Αρχική > Featured > Παγκόσμια συγκίνηση: 40χρονη Παραολυμπιονίκης έβαλε τέλος στη ζωή της με ευθανασία

Παγκόσμια συγκίνηση: 40χρονη Παραολυμπιονίκης έβαλε τέλος στη ζωή της με ευθανασία

Χθες το πρωί η Παραολυμπιονίκης Μαριέκε Βέρβορτ από το Βέλγιο έβαλε τέλος στη ζωή της μέσω ευθανασίας. Η 40χρονη αθλήτρια είχε κερδίσει ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και ακόμη δύο μετάλλια στην επόμενη Παραολυμπιάδα του Ρίο.

Η Βέρβορτ που έπασχε από μια ανίατη ασθένεια των μυών, είχε υπογράψει όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου όταν ο πόνος θα είναι αφόρητος να τερματίσει τη ζωή της. Η Βέρβορτ ήταν υπέρμαχος της ευθανασίας: «Φοβάμαι πολύ αλλά συμπληρώνοντας τα έγγραφα για την ευθανασία με κυρίευσε μια ανεξήγητη ηρεμία. Είναι αρκετό για μένα να έχω αυτά τα χαρτιά».

«Για εμένα, η άθληση είναι κάτι σαν φαρμακευτική αγωγή»

Η ασθένεια της προκαλούσε διαρκώς πόνους, λιποθυμίες και παράλυση στα πόδια, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ακόμη και να κοιμηθεί. Σε παλαιότερη συνέντευξη στο ραδιόφωνο του BBC είχε δηλώσει: «Συμβαίνει να αισθάνομαι πολύ άσχημα, να παθαίνω επιληπτικές κρίσεις, να κλαίω, να ουρλιάζω από τον πόνο. Χρειάζομαι πολλά παυσίπονα, ηρεμιστικά και μορφίνη. Πολλοί άνθρωποι την ρωτούν πώς είναι δυνατόν να έχω τόσο καλά αποτελέσματα και να συνεχίζω να χαμογελώ με τόσο πόνο και φάρμακα. Για εμένα, η άθληση και οι αγώνες με αναπηρικό αμαξίδιο ήταν κάτι σαν φαρμακευτική αγωγή».

Η Μεριέκε Βέρβορτ ήθελε να τη θυμούνται σαν μια γυναίκα που πάντα γελούσε. «Αισθάνομαι διαφορετικά για τον θάνατο σήμερα απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Για μένα πλέον ο θάνατος είναι κάτι σαν να σε κοιμίζουν πριν από την επέμβαση αλλά να μην ξυπνάς ποτέ. Για μένα είναι κάτι γαλήνιο», είχε πει περιγράφοντας πώς θα αισθανόταν τις τελευταίες στιγμές της.