Παιδικά Καθίσματα Αυτοκινήτου: Ένας Πλήρης Οδηγός με Βάση την Ηλικία Του Παιδιού

παιδικά-καθίσματα-αυτοκινήτου-ένας-π

Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των παιδιών μας κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων μας. Γνωρίζουμε πως η επιλογή του σωστού καθίσματος μπορεί να είναι συχνά δύσκολη. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο φτιάξαμε τον συγκεκριμένο σύντομο οδηγό.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τους τρεις βασικούς τύπους παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου: τα βρεφικά καθίσματα, τα καθισματάκια για παιδιά και τα καθίσματα τύπου booster.

Προς το τέλος του άρθρου, θα συμπεριλάβουμε και μερικά πρακτικά tips για τη σωστή χρήση τους και πώς να επιλέξετε το κατάλληλο κάθισμα με βάση την ηλικία του παιδιού σας.

Οι 3 Βασικοί Τύποι Παιδικών Καθισμάτων για το Αυτοκίνητο

%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%af%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ae%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%800

Εικονογράφηση διαφορετικών τύπων παιδικών καθισμάτων από το autodoc.gr

Όπως ήδη αναφέραμε, υπάρχουν 3 βασικοί τύποι παιδικών καθισμάτων για αυτοκίνητα. Παρακάτω, θα αναλύσουμε τον κάθε έναν από αυτούς καθώς και τις υποκατηγορίες του καθενός με βάση την ηλικία για την οποία προορίζονται.

Βρεφικά Καθίσματα Αυτοκινήτου – Με Όψη Προς τα Πίσω

Τα βρεφικά καθισματάκια αυτοκινήτου αποτελούν την καλύτερη λύση για βρέφη και παιδιά ηλικίας 0-3 ετών. Με σκοπό την μέγιστη ασφάλεια, όλα τα βρεφικά καθίσματα τοποθετούνται στο αυτοκίνητο με όψη προς τα πίσω.

Το ίδιο ισχύει και για την άλλη υποκατηγορία αυτού του τύπου καθίσματος, τα convertible (μετατρέψιμα) και τα all-in-one (όλα σε ένα) καθίσματα. Αυτά απευθύνονται σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, συνήθως μεταξύ 1 και 3 ετών.

Καθισματάκια Αυτοκινήτου για Παιδιά – Με Όψη Προς τα Εμπρός

Όταν το παιδί ξεπερνά την ηλικία των 3 ετών, έρχεται η στιγμή για την πρώτη αλλαγή παιδικού καθίσματος. Τα παιδικά καθισματάκια με όψη προς τα εμπρός είναι ιδεατά για παιδιά ηλικιών μεταξύ 3-7 ετών.

Ο κατασκευαστής του εκάστοτε καθίσματος δίνει ενδεικτικά κάποιες οδηγίες που έχουν να κάνουν με το μέγιστο ύψος και βάρος που επιτρέπει το παιδικό καθισματάκι.

Όταν το παιδί μας ξεπερνά αυτά τα όρια, τότε μπορούμε να περάσουμε στην τελευταία κατηγορία παιδικών καθισμάτων, τα καθίσματα booster.

Καθίσματα τύπου Booster – Για Μεγαλύτερα Παιδιά

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι καθισμάτων booster, που βασίζονται κυρίως στα ηλικιακά groups για τα οποία κατασκευάζονται.

Ο πρώτος τύπος αφορά ηλικίες μεταξύ 4-7 ετών και αποτελεί μία εναλλακτική στα παιδικά καθίσματα που αναλύσαμε παραπάνω. Συνήθως όμως, τα booster καθίσματα αποτελούν την ενδεδειγμένη επιλογή για τις ηλικίες 8-12.

Με άλλα λόγια, τα παιδικά καθίσματα τύπου booster είναι καθίσματα που σχεδιάζονται για παιδιά που έχουν ξεπεράσει την ηλικία και το βάρος για τους παραπάνω τύπους παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου, αλλά είναι ακόμη πολύ μικρά για να χρησιμοποιήσουν απευθείας τις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Έτσι, αφού τοποθετήσετε το booster στις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου, καλείστε να το συνδυάσετε με την ζώνη που ήδη υπάρχει στο όχημά σας.

Παιδικά Καθίσματα για το Αυτοκίνητο: Πρακτικές Συμβουλές για τον Γονιό

Πριν ολοκληρώσουμε τον οδηγό μας, θα πρέπει να αναφέρουμε κάποια πρακτικά tips που θα πρέπει όλοι μας να ακολουθούμε για να παρέχουμε την πρέπουσα ασφάλεια στα παιδιά κατά τις μετακινήσεις. Όσον αφορά τα παιδικά καθίσματα για το αυτοκίνητο λοιπόν, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να:

Επιλέγουμε ένα αυτοκίνητο που θα έχει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας αλλά και όσα χρειάζονται για την τοποθέτηση ενός παιδικού καθίσματος.

Επιλέγουμε το σωστό κάθισμα με βάση την ηλικία του παιδιού αλλά και τους χώρους του αυτοκινήτου μας.

Ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες του κατασκευαστή των παιδικών μας καθισμάτων. Αυτό αφορά τόσο τα όρια ύψους και βάρους, όσο και τις οδηγίες συναρμολόγησης και τοποθέτησης.

Μην αλλάζουμε το κάθισμα πριν το παιδί μας φτάσει τα όρια ύψους και βάρους που θέτει ο κατασκευαστής.

Κρατάμε το παιδί μας πάντα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και στο σωστό παιδικό καθισματάκι τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 12 χρόνων.

Αντικαθιστούμε το κάθισμα εάν έχει υποστεί ατύχημα ή έχει λήξει

Συμπερασματικά

Γίνεται λοιπόν εμφανές πως η επιλογή του κατάλληλου παιδικού καθίσματος για το αυτοκίνητό σας δεν είναι μια απλή υπόθεση. Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας βοήθησε να κατανοήσετε σε βάθος τους διαφορετικούς τύπους καθισμάτων και τις κατάλληλες για την κάθε ηλικία οδηγίες.

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε πάντα τις παραπάνω tips και τις οδηγίες που μας δίνονται από τον εκάστοτε κατασκευαστή. Λαμβάνοντας αυτά τα βήματα, μπορούμε ως γονείς να παρέχουμε στο παιδί τους την καλύτερη δυνατή προστασία ενώ βρίσκεται στο δρόμο.