Αρχική > Τι Νέα; > Ποια είναι η πρωταπριλιάτικη τηλεοπτική φάρσα που έμεινε στην ιστορία

Ποια είναι η πρωταπριλιάτικη τηλεοπτική φάρσα που έμεινε στην ιστορία

Η πιο πετυχημένη φάρσα που έχει καταγραφεί στην ιστορία ίσως να είναι αυτή του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC το 1957, που παρουσίασε σοδειές μακαρονιών στην Ελβετία.

Διαβάστε εδώ γιατί την Πρωταπριλιά λέμε ψέματα!

Συγκεκριμένα εκείνη τη χρονιά το BBC πρόβαλε ένα ρεπορτάζ στο οποίο μία οικογένεια στο καντόνι Ticino της Ελβετίας μάζευε τα μακαρόνια της χρονιάς που είχε καλλιεργήσει σε δέντρα.

Στα πλάνα φαίνονταν γυναίκες να τραβούν προσεκτικά σειρές σπαγγέτι από το δέντρο και να τις απλώνουν στον ήλιο για να στεγνώσουν.

Την επόμενη μέρα, εκατοντάδες τηλεθεατές τηλεφώνησαν στον σταθμό, για να μάθουν πώς να προμηθευτούν σπόρους για μακαρονόδεντρα. Η απάντηση του σταθμού ήταν: «Τοποθετείστε ένα μακαρόνι σε τενεκεδάκι από σάλτσα ντομάτας και ελπίστε για το καλύτερο».

Η ιδέα ανήκε στον καμεραμάν Τσαρλς ντε Γέγκερ, ένας καθηγητής του οποίου συνήθιζε να λέει ότι ο Γέγκερ και οι συμμαθητές του ήταν τόσο ανόητοι που αν τους έλεγαν ότι τα μακαρόνια φυτρώνουν στα δέντρα, θα το πίστευαν.

Ο Γέγκερ πρότεινε την ιδέα στον αρχισυντάκτη του δελτίου, Μάικλ Πίκοκ, ο οποίος ενθουσιάστηκε και του έδωσε 100 λίρες για να την πραγματοποιήσει.

Ο καμεραμάν ταξίδεψε στην Ελβετία, βρήκε ηθοποιούς και στρώθηκε στη δουλειά. Στην αρχή κρέμασε από τα δέντρα άβραστα μακαρόνια, αλλά παρατήρησε ότι μετά από λίγο, τα μακαρόνια ξεραίνονταν και έπεφταν. Δοκίμασε ξανά με βρασμένα μακαρόνια, αλλά ήταν πολύ μαλακά και γλιστρούσαν από τα κλαδιά. Τελικά χρησιμοποίησαν άβραστα μακαρόνια, που τα φυλούσαν ανάμεσα σε βρεγμένες πετσέτες μέχρι το γύρισμα, για να διατηρούνται νωπά.

Το σενάριο περιέγραφε τη συγκομιδή μακαρονιών από μία οικογένεια στην Ελβετία, που είχε παράδοση στην καλλιέργεια μακαρονόδεντρων. Οι κοπέλες μάζευαν τα μακαρόνια απ’ τα δέντρα και τα τοποθετούσαν σε μεγάλα καλάθια, για να στεγνώσουν απ’ τον ήλιο.

Επόμενο βήμα, ήταν το κείμενο του ρεπορτάζ που εκφωνήθηκε από τον παρουσιαστή του δελτίου, Ρίτσαρντ Ντίμπλντι. Ο παρουσιαστής ήταν η πιο σεβάσμια τηλεοπτική φιγούρα της Βρετανίας και ενέπνεε τέτοια εμπιστοσύνη στους τηλεθεατές, που θα πίστευαν ό, τι και να τους έλεγε.

Την 1η Απριλίου του 1957, ώρα 8 το απόγευμα, 10 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν το δελτίο και άκουσαν τον Ντίμπλντι να μιλάει για το «ζιζάνιο των μακαρονόδεντρων» που τυραννά τους καλλιεργητές και το ψύχος, που επηρεάζει τη γεύση των μακαρονιών.

Το ρεπορτάζ έκλεισε με τα εξής λόγια: «Για όσους αγαπούν αυτό το πιάτο, τίποτα δεν συγκρίνεται με τα μακαρόνια από ντόπιες καλλιέργειες. Τώρα σας καληνυχτίζουμε, αυτή την πρώτη μέρα του Απρίλη».

Την επόμενη μέρα, το κανάλι δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνήματα τηλεθεατών, που ζητούσαν πληροφορίες για τα μακαρονόδεντρα. Η επίσημη απάντηση του σταθμού ήταν: «Τοποθετείστε ένα μακαρόνι σε τενεκεδάκι από σάλτσα ντομάτας και ελπίστε για το καλύτερο».

Το ρεπορτάζ έπεισε ακόμη και τον διευθυντή του BBC, Σερ Ίαν Τζέικομπ! Μετά την μετάδοση, ο Τζέικομπ και η γυναίκα προβληματίστηκαν τόσο για το αν υπάρχουν μακαρονόδεντρα, που έψαξαν στην εγκυκλοπαίδεια Britannica, αλλά δεν βρήκαν κανένα λήμμα που να αναφέρεται στα μακαρόνια. Όταν τον ενημέρωσαν για το αστείο, ο Τζέικομπ ξεκαρδίστηκε στα γέλια και συνεχάρη τους εργαζόμενους για την φαντασία τους.