Αυτό το αφράτο τσουρέκι γίνεται εξαιρετικά αρωματικό με το μαχλέπι και τη μαστίχα. Για να φουσκώσει καλά η ζύμη, την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος και τη σκεπάζουμε με μια κουβερτούλα. Το σημείο που θα φουσκώσει το ζυμάρι μπορεί να είναι μπροστά από μια ηλιόλουστη μπαλκονόπορτα ή κοντά σε καλοριφέρ. Σίγουρα όμως, μακριά από σημεία με ρεύματα αέρα.
Υλικά
180 ml φρέσκο γάλα
50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι (καλά κοπανισμένο στο γουδί)
½ κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό)
2 κρόκοι αυγών (κατά προτίμηση βιολογικών)
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σούπας σουσάμι (ή 50 γρ. φιλέ αμυγδάλου)
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα και ελέγχω τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής: δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 40°C. Αν δεν έχετε θερμόμετρο βάζετε το δάχτυλό σας στο γάλα -πρέπει να νιώθετε το γάλα ζεστό και να το αντέχετε για αρκετά δευτερόλεπτα.
Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτω τη μαγιά, ανακατεύω ξανά και τέλος ρίχνω το αυγό και τον 1 κρόκο. Ανακατεύω ξανά με το σύρμα μέχρι να φτιάξω λείο μείγμα και το αδειάζω σε μια λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ). Αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύω με το χέρι, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια μέτρια ζύμη. Τη ζυμώνω για 7-8 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από τα χέρι.
Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα μέσα στη λεκάνη, τη σκεπάζω με μια λεπτή κουβέρτα ή με καθαρές βαμβακερές πετσέτες και αφήνω τη λεκάνη σε ένα σχετικά ζεστό μέρος. Αφήνω τη ζύμη για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξεσκεπάζω τη ζύμη και τη χωρίζω σε 3 ίσα μέρη. Πλάθω το καθένα σε μακρόστενο ρολό, τα ενώνω όλα στη μία τους άκρη και τα πλέκω σε κοτσίδα. Στρώνω με λαδόκολλα ένα ταψί, μεταφέρω εκεί το τσουρέκι και το σκεπάζω ξανά με μια κουβέρτα ή με πετσέτες. Το αφήνω ξανά σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Αλείφω την επιφάνεια του τσουρεκιού με τον δεύτερο κρόκο και πασπαλίζω με το σουσάμι (ή με το φιλέ αμυγδάλου). Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω το τσουρέκι για περίπου 45 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά του να ροδίσει καλά και να γυαλίσει.
Πηγή: dinanikolaou.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News