Αρχική > Featured > Με ποια φροντίδα θα προλάβουμε την κολπίτιδα, αλλά και πώς θα την αντιμετωπίζουμε;
%ce%bc%ce%b5-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%b8%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%ac%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%ce%bb0

Με ποια φροντίδα θα προλάβουμε την κολπίτιδα, αλλά και πώς θα την αντιμετωπίζουμε;

Με τον όρο κολπίτιδα, εννοούμε τη φλεγμονή του κόλπου που συνήθως εκδηλώνεται με την ύπαρξη κνησμού ή καψίματος και αυξημένης έκκρισης υγρών από τον κόλπο, τα οποία ορισμένες φορές είναι δύσοσμα και αδιαφανή, ποικίλου χρώματος. Προκαλείται από οργανισμούς, όπως βακτηρίδια, μύκητες ή τριχομονάδες, καθώς και από ερεθισμούς από χημικές ουσίες σε κρέμες, σπρέι ή ακόμα και ρούχα που είναι σε επαφή με αυτή την περιοχή.

Μια άλλη μορφή κολπίτιδας είναι η ατροφική κολπίτιδα, που εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, λόγω λέπτυνσης και ατροφίας του βλεννογόνου του κόλπου, ο οποίος γίνεται ευαίσθητος σε τραυματισμούς. Τα συχνότερα είδη της κολπίτιδας είναι η βακτηριακή, η μυκητιασική και η τριχομοναδική και προκαλούνται από την διαταραχή της ισορροπίας των μικροοργανισμών που υπάρχουν φυσιολογικά στην κολπική χλωρίδα.

Πώς μπορούμε να την αποφύγουμε;

 • Επιλέγετε βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα.
 • Μη φοράτε νάιλον καλσόν, μη βαμβακερά εσώρουχα, κολάν, σορτς από λίκρα και στενά τζιν παντελόνια.
 • Σκουπιστείτε σωστά.
 • Να πλένετε και να σκουπίζετε την περιοχή των γεννητικών οργάνων από εμπρός προς τα πίσω. Να χρησιμοποιείτε για την προσωπική σας υγιεινή ΜΟΝΟ προϊόντα που θα σας συστήσει ο γυναικολόγος σας. Αποφύγετε τη χρήση αντισηπτικών, σαπουνιών και αφρόλουτρων, που ενδέχεται να αλλοιώσουν το pH της περιοχής.
 • Πείτε «ναι» στο χαμομήλι.
 • Αποφύγετε τα αρωματισμένα σαπούνια, τα σπρέι και τα αποσμητικά και χρησιμοποιήστε προϊόντα για κολπικές πλύσεις με χαμομήλι, που απομακρύνουν αποτελεσματικά τις κολπικές εκκρίσεις και αντιμετωπίζουν άμεσα ερεθισμούς και φλεγμονές του κολπικού βλεννογόνου.
 • Ενισχύστε τη φυσική άμυνα του κόλπου.
 • Επειδή η καλή υγεία του κόλπου εξαρτάται από το pH του, τον αμυντικό μηχανισμό της περιοχής, χρησιμοποιήστε προληπτικά κολπικά υπόθετα ή κολπική γέλη με γαλακτικό οξύ και γλυκογόνο, για άμεση και μακρόχρονη ρύθμιση του pH, καθώς και προβιοτικά.
 • Χάστε κιλά.
 • Επειδή ο μύκητας προτιμά τις θερμές υγρές συνθήκες, οι δερματικές πτυχές γύρω από τη βουβωνική χώρα μπορεί να είναι ο λόγος των υποτροπών.
 • Να σιδερώνετε τα εσώρουχά σας. Η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να εξαφανίσει κάποια μικρόβια.
 • Κολυμπήστε σε καθαρό νερό. Αποφύγετε την κολύμβηση σε μολυσμένες θάλασσες.
 • Ενημερώστε τον ιατρό σας. ​Εάν ο ιατρός σας γράψει κάποιο αντιβιοτικό, ενημερώστε τον ότι έχετε την τάση να παρουσιάζετε κολπική καντινίαση.
 • Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα κολπίτιδας, μην αμελήσετε να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά το πρόβλημά σας. Η διαδικασία της διάγνωσης, εκτός από τη λήψη αναλυτικού ιστορικού και την κλινική εξέταση της ασθενούς, γίνεται με την καλλιέργεια κολποτραχηλικού υγρού, για να εντοπιστεί το μικρόβιο. Στη συνέχεια, γίνεται αντιβιόγραμμα ή μυκητόγραμμα, ώστε να δοθεί η κατάλληλη αγωγή. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη κάποιου αντιβιοτικού ή αντιμυκητιασικού από το στόμα, σε συνδυασμό με κολπικά υπόθετα ή κρέμες.

Επιστημονική επιμέλεια: Ηλίας Χιντιπάς, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, ΓΑΙΑ Μαιευτική Γυναικολογική

%ce%bc%ce%b5-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%b8%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%ac%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%ce%bb0 %ce%bc%ce%b5-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%b8%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%ac%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%ce%bb2

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%bc%ce%b5-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%b8%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%ac%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%ce%bb4