Αρχική > Featured > «Πρόσωπο της χρονιάς» για το περιοδικό ΤIME η Γκρέτα Τούνμπεργκ

«Πρόσωπο της χρονιάς» για το περιοδικό ΤIME η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το πρόσωπο της χρονιάς για το 2019 σύμφωνα με το περιοδικό Time, του οποίου κοσμεί και το εξώφυλλο του Δεκεμβρίου με τίτλο: «Η δύναμη της νιότης».

Η νεαρή ακτιβίστρια, που ανακηρύχθηκε πρόσωπο της χρονιάς μετά την έντονη δράση της σε ζητήματα που αφορούν το κλίμα, δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Γεννημένη μόλις στις 3 Ιανουαρίου 2003 στη Σουηδία, η Τούνμπεργκ εργάζεται με σκοπό τη καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Έχει χαρακτηριστεί υπόδειγμα του παγκόσμιου ακτιβισμού των νέων και σύμβολο οικολογικής συνείδησης.

Η δράση της ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν η επίμονα επαναλαμβανόμενη διαμαρτυρία της για το κλίμα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως. Τον Νοέμβριο του 2018 μίλησε στο TEDxStockholm, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους αποτέλεσε βασικό ομιλητή στη Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και τον Ιανουάριο του 2019 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Η Τούνμπεργκ έχει λάβει σημαντικά βραβεία και τιμές για τον ακτιβισμό της. Τον Μάρτιο του 2019, τρία μέλη της Νορβηγικής βουλής και δύο της σουηδικής βουλής την πρότειναν για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Τον Μάιο του 2019 έγινε πρωτοσέλιδο του περιοδικού Τάιμ με ένα παγκόσμιο μήνυμα-έκκληση σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τον Αύγουστο του 2019 ανακοίνωσε το εγχείρημα ενός υπερατλαντικού ταξιδιού από το Πλίμουθ στη Νέα Υόρκη με ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών ρύπων.