Αρχική > Featured > Πώς θα προσέλθεις στο οδοντιατρείο εν μέσω πανδημίας – Όλα τα μέτρα

Πώς θα προσέλθεις στο οδοντιατρείο εν μέσω πανδημίας – Όλα τα μέτρα

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο της προστασίας του πληθυσμού και των λειτουργών της Στοματικής Υγείας, εξέδωσε, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους οδοντιάτρους που λειτουργούν στην επικράτεια.

Οι οδηγίες που εναρμονίζονται με τα διεθνή πρωτόκολλα, αποσκοπούν στον έλεγχο της διασποράς της λοίμωξης και την ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους τους οδοντιάτρους και το προσωπικό των οδοντιατρείων.

Διαβάστε επίσης: Ο οδοντίατρος προειδοποιεί: “Αυτή η πρωινή συνήθεια μπορεί να είναι καταστροφική για τα δόντια σας”

Αναλυτικότερα,

  • το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στα ραντεβού να διαρκεί μισή ώρα προκειμένου να ακολουθούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα απολύμανσης και αποστείρωσης.
  • Οι ασθενείς πρέπει να προσέρχονται στο οδοντιατρείο, αυστηρά μετά από τηλεφωνικό ραντεβού, όπου και θα γίνεται η λήψη του ιστορικού.
  • Θα προσέρχονται στους χώρους του οδοντιατρείου με μάσκα και κατά προτίμηση χωρίς συνοδό, με εξαίρεση αν αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο.
  • Ο χαιρετισμός οδοντιάτρου – ασθενούς δεν πρέπει να γίνεται με σωματική επαφή και είναι βασικό όλοι οι χώροι να αερίζονται τακτικά, ώστε να απομακρύνονται αιωρούμενα σωματίδια και παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Τι ισχύει για ασθενείς με συμπτώματα covid-19

Για τυχόν ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα συμβατά με το COVID-19 και χρειάζονται επείγουσα οδοντιατρική περίθαλψη,

  • πρέπει να υπάρχει η πρόβλεψη να αντιμετωπιστούν υπό ενισχυμένες συνθήκες προστασίας, όπου συμπεριλαμβάνονται κατάλληλα πρωτόκολλα και διαδικασίες ατομικής και περιβαλλοντικής προστασίας σε μία συνεδρία.
  • Οι ασθενείς με επιβεβαιωμένο COVID-19 που χρειάζονται επείγουσα οδοντιατρική περίθαλψη, θα πρέπει να παραπέμπονται σε καθορισμένη μονάδα οδοντιατρικής περίθαλψης του ΕΣΥ. Αυτές οι εγκαταστάσεις οφείλουν να διαθέτουν ειδικά πρωτόκολλα και εξοπλισμό για αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών και να βρίσκονται εγκατεστημένες σε χώρο με καλό μηχανικό αερισμό.