Η είδηση είναι εντυπωσιακή και θέτει ισχυρισμούς προβληματισμούς. Έπειτα από 8 χρόνια κρίσης, κατάρρευσης της ελληνκής οικονομίας και εξαθλίωσης των πολιτών, πληροφορούμαστε ότι νέο ρεκόρ πωλήσεων έκανε το iPhone στη χώρα μας. Σχεδόν 10.000 iPhone Χs και iPhone Xs Max διατέθηκαν στη διάρκεια τριών ημερών, αρχής γενομένης από την περασμένη Παρασκευή. Μόνον εκείνη την ημέρα, οι Ελληνες διέθεσαν περίπου 6 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα εκείνων που θα παραλάβουν το νέο κινητό τηλέφωνο της Apple.Η αξία της συσκευής που διατίθεται στην ελληνική αγορά κυμαίνεται από 1.300 έως 1.600 ευρώ, ανάλογα με τον δίσκο που έχει.

Συνολικά μέχρι και χθες, οι Ελληνες καταναλωτές διέθεσαν, προκαταβολικά, περίπου 15 εκατ. ευρώ, ώστε να παραλάβουν, από την ερχόμενη Παρασκευή, ένα iPhone Xs ή Xs Max. Η προπαραγγελία των συσκευών iPhone στην Ελλάδα προϋποθέτει τη δέσμευση του ποσού αγοράς της συσκευής, η οποία γίνεται σε ποσοστό 99% μέσω πιστωτικής κάρτας. Αυτό συμβαίνει αφενός επειδή είναι πιο βολικό, αφετέρου επειδή ο καταναλωτής αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια όσον αφορά τη διενεργούμενη συναλλαγή, ειδικά στην περίπτωση που δεν πάει κάτι καλά.


Οσοι προπλήρωσαν για μία συσκευή, αλλά δεν θα υπάρξει διαθέσιμο προϊόν, θα μπορούν είτε να τους επιστραφούν τα χρήματα είτε να αναμένουν το επόμενο φορτίο κινητών τηλεφώνων της Apple.


Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι τα δίκτυα λιανικής έχουν ήδη δεσμεύσει σχεδόν το σύνολο της πρώτης «φουρνιάς» iPhone Xs για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, όσοι θα κάνουν παραγγελία από σήμερα και στο εξής, πολύ δύσκολα θα παραλάβουν κάποια από τις συσκευές που οδεύουν προς την ελληνική αγορά.

από Σοφία Κωστάρα