Αρχική > Infohealth > Προστατεύει τελικά η χειρουργική μάσκα και πώς πρέπει να τη φοράμε σωστά

Προστατεύει τελικά η χειρουργική μάσκα και πώς πρέπει να τη φοράμε σωστά

Σε μεγάλη έξαρση είναι η εποχική γρίπη αυτήν την περίοδο, ενώ ταυτόχρονα ήδη έχει τρομοκρατηθεί το σύμπαν από την εξάπλωση του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αποτέλεσμα;  Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κυκλοφορούν φορώντας μάσκα, πιστεύοντας ότι αυτό τους προστατεύει από το να κολλήσουν κάποια ίωση.

Μας προστατεύει, ωστόσο, η χειρουργική μάσκα;

Η χρήση χειρουργική μάσκας θεωρείται  ένα δημοφιλές μέτρο πρόληψης και αποφυγής μόλυνσης από τον ιό. Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους στην περίπτωση των αερόβιων ιών, αυτών που μεταφέρονται μέσω του αέρα.

Ο Dr David Carrington από το St George’s, University of London, είπε στο BBC: «Οι χειρουργικές μάσκες για το κοινό δεν είναι αποτελεσματική προστασία κατά ιών και βακτηρίων που μεταφέρονται μέσω του αέρα, επειδή είναι πολύ χαλαρές, δεν έχουν φίλτρο για τον αέρα και αφήνουν τα μάτια εκτεθειμένα».

Μπορούν όμως να περιορίσουν τη μετάδοση ιού μέσω φτερνίσματος ή βήχα, αλλά και από το χέρι στο στόμα.

Σύμφωνα με τον Dr Connor Bamford, από το Ινστιτούτο Πειραματικής Ιατρικής Wellcome-Wolfson στο Queen’s University Belfast, μακρά πιο αποτελεσματική είναι η υιοθέτηση απλών μέτρων υγιεινής.

«Το να καλύπτεις το στόμα σου όταν φτερνίζεσαι, να πλένεις τα χέρια σου και να μην τα βάζεις στο στόμα σου πριν τα πλύνεις, μπορεί να βοηθήσει στο να μην κολλήσεις τέτοιους ιούς» εξηγεί.

Πώς φοράμε σωστά την ιατρική μάσκα;

– Με την άσπρη πλευρά προς τα έξω, όταν δεν είμαστε άρρωστοι και θέλουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας.

– Με την μπλε πλευρά προς τα έξω, όταν είμαστε άρρωστοι και θέλουμε να προστατέψουμε τους άλλους.