Αρχική > Featured > “Πρέπει να υποβληθώ σε υστεροσκόπηση. Υπάρχουν επιπλοκές; Πονάει η επέμβαση;”
πρέπει-να-υποβληθώ-σε-υστεροσκόπηση

“Πρέπει να υποβληθώ σε υστεροσκόπηση. Υπάρχουν επιπλοκές; Πονάει η επέμβαση;”

Για ποιο λόγο μία γυναίκα θα χρειαστεί να υποβληθεί σε υστεροσκόπηση; Τι ακριβώς θα δείξει η εξέταση και ποια είναι η διαδικασία;

Η υστεροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαγνωστική μέθοδος, κατά την οποία αν τυχόν βρεθούν παθολογικά σημεία αφαιρούνται την ίδια στιγμή και η οποία εφαρμόζεται για την ανεύρεση ανωμαλιών στην ενδομητρική κοιλότητα. Συνήθως συνιστάται για τον έλεγχο της υπογονιμότητας, αν η ασθενής έχει έντονες και πολύ επώδυνες περιόδους, αν παρουσιάζει ανεξήγητη αιμορραγία μέσα στον κύκλο και επί ενδείξεων άλλων παθολογικών καταστάσεων στον τράχηλο της μήτρας, στη μήτρα και στις ωοθήκες”, λέει ο Πανούσης Δημήτρης – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας.

Τι θα διαγνώσει

Μπορεί να διαγνώσει πολύποδες ενδοτραχηλικούς και ενδομητρικούς, ινομυώματα, ενδομητριωσικές συμφύσεις, παρουσία φλεγμονών, να εξεταστεί η κατάσταση των σαλπιγγικών στομίων, το σχήμα της ενδομητρικής κοιλότητας και η ανατομία της κοιλότητας της μήτρας, προβλήματα αιμορραγίας μετά την εμμηνόπαυση, πυελικός πόνος, συχνές αποβολές.

Με αυτή την εξέταση μπορεί να διαγνωστεί, τέλος, αν υπάρχει δίκερη μήτρα και προβλήματα στο διάφραγμα, που προκαλούν υπογονιμότητα καθώς και να ληφθεί βιοψία.

Πώς γίνεται η υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση πραγματοποιείται στο ιατρείο και στην κλινική. Δεν απαιτείται νοσηλεία. Χρησιμοποιείται γενική αναισθησία ή μέθη. Η διαδικασία της υστεροσκόπησης έχει ως εξής:

Ο γιατρός εγχέει υγρό διάλυμα στην κοιλότητα και με τη χρήση ενός ειδικού εργαλείου, του υστεροσκοπίου, εξετάζει το ενδομήτριο. Το υστεροσκόπιο φέρει οπτική ίνα, η οποία επιτρέπει την άμεση επισκόπηση της ενδομητρικής κοιλότητας. Αν εντοπιστεί κάποιο παθολογικό εύρημα, ο γιατρός την ίδια στιγμή με τη χρήση ειδικών ψαλιδιών ή λαβίδων, το αφαιρεί.

Η διάρκεια της υστεροσκόπησης δεν ξεπερνά τη μισή με μία ώρα και είναι εντελώς ανώδυνη.

Είναι μια γενικώς ανώδυνη εξέταση και αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού. Οι επιπλοκές σε αυτή την περίπτωση είναι σχεδόν ανύπαρκτες”, μάς λέει ο κ. Πανούσης.

Ειδική προετοιμασία για την υστεροσκόπηση

Υπάρχει ειδική προετοιμασία για την εξέταση. Η γυναίκα απαιτείται να μην έχει έρθει σε σεξουαλική επαφή για 1-2 μέρες πριν την εξέταση. Επίσης, θα πρέπει να μείνει νηστική από το προηγούμενο βράδυ. Η υστεροσκόπηση πραγματοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου, δηλαδή από την 7η-8η μέρα έως την 15η-16η.

Τι να προσέξεις μετά την υστεροσκόπηση

Ο χρόνος ανάρρωσης από την υστεροσκόπηση ποικίλλει και εξαρτάται από το αν η εξέταση ήταν απλώς διαγνωστική ή και επεμβατική/θεραπευτική. Επίσης, εξαρτάται και από το εύρημα που έχει εντοπιστεί. Αν, για παράδειγμα, εντοπιστεί και αφαιρεθεί πολύποδας μήτρας, τότε η ανάρρωση επιτυγχάνεται μέσα σε 1 μέρα. Αν στην ασθενή έχει αφαιρεθεί κάποιο μεγάλο ινομύωμα, απαιτούνται περισσότερες μέρες αποθεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, μετά την υστεροσκόπηση η γυναίκα θα πρέπει να αποφύγει τις σεξουαλικές επαφές για 1 βδομάδα όπως επίσης και την άρση βάρους για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Είναι φυσιολογικό να παρουσιαστεί ήπια αιμορραγία ή πόνος τις επόμενες μέρες, ωστόσο σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό σου.

Κόστος υστεροσκόπησης

Ο κατάλληλος γιατρός για να εφαρμόσει την υστεροσκόπηση είναι ο γυναικολόγος. Το κόστος της υστεροσκόπησης εξαρτάται από το αν πρόκειται για απλή διαγνωστική εξέταση ή αν χρειάστηκε τελικά να γίνει ταυτόχρονη θεραπεία.

Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μέρος της εξέτασης. Το συνολικό κόστος με ΕΟΠΥΥ κυμαίνεται συνήθως από 700-1200€.

Πότε μπορείς να μείνεις έγκυος μετά από υστεροσκόπηση;

Καλό θα ήταν να αφήσεις τον επόμενο κύκλο και να ξεκινήσεις τις προσπάθειες από τον μεθεπόμενο κύκλο. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι αν μια γυναίκα μείνει έγκυος στον πρώτο κύκλο θα δημιουργηθεί κάποια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη της.

Πότε έρχεται η περίοδος μετά την υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση δεν επηρεάζει το σώμα της γυναίκας. Η περίοδός της θα έρθει κανονικά στον αναμενόμενο κύκλο.

Υπάρχουν επιπλοκές από την επέμβαση;

Αν η ασθενής απευθυνθεί σε κάποιον γιατρό με εμπειρία και η εξέταση πραγματοποιηθεί σωστά, τότε ο κίνδυνος επιπλοκών εξαλείφεται. Σε γενικές γραμμές, αν και σπάνια, οι επιπλοκές που έχουν αναφερθεί είναι κάποια λοίμωξη, αιμορραγία, φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, βλάβη στην ουροδόχο κύστη ή στις ωοθήκες.

Πονάει η υστεροσκόπηση;

Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι δεν ένιωσαν καθόλου πόνο, ενώ λίγες αναφέρουν ότι ένιωσαν λίγο πόνο. Αν νιώθεις άβολα ή επώδυνα κατά τη διάρκεια της εξέτασης ενημέρωσε αμέσως το γιατρό σου.

Πόσο καιρό μετά την υστεροσκόπηση μπορώ να ξανακάνω σεξ;

Σε γενικές γραμμές, συνιστάται αποχή από τις σεξουαλικές επαφές για τουλάχιστον 1 βδομάδα. Καλό είναι, όμως, να το συζητήσεις και με το γιατρό σου.

Σχετικά Άρθρα

%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%85%cf%87%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%b50

Ανησυχία από τους ειδικούς για την υπερ-μετάδοση των μεταλλάξεων – Ζητούν καλή ατομική προστασία και πιο “έξυπνα” μέτρα

%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%be%ce%b1%ce%bd-%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%8c%cf%87%ce%b90

«Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι» – Πού οφείλεται η μείωση στις νέες διαγνώσεις;

%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%85%ce%b4%ce%b1%ce%bb%ce%bb%cf%8c%cf%82-%ce%ae-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b2%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%850

Κορυδαλλός ή Κουκουβάγια; Μία νέα έρευνα μάς βάζει νωρίς για ύπνο

%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%89-%ce%ba%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af-%ce%bd%ce%b1-%cf%830

Έχεις παραπάνω κιλά; Δες πώς μπορεί να σε επηρεάσουν σε σχέση με τον covid

%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%8e%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%cf%83%ce%ae%ce%bc0

Πόσα νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα, 22/2, από τον ΕΟΔΥ

%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%8e%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%cf%83%ce%ae%ce%bc0

Πόσα νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα, 21/2, από τον ΕΟΔΥ

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του