Η μέτρηση της χοληστερίνης είναι κάτι που ίσως ξεχνάμε να κάνουμε μέσα στη χρονιά. Είναι όμως πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε τις τιμές της, όπως και τις αλλαγές τους, γιατί μπορεί να αποβεί σωτήριο στην πρόληψη καρδιακών επεισοδίων.

Μέτρηση χοληστερίνης – Δείκτες που λαμβάνονται υπόψη

Για τη μέτρηση της χοληστερίνης είναι απαραίτητο να εξεταστούν τρεις επιμέρους δείκτες:
• Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή και ως «κακή» χοληστερίνη, η οποία προκαλεί απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
• Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), γνωστή και ως «καλή» χοληστερίνη, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση της LDL.
• Τα τριγλυκερίδια, ένα άλλο είδος λιπαρών ουσιών που συσσωρεύεται στο σώμα.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές

– Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL)
Η LDL, η οποία συχνά αποκαλείται «κακή» χοληστερόλη, συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών και μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθεια και άλλες σοβαρές επιπλοκές. Εάν αποκοπεί από το τοίχωμα της αρτηρίας, μια μάζα LDL χοληστερόλης μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση. Όσον αφορά στις τιμές της LDL, αυτές έχουν ως εξής: Μεταξύ 100-129 mg/dL κρίνεται ανεκτή, η τιμή 130-159 mg/dL οριακά υψηλή, η τιμή 160-189 mg/dL υψηλή, ενώ η τιμή 190 mg/dL και άνω επικίνδυνα υψηλή.

– Λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL)
Η HDL, ή αλλιώς «καλή» χοληστερόλη, βοηθά να απομακρυνθεί η LDL από το κυκλοφορικό σύστημα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιοπάθειας. Για την HDL, ιδανική θεωρείται η τιμή 60 mg/dL και άνω. Εάν η HDL βρίσκεται κάτω από 40 mg/dL, τότε θεωρείται πολύ χαμηλή.


– Λιποπρωτεΐνη πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL)
Η VLDL περιλαμβάνει τα λιπαρά που μεταφέρονται στο αίμα από τις τροφές που καταναλώνουμε σε συνδυασμό με περίσσειες θερμίδες που μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια. Όπως και η LDL, η VLDL συνδέεται με τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος και εγκεφαλικού. Η VLDL δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 mg/dL.

– Ολική χοληστερόλη
Η ολική χοληστερόλη υπολογίζεται προσθέτοντας την HDL, την LDL και 20% των τριγλυκεριδίων. Η τιμή της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200 mg/dL. Η τιμή 200-239 mg/dL θεωρείται οριακά υψηλή, ενώ υψηλή κρίνεται η ολική χοληστερόλη όταν ξεπερνά τα 240 mg/dL.

από Σοφία Κωστάρα