Τα Θεία Πάθη αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν – όχι με τόσο μεγάλη συχνότητα – πηγή έμπνευσης για τον κινηματογράφο. Οι θρησκευτικές ταινίες για τη ζωή, κυρίως, του Χριστού είναι πολλές και κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, τις παρακολουθούμε με την ίδια ζέση, αν και τις έχουμε δει ξανά και ξανά.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ είναι ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ», το θρησκευτικό αριστούργημα του Φράνκο Τζεφιρέλι που μπορεί να κλείνει 44 χρόνια, όμως, είναι από τις σειρές που έχει συνδεθεί όσο καμία άλλη με το Πάσχα και τα Θεία Πάθη. Όμως, αυτές τις ημέρες επανέρχεται – μέσα από αφιερώματα – ξανά και ξανά η περίφημη «κατάρα του Ιησού», που θέλει όσους υποδύθηκαν στην οθόνη (μικρή ή μεγάλη) να είδαν τη καριέρα τους να… καταστρέφεται. Ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Είναι, όμως, αλήθεια αυτό; Ισχύει αυτή η «κατάρα»; Μπορεί σε άλλες περιπτώσεις και να ισχύει με κάποιο τρόπο, σε άλλες όμως, όχι.
Αλλά ας δούμε τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα και τι συνέβη στην περίπτωση αυτών των ηθοποιών που υποδύθηκαν τον Χριστό.
Ρόμπερτ Πάουελ (Ιησούς από τη Ναζαρέτ)
Αν μιλάμε για τον Χριστό στη μεγάλη οθόνη, όλων μα όλων το μυαλό πηγαίνει αμέσως στον Ρόμπερτ Πάουελ, τον Ιησού από τη Ναζαρέτ, που μακρά είναι ο καλύτερος κινηματογραφικός Χριστός και το κοινό έχει ταυτιστεί μαζί του. Ο ρόλος τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο, αφού μέχρι τότε ο Βρετανός ηθοποιός είχε μόνο κάποιες ευκαιριακές εμφανίσεις στον κινηματογράφο, σε μικρούς ρόλους και κάποιες άλλες σποραδικές στην τηλεόραση.
Μετά τον Ιησού από τη Ναζαρέτ (1977) ο Πάουελ είδε τις μετοχές του να ανεβαίνουν, ενώ ο ίδιος επέλεξε να τις εξαργυρώσει με σύνεση. Πήρε μέρος σε μεγάλες παραγωγές, κέρδισε βραβεία, ενώ αργότερα επέλεξε τις μεταγλωττίσεις και να ασχοληθεί με ντοκιμαντέρ του BBC. Ο ίδιος πάντως δεν δέχεται τον όρο «κατάρα», ενώ όπως έχει τονίσει ο ρόλος τού άνοιξε και τους πνευματικούς του ορίζοντες.
Κρίστιαν Μπέιλ
Εσύ ήξερες ότι Χολιγουντιανός σταρ έχει υποδυθεί τον Ιησού; Το έκανε το 1999 όταν νέος ως ηθοποιός υποδύθηκε τον Χριστό, στην τηλεοπτική μεταφορά της ιστορίας με τίτλο Mary, Mother of Jesus του NBC. Αν στην περίπτωσή του ισχύει η «κατάρα»; Αν κρίνουμε ότι ο Κρίστιαν Μπέιλ είναι ένας από τους πιο πετυχημένους ηθοποιούς της γενιάς του, ε όχι. τι λέτε;
Τεντ Νίλεϊ (Jesus Christ Superstar)
Στα σχετικά αφιερώματα, θα βρεις πως ο Τεντ Νίλεϊ είναι ένας από τους «καταραμένους», μιας και όπως υποστηρίζεται, ο πρωταγωνιστής του Jesus Christ Superstar, μετά το τέλος του απόλυτα πετυχημένου μιούζικαλ δεν εξαργύρωσε την επυτχία και είδε την καριέρα του να περνάει στα… αζήτητα. Η αλήθεια είναι πως κινηματογραφικά δεν έκανε και κάτι. Αλλά στην πραγματικότητα, ο ίδιος ήταν μουσικός και παραγωγός και επαγγελματικά ασχολήθηκε κυρίως με αυτό το κομμάτι και μάλιστα πετυχημένα.
Μαξ Φον Σίντοφ (The Greatest Story Ever Told)
Ήταν το 1965 όταν ο Μαξ Φον Σίντοφ υποδύθηκε τον Χριστό στην ταινία The Greatest Story Ever Told και μετά τον Ρόμπερτ Πάουελ θεωρείται ο πιο πετυχημένος στο ρόλο του Ιησού. Ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός (έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2020) πριν την «Ωραιότερη ιστορία» ήταν ο πρωταγωνιστής στην «Έβδομη Σφραγίδα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν το 1957. Και στην περίπτωσή του μόνο για «κατάρα» δεν μπορούμε να μιλάμε, αφού στη συνέχεια οι επιλογές του ήταν λίγες αλλά ποιοτικές (υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου και Β’ ανδρικού ρόλου) και όχι τυχαία θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της Σουηδίας και όχι μόνο.
Τζιμ Καβίζελ (Τα Πάθη του Χριστού)
Έγινε γνωστός στο ευρύ κινηματογραφικό κοινό μέσα από την ταινία, Λεπτή κόκκινη γραμμή. Ωστόσο, το μεγάλο μπαμ το έκανε το 2004, όταν υποδύθηκε τον Ιησού στην ταινία του Μελ Γκίμπσον, «Τα Πάθη του Χριστού». Ο λόγος για τον Τζιμ Καβίζελ, ο οποίος έκανε τότε το μπαμ με την ταινία που προκάλεσε αίσθηση, αλλά όπως φάνηκε και στην πορεία, έμεινε σε αυτό. Γιατί κινηματογραφικά δεν έκανε στη συνέχεια κάποια άλλη επιτυχία. Και αυτή την «κατάρα» εν μέρει την παραδέχτηκε ο ίδιος στο παρελθόν, λέγοντας πως μετά δεν δέχτηκε προτάσεις για κάποια σημαντική συνεργασία.
Ωστόσο, στη δική του περίπτωση έχει ενδιαφέρον τα όσα τον βρήκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, καθώς τον χτύπησε κεραυνός κι έπαθε εξάρθρωση κουβαλώντας τον Σταυρό.
Γουίλεμ Νταφόε
Θεωρείται ένας από τους πιο ευφυείς υποκριτικά ηθοποιούς. Ο λόγος για τον Γουίλεμ Νταφόε, ο οποίος το 1988 υποδύθηκε τον Ιησού στον Τελευταίο Πειρασμό του Σκορτσέζε. Και γύρω από το όνομά του κυκλοφορεί η πιο γνωστή «κατάρα», η οποία λέγεται πως τον «χτύπησε» κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, όταν έπαθε μια σοβαρή αλλεργία, με αποτέλεσμα για καιρό να χάσει την όρασή του.
Επαγγελματικά, ο Νταφόε έκανε σπουδαίες συνεργασίες, αλλά και άλλες που και ο ίδιος θα θέλει να ξεχάσει. Αλλά αυτό δε συμβαίνει με αρκετούς ηθοποιούς; Ή μήπως όχι;
Χοακίν Φοίνιξ (Μαρία Μαγδαληνή)
Μάλλον, λίγοι θα γνώριζαν πως ο σούπερ ταλαντούχος και οσκαρικός ηθοποιός έχει υποδυθεί και αυτός τον Ιησού. Αλλά, το ανακάλυψαν οι περισσότεροι παρακολουθώντας στον ΑΝΤ1 την ταινία «Μαρία Μαγδαληνή». Το 2018 ο Χοακίν Φοίνιξ εμφανίζεται στο ρόλο του Ιησού στην ταινία του Γκαρθ Ντέιβις, με πρωταγωνίστρια τη σύντροφό του, Ρούνι Μάρα. Αν ο ρόλος αυτός αποδείχθηκε καταραμένος για τον ηθοποιό; Αν υπολογίσουμε πως πέρυσι κέρδισε το Όσκαρ για το Τζόκερ, θα λέγαμε πως μάλλον… ευλογημένος αποδεικνύεται. Τι λέτε;
Αλέξης Γκόλφης (Ο Χριστός ξανασταυρώνεται)
Επί ελληνικού εδάφους έχουμε την τραγική – και ίσως καταραμένη – ιστορία του Αλέξη Γκόλφη. Ο νεαρός ηθοποιός υποδύθηκε τον Μανωλιός – Ιησού στην τηλεοπτική μεταφορά του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται και είδε τις μετοχές του, αλλά και τη δημοτικότητά του να εκτοξεύονται στα ύψη. Μετά το τέλος της σειράς όχι μόνο δεν κατάφερε να εξαργυρώσει την επιτυχία, αλλά ξεκίνησε σε προσωπικό επίπεδο να παλεύει με τους δικούς του δαίμονες. Οι ουσίες μπήκαν στη ζωή του και ο ίδιος έγινε έρμαιο των εξαρτήσεων. Η ιστορία του τραγική, όπως και το τέλος της ζωής του, αφού ο ηθοποιός πέθανε το 2007 άστεγος, ενώ για δύο μήνες παρέμεινε στο νεκροτομείο χωρίς κάποιος να τον αναζητήσει!
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News