Αρχική > Featured > Ποια η ιστορία πίσω από τον διάσημο πίνακα του Γάλλου ζωγράφου Jean-Baptiste Deshays;

Ποια η ιστορία πίσω από τον διάσημο πίνακα του Γάλλου ζωγράφου Jean-Baptiste Deshays;

Πρόκειται για έναν από τους πιο διάσημους παγκόσμιους πίνακες, όχι μόνο για την τέχνη αλλά και για την ιστορία που τον ενέπνευσε.

Ο μύθος

Σύμφωνα με το μύθο, ο γέρος που απεικονίζεται στον πίνακα καταδικάστηκε σε λιμοκτονία. Στη φυλακή, μπορούσε να τον επισκεφτεί μόνο η κόρη του, η οποία έβλεπε την καταστροφή του σώματός του μέρα με τη μέρα.

Η γυναίκα δεν μπορούσε να αντέξει αυτήν την κατάσταση, παρ’ όλα αυτά, πήγαινε κάθε μέρα και δεν μπορούσε να φέρει ούτε φαγητό ούτε νερό. Στη συνέχεια, έκανε ένα «θαύμα», κάτι που κανείς δεν μπορούσε να κάνει εκείνη την εποχή, αλλά θα ήταν δύσκολο να γίνει ακόμη και σήμερα. Άρχισε να τον θηλάζει από το γάλα της, ώστε να μην υποφέρει από αυτόν τον σίγουρο και φρικτό θάνατο.

Άρχισε όμως η δυσπιστία του κόσμου περνούσαν οι μέρες και ήταν ακόμα ζωντανός, σε καλή κατάσταση, με καλή εμφάνιση. Κάποια στιγμή ένας από τους φρουρούς που ήταν άγρυπνος, ανακάλυψε το μυστικό, είδε τη σκηνή του θηλασμού και ήταν σοκαρισμένος, όπως και οι υπόλοιποι φυλακισμένοι, έχοντας επίγνωση του τι συνέβαινε.

Αντιμέτωποι με μια τέτοια επίδειξη αγάπης, οι δικαστές αποφάσισαν, προς τιμήν της αγάπης, από την αφοσίωση της κόρης στον πατέρα της, να τον απελευθερώσουν. Είναι αγάπη που ξεπερνά όλους τους γήινους κανόνες και όρια. Το Έλεος είναι ένας από τους πυλώνες της Ανθρωπότητας μας.

Καλλιτέχνης: Jean-Baptiste Deshays (18ος αιώνας)

Από Σωτήρη Καλκατζάκο