Αρχική > Featured > Πώς θα αντιμετωπίσεις το ηλιακό έγκαυμα; Ποια η διαφορά εγκαύματος 1ου και 2ου βαθμού;

Πώς θα αντιμετωπίσεις το ηλιακό έγκαυμα; Ποια η διαφορά εγκαύματος 1ου και 2ου βαθμού;

Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι μόλις μαυρίσει το δέρμα, έχετε την ορατή απόδειξη ότι έχει ήδη υποστεί βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Το μαύρισμα οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή μελανίνης, την οποία εκκρίνει το δέρμα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προστατευθεί από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και όταν φθάνουμε στο σημείο να μαυρίζουμε, είναι ήδη αργά. Όσον αφορά την «προστατευτική δράση» του μαυρισμένου (δηλαδή του καμένου) δέρματος, αυτή ισοδυναμεί με ένα αντηλιακό που έχει SPF ίσο με 4 επομένως είναι μηδαμινή.

Διαβάστε επίσης: 3 εύκολοι τρόποι να ξεφορτωθείς τα σημάδια από το μαύρισμα

Τι είναι όμως το ηλιακό έγκαυμα;

Πρόκειται για ένα περισσότερο ή λιγότερο, σοβαρό θερμικό έγκαυμα.

Α. Το έγκαυμα 1ου βαθμού είναι μια επώδυνη ερυθηματώδης πλάκα λόγω τοπικής αγγειοδιαστολής.

Πώς εμφανίζεται: Σχεδόν 6 ώρες μετά την έκθεσή σας στον ήλιο. Θα εξαφανιστεί μετά από μια εβδομάδα χωρίς να αφήσει ίχνος, αν κάνεις απολέπιση στην περιοχή.

Β. Το έγκαυμα δεύτερου βαθμού χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση φλυκταινών που περιβάλλονται από ένα επώδυνο κόκκινο φωτοστέφανο, το οποίο θεραπεύεται σε 8 έως 10 ημέρες με προσωρινό κοκκίνισμα της επιδερμίδας ή ελαφρύ μαύρισμα που «φεύγει».

Θεραπεία

Στα φαρμακεία μπορούν να διαχειριστούν εγκαύματα 1ου βαθμού με την εφαρμογή παχιάς στρώσης λιπαρών τοπικών σκευασμάτων (κρέμα, βάλσαμο κ.λπ.) ή κάποιας ενυδατικής κρέμας (γέλες, υδρογέλες κ.λπ.).

Τα προϊόντα αυτά περιέχουν καταπραϋντικούς παράγοντες (ιαματικά νερά, κ.λπ.), προστατευτικούς παράγοντες (τραλαμίνη, κ.λπ.), θεραπευτικούς παράγοντες (καλέντουλα, αλλαντοΐνη, οξείδιο του ψευδαργύρου κ.λπ.), ενυδατικά (υαλουρονικό ψευδάργυρο, πολυακρυλικό γλυκερύλιο) κ.λπ.

Τα εγκαύματα 2ου βαθμού, με κίνδυνο δευτερογενούς λοίμωξης, απαιτούν πρόσθετες προφυλάξεις: απολύμανση, παρακολούθηση της προόδου.

Συνιστάται παραπομπή σε γιατρό εάν το έγκαυμα καλύπτει περισσότερο από το 10% της επιφάνειας του σώματος σε ενήλικες και 5% στα παιδιά.