Η απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου ή μιας μακροχρόνιας σχέσης μπορεί να είναι μια επώδυνη διαδικασία για τον άνθρωπο.

Πώς διαχειριζόμαστε το άγχος, τον πόνο και τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί; Πώς βοηθάμε κάποιον που βιώνει μια τέτοια κατάσταση να σταθεί ξανά στα πόδια του;


Σε αυτές και πολλές ακόμα ερωτήσεις γύρω από το πένθος θα απαντήσει το σεμινάριο Διαχείρισης Πένθους & Απώλειας  με εισηγήτρια τη Νάνσυ Ψημενάτου:

Οι ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθούν οι συμμετέχοντες  αφορούν τους παρακάτω τομείς:

ΕΝΟΤΗΤΑ Α Παρασκευή 22/9 , 18:00μμ
Η απώλεια ως μέρος της καθημερινότητας και ως οικουμενική εμπειρία
Στην πρώτη ενότητα θα μιλήσουμε για την απώλεια ως μέρος της καθημερινής μας ζωής και θα αντιληφθούμε ότι η απώλεια όχι μόνο βρίσκεται παντού στη ζωή μας αλλά είναι ζωτικής σημασίας να την αναγνωρίσουμε.  Η ενότητα αυτή συνδέει τη μοναχική εμπειρία μιας απώλειας με την οικουμενική φύση της διδάσκοντας μας ότι η απώλεια είναι και κοινωνική εμπειρία. Στερώντας της αυτόν τον χαρακτήρα ξεκινούν πολλά από τα ψυχολογικά θέματα που αντιμετωπίζουν μεμονωμένα άτομα και ολόκληρες κοινωνίες.

ΕΝΟΤΗΤΑ Β, Παρασκευή 29/9, 18:00μμ
Είδη απωλειών και τρόποι αντιμετώπισης
Η δεύτερη ενότητα διερευνά τις πολλαπλές απώλειες που δοκιμάζει ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωή του. Οι πραγματικέςοι φανταστικές και οι συμβολικές απώλειες είναι καταστάσεις που οδηγούν σε αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές κατακλύζουν τους ανθρώπους με συναισθήματα τα οποία χρειάζονται διαχείριση ώστε να μπορέσει το άτομο να ενσωματώσει την απώλεια στη ζωή του κάνοντας την οδηγό του.

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ, Παρασκευή 6/10, 18:00μμ
Η διαχείριση της απώλειας ανά ηλικίες
Η τρίτη ενότητα επικεντρώνεται στην διαχείριση της απώλειας ανά ηλικίες και επιχειρεί να υποδείξει στους συμμετέχοντες τους τρόπους στήριξης των ατόμων που πενθούν. Παρουσιάζονται βασικές κατευθυντήριες γραμμές για μια αποτελεσματική προσέγγιση ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει και άλλους παράγοντες που βοηθούν στη διαχείριση της απώλειας όπως για παράδειγμα η προσωπικότητα του ατόμου, οι προηγούμενες εμπειρίες του, η φύση και οι συνθήκες της απώλειας κ.ο.κ

ΕΝΟΤΗΤΑ Δ, Παρασκευή 13/10, 18:00μμ
Παράγοντες που δυσχεραίνουν το πένθος και την έκφραση του
Η διαδικασία του πένθους είναι μια απλή και ταυτόχρονα δύσκολη διαδικασία. Η τέταρτη ενότητα εστιάζεται στους παράγοντες που δυσχεραίνουν την διαδικασία του πένθους. Μελετάμε τις προσωπικές μας αντιδράσεις απέναντι στο πένθος, μελετάμε τους παράγοντες που διευκολύνουν ή εμποδίζουν την έκφρασή του και επικεντρωνόμαστε στους τρόπους αντιμετώπισης και έκφρασης των συναισθημάτων που εμπεριέχονται στην απώλεια

ΕΝΟΤΗΤΑ Ε, Παρασκευή 20/10, 18:00μμ
Το πένθος και ο θρήνος ως οδηγοί μας στη ψυχική υγεία
Στην  5η ενότητα εμπλουτίζουμε τις γνώσεις των συμμετεχόντων σχετικά με τη διαδικασία του πένθους και του θρήνου. Αναφερόμαστε στα στάδια της ElisabethKublerRoss, μελετάμε τις τέσσερις βασικές αντιδράσεις του JBowlby, και τους τέσσερις στόχους για το πένθος του W. Worden. Στόχος αυτής της ενότητας είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να συνδέσουν το πένθος και το θρήνο με την ψυχική υγεία ανακαλύπτοντας μέσω της βιωματικής μάθησης την αξία της αποδοχής των απωλειών.

Σε όλες τις ενότητες θα υπάρξουν προτάσεις για περαιτέρω μελέτη εκτός από το υλικό που θα δοθεί σε ηλεκτρονική μορφή. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν παρακολούθηση ταινιών, ανάγνωση μικρών κειμένων, μελέτη μουσικών κομματιών και πίνακες ζωγραφικής. Η επιμόρφωση για το πένθος μόνο βιωματικά μπορεί να κατανοηθεί το συγκεκριμένο σεμινάριο στηρίζει μεγάλο μέρος της διαδικασίας στο βίωμα του κάθε συμμετέχοντα.

Το σεμινάριο είναι WEBINAR που παρέχεται ΜΟΝΟ διαδικτυακά και ΟΧΙ δια ζώσης, μέσω συγκεκριμένης πλατφόρμας e-learning (εικονική τάξη)!

Απευθύνεται σε Ψυχολόγους, Εκπαιδευτικούς, Ιατρούς και Νοσηλευτικό προσωπικό, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Φροντιστές και Φοιτητές επαγγελμάτων Υγείας και Εκπαίδευσης καθώς και για γονείς αλλά και το ευρύ κοινό που θέλει να ενημερωθεί σε βάθος για το θέμα αυτό.
 
Οι θέσεις για το σεμινάριο είναι αυστηρά περιορισμένες  εξ΄αιτίας της βιωματικής του φύσης
Δηλώστε συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο:
από sstrempa