Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα μόδα που έχει κατακτήσει τις καρδιές των Αθηναίων που τα επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους. Το τελευταίο διάστημα έχουν απασχολήσει αρνητικά την επικαιρότητα καθώς θεωρούνται άκρως επικίνδυνα για την πρόκληση ατυχημάτων και ήδη έχουν διατυπωθεί προβληματισμοί για την απουσία ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει την ορθή κυκλοφορία στους ελληνικούς δρόμους.Πόσο επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρικά πατίνια;

Μόνο στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ καταγράφηκαν τον τελευταίο χρόνο 250 ατυχήματα με ηλεκτρικό πατίνι και με τους οδηγούς να μεταφέρονται στα επείγοντα. Μάλιστα 15 από αυτούς είχαν σοβαρά τραύματα, μεταξύ των οποίων και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Η πτώση από το σκούτερ είναι το συνηθέστερο ατύχημα που καταγράφεται στη μελέτη. Ακολουθεί η σύγκρουση και το χτύπημα από άλλο διερχόμενο όχημα. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν τραυματισμό στο κεφάλι, και ακολούθως κατάγματα, διαστρέμματα και μώλωπες. Μόνον δέκα (6%) από τους οδηγούς φορούσαν κράνος, ενώ σε 12 περιπτώσεις οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ. Την ίδια ώρα, σχεδόν ένας στους δέκα οδηγούς δεν ακολουθούσε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, ενώ ένας στους τέσσερις οδηγούσε το πατίνι στο πεζοδρόμιο, κάτι που απαγορεύεται.

Το κράνος είναι απαραίτητο


Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ηλεκτρικά πατίνια μπορεί να μην αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, όμως ο τραυματισμός μπορεί να είναι σοβαρός. Γι’ αυτό συνιστάται οι οδηγοί να φορούν κράνος και προστατευτικό εξοπλισμό για γόνατα και αγκώνες. Όπως τονίζει και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου: «Στην πραγματικότητα, ακόμη και η υποχρέωση να φορούν κράνος οι χρήστες των ηλεκτρικών πατινιών, δεν είναι κάτι άλλο από μια απλή σύσταση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το ποδήλατο».

Το πρώτο ατύχημα στην Ελλάδα

Την Παρασκευή 16 Μαρτίου καταγράφηκε το πρώτο ατύχημα στην Ελλάδα με ηλεκτρικό πατίνι. Ένας 16χρονος οδηγούσε το ηλεκτρικό πατίνι στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλή Σοφούλη και Κερασούντος στη Θεσσαλονίκη, όταν υπό άγνωστες συνθήκες συγκρούστηκε με διερχόμενο αυτοκίνητο. Ο 16χρονος παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν διατρέχει κίνδυνο.

από Μαρία Ιωαννάτου