής, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποφευχθεί μέσω έγκαιρης χημειοθεραπείας η μετάσταση του καρκίνου.

Το τεστ – του οποίου το κόστος παραμένει άγνωστο – μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις επί μέρους κατηγορίες καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, οι Βρετανοί επιστήμονες που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, δήλωσαν ότι θα χρειαστούν λίγα ακόμη χρόνια μέχρι το τεστ να κριθεί έτοιμο για χρήση στα νοσοκομεία, ενώ του χρόνου θα ξεκινήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές σε καρκινοπαθείς.