Πάσχα χωρίς τσουρέκι δεν γίνεται οπότε κι εμείς, λίγο πριν την Ανάσταση, μπαίνουμε στη κουζίνα και φτιάχνουμε τη μυστική μας συνταγή για απίθανα αφράτα τσουρέκια! Μια γεύση που έχει μείνει χαραγμένη στην παιδική μας μνήμη και μας ακολουθεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Υλικά (για 3 τσουρέκια)

1 κιλό αλεύρι
80 γρ. μαγιά
200 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
1 ποτήρι γάλα
1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
2 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα βανίλια
1 αβγό για το άλειμμα των τσουρεκιών
1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα φιλέ

Εκτέλεση

Αρχικά ετοιμάζουμε το προζύμι: Σε ένα μπολ αδειάζουμε τη μαγιά, μισό ποτήρι χλιαρό νερό και 150γρ. αλεύρι κοσκινισμένο. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος. Χτυπάμε στο μίξερ 100γρ. βούτυρο, 220γρ. ζάχαρη, τα αβγά, το γάλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι και τη βανίλια, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Ρίχνουμε μέσα το προζύμι που ετοιμάσαμε και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε και το υπόλοιπο βούτυρο μέσα στη ζύμη. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ. Αδειάζουμε τη ζύμη μέσα σε μια μεταλλική λεκάνη, τη σκεπάζουμε με 2-3 πετσέτες και τη βάζουμε στο φούρνο να φουσκώσει στους 40°C για 1 ώρα. Τη βγάζουμε, την ξαναζυμώνουμε για 2-3′ και την ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλη ½ ώρα. Βγάζουμε τη ζύμη από το φούρνο και την κόβουμε σε 9 μπαλίτσες. Λαδώνουμε μια λεία επιφάνεια και πλάθουμε κάθε μπαλίτσα σε μακριά λεπτά ρολάκια.


Πλέκουμε 3 ρολάκια σε κοτσίδα και στην άκρη της βάζουμε 1 κόκκινο αβγό. Τα ακουμπάμε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλες. Χτυπάμε 1 αβγό με λίγο νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια. Αν θέλετε τα πασπαλίζετε και με αμύγδαλα φιλέ. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 170°C μέχρι να φουσκώσουν καλά και να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.

από Μαρία Ιωαννάτου