Αρχική > Τι Νέα; > Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Είστε όσο ασφαλείς νομίζετε;

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Είστε όσο ασφαλείς νομίζετε;

Η 7η μέρα του Φεβρουαρίου έχει κατοχυρωθεί ως Παγκόσμια Μέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, όμως πόσοι από εμάς γνωρίζουν πραγματικά πώς να παραμείνουν ασφαλείς κατά την περιήγησή τους στο Διαδίκτυο;

Μέχρι πρόσφατα λέξεις όπως “κρυπτογράφηση”, “εισβολή στο λογαριασμο” και “ηλεκτρονικό ψάρεμα” ήταν άγνωστοι στους περισσότερους Έλληνες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της YouGov για λογαριασμό της Google, περισσότεροι από τους μισούς (54%) Έλληνες millennials (θεωρούνται όσοι γεννήθηκαν μετά το ’80) που ερωτήθηκαν χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για κάποιους ή για τους περισσότερους από τους λογαριασμούς τους, κυρίως (72%) επειδή είναι δύσκολο να θυμούνται τόσους κωδικούς πρόσβασης. Σχετικά με τους ίδιους τους κωδικούς πρόσβασης, το 12% των ερωτηθέντων έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την λέξη «password», το 14% έναν συνδυασμό από συνεχόμενα νούμερα στο πληκτρολόγιο (για παράδειγμα 1, 2, 3, 4, 5), ενώ 20% χρησιμοποιούσαν τη στιγμή της έρευνας έναν κωδικό πρόσβασης που περιλάμβανε το όνομά τους ή τα αρχικά τους. Από την άλλη πλευρά, το 76% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν την υπηρεσία προστασίας της Google, «Επαλήθευση σε 2 βήματα».

Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, λοιπόν, η Google αποκαλύπτει μερικές πληροφορίες και δίνει χρήσιμες συμβουλές για τα συστήματά της που κρατούν τους χρήστες ασφαλείς, αυτόματα – χωρίς διακόπτες ή κουμπιά– στο Google και πέρα από αυτό. Γιορτάστε την Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου φέτος με ένα Security Checkup στο g.co/SecurityCheckup.

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στους εγκληματίες του διαδικτύου: Να χρησιμοποιείτε έναν ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης για καθέναν από τους σημαντικούς λογαριασμούς σας, όπως το e-mail και το e-banking. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κωδικός, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον μαντέψει κάποιος. Τέλος, προσθέστε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας με την Επιβεβαίωση 2-Βημάτων.

Ξεγελώντας το «ηλεκτρονικό ψάρεμα» (phishing) για να προστατεύσετε τον λογαριασμό Google σας: Μπορεί να είναι ένα e-mail που μοιάζει σαν να προήλθε από ένα άτομο που εμπιστεύεστε, αλλά είναι ουσιαστικά η κορυφή του παγόβουνου μιας επίθεσης «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing). Ο στόχος ενός απατεώνα «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phisher) είναι απλός: να σας εξαπατήσει, να κλέψει προσωπικές πληροφορίες και τελικά να εισβάλει στον λογαριασμό σας.   Το Gmail έχει θωρακιστεί έτσι ώστε να καταστρέφονται αυτόματα τα επικίνδυνα μηνύματα, πριν ακόμα τα δείτε στα εισερχόμενά σας. Εξετάζονται ανώνυμα χιλιάδες σήματα σε όλο το Gmail -από πού προήλθε το μήνυμα, σε ποιόν απευθύνεται, τι περιέχει και πόσο συχνά ο αποστολέας έχει επικοινωνήσει μαζί σας στο παρελθόν- για να καθοριστεί ποια είναι ασφαλή και ποια όχι. Στην συνέχεια, φιλτράρεται η πλειοψηφία αυτού του κακόβουλου pεριεχομένου.

Ο μέσος φάκελος εισερχόμενων στο Gmail περιέχει λιγότερο από 0,1% spam. Όταν συνδέεστε στον λογαριασμό σας η Google δεν σιγουρεύεται μόνο ότι έχετε πληκτρολογήσει τον σωστό κωδικό πρόσβασης. Ψάχνει επίσης για πιο διακριτικά σημάδια για να σιγουρευτεί ότι η σύνδεση δεν είναι ύποπτη: Χρησιμοποιείτε το ίδιο τηλέφωνο που χρησιμοποιείτε συνήθως; Βρίσκεστε σε μια συνηθισμένη γνώριμη τοποθεσία ή κάπου μακριά όπου δεν έχετε ξαναβρεθεί; Οι ενδείξεις αποκαλύπτουν πρότυπα επικίνδυνων συμπεριφορών που της επιτρέπουν να κατανοήσει ακριβώς τους κινδύνους που μπορεί να απειλούν τον λογαριασμό. Συγκρίνεται κάθε προσπάθεια σύνδεσης με κάποιο μοντέλο επιθέσεων και σε περίπτωση που κάτι μοιάζει ύποπτο, ζητώνται περισσότερες ερωτήσεις σχεδιασμένες για να αποτρέπουν «διαρρήξεις», στέλνονται ειδοποιήσεις στο κινητό και e-mail ώστε να μπορείτε να αντιδράσετε σύντομα σε οτιδήποτε φαίνεται ασυνήθιστο.

Safe Browsing: Εργαλεία ασφάλειας για το Διαδίκτυο, τις εφαρμογές και συσκευές Android ασφαλέστερα Παραδείγματος χάρη, έχετε ποτέ πατήσει έναν σύνδεσμο και σας έχει εμφανιστεί μια κόκκινη προειδοποίηση; Αυτή είναι η Ασφαλής Πλοήγηση (Safe Browsing) σε δράση, που σας υπενθυμίζει να μην επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα επειδή κρύβει πιθανούς κινδύνους, όπως κακόβουλο λογισμικό ή απάτες «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing). Το Safe Browsing σαρώνει για κακόβουλο περιεχόμενο, το οποίο αποτελεί απειλή για εσάς ή στην συσκευή σας.

App Analyzer: Αναζητά επικίνδυνες εφαρμογές στο Google Play, σε άλλα app stores και στο Διαδίκτυο Οι συσκευές και οι εφαρμογές Android είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο από μόνες τους, και για αυτό το λόγο έχουμε αναπτυχθεί το “app analyzer”, μια τροποποιημένη έκδοση του Safe Browsing που αναζητά ειδικά επικίνδυνες εφαρμογές στο Google Play, σε άλλα app stores, και στο Διαδίκτυο, και προειδοποιεί χρήστες πριν τις εγκαταστήσουν. Σε περίπτωση που κάποιες εφαρμογές αποτύχουν σε αυτό το τεστ, δεν γίνονται επιτρεπτές στο Google Play. Μια ξεχωριστή προστασία, το Verify Apps, λειτουργεί άμεσα στις συσκευές Android, ελέγχοντας προληπτικά πάνω από 6 δισεκατομμύρια εφαρμογές και 400 εκατομμύρια συσκευές, κάθε μέρα. Ελέγχει κάθε φορά που εγκαθιστάτε μια εφαρμογή, επιστρέφει τακτικά για να σιγουρευτεί ότι όλα δείχνουν ασφαλή, και αν βρεθεί κάτι ασυνήθιστο, διαγράφει την εφαρμογή.