Αρχική > Featured > #PrayforAmazonas: Ολόκληρη η ανθρωπότητα αγωνιά για την τραγωδία στον Αμαζόνιο

#PrayforAmazonas: Ολόκληρη η ανθρωπότητα αγωνιά για την τραγωδία στον Αμαζόνιο

Τέτοια τραγωδία δεν έχει ξανασυμβεί στον Αμαζόνιο με τις καταστροφικές πυρκαγιές να σαρώνουν το δάσος στο πέρασμά τους. Η περιβαλλοντική κοινότητα έχει αναστατωθεί σημαντικά, καθώς οι φωτιές έχουν αυξηθεί κατά 83% σε σύγκριση με την ίδια εποχή πέρυσι. Μηνύματα απελπισίας κυριεύουν στο Twitter με hashtag #PrayforAmazonas.

Ο καπνός πάνω από τον Αμαζόνιο είναι τόσο πυκνός που μερικές φορές φαίνεται σαν να έχει εξαφανιστεί ολόκληρο το δάσος. Καταπράσινα τμήματα βυθίζονται με γρήγορους ρυθμούς στις φλόγες. Η έκταση μιας πυρκαγιάς μπορεί να φτάνει και την έκταση ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Δείτε το βίντεο:

https://twitter.com/KingLegacyfied/status/1164452986975924225?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1164452986975924225&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F918416%2Fprayforamazonas-pagosmia-kraugi-agonias-gia-tin-katastrofi-tou-amazoniou%2F

Περισσότερες οι πυρκαγιές φέτος

Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, αφού έχουν καταγραφεί 72.843 πυρκαγιές από την κυβερνητική υπηρεσία έως τώρα. Ποτέ άλλοτε δεν έχουν καταγραφεί τόσες φωτιές από το 2013 που ξεκίνησαν να κρατάνε πρακτικά. Μόνο από την περασμένη Πέμπτη και έπειτα, έχουν εντοπιστεί από δορυφόρους περισσότερες από 9.500 χιλιάδες πυρκαγιές.

Οι υποψίες για εμπρησμό

Εντάσεις προκάλεσε στους οικολόγους ο ισχυρισμός του προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ότι οι πυρκαγιές προήλθαν από μη κυβερνητικές οργανώσεις, επειδή έγινε περικοπή της χρηματοδότησής τους. Ωστόσο, πρόκειται για άποψη που δεν στηρίζεται σε βάσιμες πληροφορίες.

Από την άλλη, ακούγεται και η φήμη ότι αγρότες βάζουν φωτιές στον Αμαζόνιο για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για βοσκοτόπια.

Όπως και να έχει, το ζήτημα των πυρκαγιών στον μεγαλύτερο πνεύμονα του πλανήτη έχει προκαλέσει ταραχή στο Twitter, αφού οι χρήστες συγκλονίζονται με το μέγεθος του προβλήματος.

Μερικές από τις αναρτήσεις:

Η κατάσταση είναι πολύ θλιβερή. Πόσα ζώα έχασαν τη ζωή τους άδικα…

Σε μαρτυρίες τους οι πιλότοι της περιοχής, όπως ο Γκάμπριελ Αλμπουκέρκε της Πολιτείας Ροντόνια, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν δει ξανά τέτοια καταστροφή. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο».