Αρχική > Ο Θάνος Ασκητής απαντά > Πρόωρη εκσπερμάτιση: Τι να κάνεις όταν ο σύντροφός σου ολοκληρώνει πολύ γρήγορα στο σεξ!

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Τι να κάνεις όταν ο σύντροφός σου ολοκληρώνει πολύ γρήγορα στο σεξ!

εκσπερμάτιση

«Ο σύντροφός μου ολοκληρώνει πολύ γρήγορα στο σεξ… Πως μπορώ να τον βοηθήσω;» Η κα. Μαρίνα Μόσχα, M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια μας εξηγεί τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε το σύντροφό μας σε αυτή την περίπτωση!

Πρόωρη εκσπερμάτιση, μία συχνή ανδρική σεξουαλική διαταραχή, όπου εκτιμάται πως ο 1 στους 3 άνδρες είναι γρήγορος στο σεξ.

Πως μπορείς να τον βοηθήσεις;

Είναι γεγονός πως η στάση της γυναίκας απέναντι στον πρόωρο σύντροφό της, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην εγκατάσταση του προβλήματος, καθώς εκείνη φαίνεται να δυσφορεί πολύ περισσότερο σε αυτή τη διαταραχή, σε σχέση με την στυτική διαταραχή. Γιατί;

Ο λόγος είναι πως στο μυαλό της το ότι ο σύντροφός της κορυφώνει τόσο γρήγορα, σημαίνει πως εκείνος τη θέλει μόνο για να ικανοποιήσει τον εαυτό του. Αποτέλεσμα να θυμώνει μαζί του, να του κάνει σκηνές, να πιστεύει ότι δεν νοιάζεται για την δική της κορύφωση, ενώ εκείνος από την άλλη αγχώνεται όλο και περισσότερο, γνωρίζοντας μέσα του ότι την θέλει και πολύ μάλιστα, δεν μπορεί όμως να ελέγξει την εκσπερμάτισή του.

Αρχίζει και κλείνεται, αποφεύγει το σεξ, ενώ αρκετά συχνά μπορεί να εμφανίσει και διαταραχή της στύσης, εφόσον το άγχος του και ο φόβος του ότι θα ρεζιλευτεί για άλλη μία φορά στα μάτια της συντρόφου του γίνεται όλο και μεγαλύτερος.

Πρόκειται για μία διαταραχή με ψυχογενή αιτιολογία κυρίως (εκτός από την περίπτωση ύπαρξης διαταραχών του θυρεοειδή αδένα). Εμφανίζεται συνήθως από την αρχή της σεξουαλικής ζωής του άνδρα αλλά και στην πορεία της όταν για παράδειγμα θέλει πολύ μία γυναίκα, όταν “τύχει” και τελειώσει γρήγορα κάποια φορά και το βάλει στο μυαλό του ότι κάτι συμβαίνει, αυξάνοντας το άγχος του και εγκαθιστώντας το πρόβλημα.

Επιπλέον, η ύπαρξη γενικότερων προβλημάτων στη σχέση, η δομή προσωπικότητας, η σχέση του με το χρόνο, μαθησιακά προβλήματα, είναι επίσης παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή της.

Πως αντιμετωπίζεται η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της πρόωρης εκσπερμάτισης πέρα της φαρμακευτικής παρέμβασης που αναστέλλει τη διαταραχή όσο χορηγείται η φαρμακευτική ουσία, είναι η συμβουλευτική, ψυχοθεραπευτική ενίσχυση του ζευγαριού που ακολουθεί πρόγραμμα σεξουαλικών ασκήσεων και παιγνιδιών (squeeze technique), στοχεύοντας στον εγκεφαλικό έλεγχο του άνδρα που μαθαίνει να κρατάει την εκσπερμάτισή του όσο χρόνο το επιθυμεί ο ίδιος αλλά και η σύντροφός του, διεκδικώντας τον οργασμό της, δημιουργώντας έτσι μια καλή ψυχολογική στήριξη των δύο συντρόφων που μαζί βιώνουν τόσο το πρόγραμμα όσο και το αποτέλεσμα.

Υπάρχουν και ατομικές ψυχοθεραπευτικές υποστηρικτικού τύπου προσεγγίσεις που απαιτούν όμως μεγαλύτερη χρονική διάρκεια θεραπείας βαθύτερης ψυχοσυναισθηματικής προσέγγισης.

Η μεικτή προσέγγιση φαρμακευτικού και ψυχοθεραπευτικού χαρακτήρα είναι σύγχρονες θεραπευτικές λογικές, με γρήγορο και ικανοποιητικό αποτέλεσμα προκαλώντας την ψυχική αποφόρτιση της σχέσης που απειλείται σημαντικά τόσο από την ίδια την διαταραχή ,όσο όμως και από την χρονική της παράταση που κουράζει το ζευγάρι και προοδευτικά το απομακρύνει και αποξενώνει.

Τι είναι η ωκυτοκίνη και ποιος ο ρόλος της στον οργασμό και τις σχέσεις μας;

Μύθοι και αλήθειες γύρω από το σεξ: Απαντήσεις από την ειδικό σε ερωτήσεις που δεν τολμάμε να κάνουμε!

«Τον τελευταίο καιρό νιώθω πως δεν αρέσω πια στο σύντροφο μου. Τι να κάνω για να με θέλει ξανά;»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ