Αρχική > Featured > Περιηγηθήκαμε στον «Κήπο Δεδομένων» της Κυριακής Γονή και γίναμε για λίγο ψηφιακοί… κηπουροί

Περιηγηθήκαμε στον «Κήπο Δεδομένων» της Κυριακής Γονή και γίναμε για λίγο ψηφιακοί… κηπουροί

Οι περισσότεροι όταν ακούμε για ψηφιακές εκθέσεις ή πολυμεσικές εγκαταστάσεις είμαστε διστακτικοί. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν τόσο στενή σχέση με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες ώστε να μπορούν να κατανοήσουν τι είναι αυτό που παρατηρούν σε μία ψηφιακή έκθεση. Η νέα πολυμεσική εγκατάσταση της διεθνώς ανερχόμενης εικαστικού Κυριακής Γονή, «Κήπος Δεδομένων», στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έρχεται να ανατρέψει αυτή την άποψη.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η εγκατάσταση είναι επισκέψιμη μόνο μέσα από μια εικονική ξενάγηση στο onassis.org. Μη διστάσετε να τη δείτε, ακόμη και όσοι δεν έχετε ιδιαίτερα στενή σχέση με τις νέες τεχνολογίες. Τα εισαγωγικά βίντεο της ίδιας της καλλιτέχνιδας είναι τόσο διαφωτιστικά που θα ανοίξουν τους ορίζοντές σας και θα σας εισάγουν με τον καλύτερο τρόπο στον ψηφιακό αυτό Κήπο… Δεδομένων.

Εμείς ήμασταν παρόντες σ΄αυτό το εικονικό και σχεδόν προφητικό ταξίδι της Κυριακής Γονή. Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου η Στέγη άνοιξε ώστε να μπει μία μικρή ομάδα δημοσιογράφων και να ξεναγηθεί στην έκθεση. Λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για τον κορωνοϊό, κατεβήκαμε στο -1 υπόγειο, εκεί δηλαδή όπου λαμβάνει χώρα η έκθεση, και ξεναγηθήκαμε από την ίδια την καλλιτέχνιδα μέσα στον «Κήπο Δεδομένων» της. Για σαράντα περίπου λεπτά «γίναμε» κηπουροί των φυτών, ενώ τα φυτά κηπουροί της αποθηκευμένης πληροφορίας. Και ήταν η πρώτη ίσως φορά που κατανοήσαμε όλα όσα βλέπαμε. Από το δεσπόζον βίντεο και τις συνεντεύξεις των ειδικών μέχρι τα σχέδια, τις ψηφιακές εκτυπώσεις και τα ηχητικά κομμάτια που δημιουργούσαν μία υποβλητική ατμόσφαιρα στον χώρο.

Τις εντυπώσεις μας «έκλεψε» το «άγνωστο» σε μας και στο ευρύ κοινό σπάνιο και απειλούμενο φυτό, Micromeria Acropolitana, που φυτρώνει μόνο στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των κυνηγών φυτών. Αυτό το σπάνιο φυτό φανερώνεται με μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας και θυμίζει τον ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα στην εξαφάνιση ειδών.

Ένα κρυμμένο, πυκνό δίκτυο από ρίζες
(από την πολυμεσική εγκατάσταση «Κήπος Δεδομένων», 2020)
Σχέδιο, γραφίτης σε χαρτί, 120 x 160 εκ.

Ο «Κήπος Δεδομένων» της Κυριακής Γόνη μας υπενθύμισε την άρρηκτη και θεμελιώδη σχέση μεταξύ πολιτισμού και φύσης, φανέρωσε με τρόπο εύληπτο τις συνδέσεις ψηφιακής μνήμης και κλιματικής κρίσης, διερευνώντας πιθανές διεξόδους και στρατηγικές αντίστασης, ενώ μας έκανε να αναλογιστούμε τα όρια της ανθρώπινης παρέμβασης και δράσης στο περιβάλλον.

Θα μπορούσαν τα ψηφιακά μας δεδομένα να φιλοξενούνται σε ένα μυστικό δίκτυο μέσα σε έναν κήπο στο κέντρο της πόλης; Μπορείτε να φανταστείτε ένα δίκτυο φυτών στον βράχο της Ακρόπολης, μέσα στο οποίο διακινείται και αποθηκεύεται ψηφιακή πληροφορία; Όλες οι απαντήσεις στην ψηφιακή ξενάγηση που προσφέρει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Συντελεστές

Σύλληψη, Σχεδιασμός & Εκτέλεση: Κυριακή Γονή

Συντονισμός: Προδρόμος Τσιαβός, Ηρακλής Παπαθεοδώρου

Οργάνωση Παραγωγής: Ιωάννα Μαργαρίτη

Εκτέλεση Παραγωγής: Ειρηλένα Τσάμη

Ανάθεση & Παραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Κάμερα: Άλεξ Δημητριάδης

Ηχογράφηση φωνής: Νίκος Κωνσταντίνου

Εισαγωγικό κείμενο: Δάφνη Δραγώνα

AR προγραμματισμός: Γιώργος Καΐρης (enneas.gr)

Εκτέλεση τρισδιάστατου μοντέλου: Αντώνης Καλαγκάτσης

Μουσική: Βασούλα Δελλή & Ρούλα Τσέρνου

Μουσική εκτέλεση: Φωνητικό σύνολο «Πλειάδες»

Ηχογράφηση & πολυκάναλη ηχητική εγκατάσταση: Άρης Ντελήθεος

Σύμβουλος φωτισμού: Danilof light + visual perception

Μετάφραση κειμένων & υποτιτλισμός: Yourtranslator

Στούντιο ηχογράφησης: Tone Studio Athens

Στούντιο εκτύπωσης σε ύφασμα: Textum Digital

Στούντιο εκτύπωσης σε αρχειακό χαρτί: Filmora Photolab

Πλαίσια επιτοιχίων: Νίκος Σδράλης

Στην εγκατάσταση συμπεριλαμβάνονται συνομιλίες με τους:

Mél Hogan: Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μέσων για Περιβαλλοντικά θέματα και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Κινηματογράφου (CMF), στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι (Καναδάς)

Karin Fister: Γιατρός, Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Μάριμπορ (Σλοβενία)

Λάμπρος Τσούνης: Περιβαλλοντολόγος – Ωκεανογράφος, MSc, Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Πατρών

Edward Perello: Σύμβουλος βιοασφάλειας, επενδυτής στην αγροτική βιοτεχνολογία, Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο)