Αρχική > Infohealth > Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Δεληβοριάς-Γαλάνη-Νέγκα: Ενώνουν τις φωνές τους κατά του HIV!

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Δεληβοριάς-Γαλάνη-Νέγκα: Ενώνουν τις φωνές τους κατά του HIV!

aids

«Να ενώσουμε τη φωνή μας με τους ανθρώπους που ζουν με HIV και να την κάνουμε δύναμη κατά του στίγματος». Αυτό ήταν το μήνυμα της Δήμητρας Γαλάνη, της Γιώτας Νέγκα και του Φοίβου Δεληβοριά.

Οι τρεις αγαπημένοι καλλιτέχνες συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας για την 1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα AIDS και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για την ασθένεια, την αντιμετώπισή της, αλλά, κυρίως, για την καταπολέμηση του στίγματος που βιώνουν όσοι νοσούν!

“Ενημέρωση, παιδεία, πολιτισμός: Αυτές οι τρεις πτυχές της ζωής μας πρέπει να γίνουν πιο δυνατές για να μπορέσουμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους”, τόνισε η Δήμητρα Γαλάνη, ενώ ο Φοίβος Δεληβοριάς συμπλήρωσε λέγοντας ότι: “Πρέπει να σπάσουν εκείνα τα “κλειστά” σημεία, να υπάρξει κατανόηση, να παλέψουμε όλοι μαζί!”. Από την μεριά της η Γιώτα Νέγκα έβαλε και τον παράγοντα άτομο στην συζήτηση: “Πρέπει να σκεφτούμε και εμείς οι ίδιοι πώς αντιμετωπίζουμε καταστάσεις. Για να φύγει το στίγμα πρέπει η κοινωνία να πάψει να νοσεί…”

aids2

Μάλιστα, οι δυο γυναίκες τόνισαν ότι για να νικήσει κάποιος πρέπει πρώτα να μάθει να αγαπά τον εαυτό του. Επίσης, δεν πρέπει να περιμένει να συμβεί σε εκείνον ή κάποιον δικό του για να δείξει κατανόηση. Συλλογικότητα και ομορφωνία χρειάζεται σε ορισμένα θέματα που μας απασχολούν όλους. Και από τον καθένα ξεχωριστά και από τις κυβερνήσεις!”.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος Νίκος Δέδες δήλωσε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ότι «το κεντρικό μας μήνυμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα AIDS είναι η ανάγκη μείωσης του αριθμού των οροθετικών ατόμων που δε γνωρίζουν την κατάσταση της υγείας του ως προς τον HIV. Υπολογίζεται ότι ένα στα πέντε οροθετικά άτομα παραμένει αδιάγνωστο, με σημαντικές συνέπειες για την ατομική, αλλά και για τη δημόσια υγεία. Είναι ανάγκη επίσης να ευθυγραμμιστούμε με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Κάθε άνθρωπος που διαγιγνώσκεται με HIV θα πρέπει να ξεκινά αυτόματα την ενδεδειγμένη θεραπεία και να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτή. Μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε τέλος στο HIV/AIDS».

aids1

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, σημείωσε πως έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από τον οργανισμό για την επίλυση του προβλήματος των ελλείψεων αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις των οροθετικών ατόμων και δεσμεύτηκε πως έχουν αναληφθεί οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες ώστε να μην επαναληφθεί φέτος το σκηνικό των ελλείψεων φαρμάκων που καταγράφηκε το 2015.

Στη συνέντευξη τύπου εκπροσωπήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης από το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ηγουμενίδη, ενώ παρόντες ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Φώτης Χρυσικός, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη, ο  Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS Μάριος Λαζανάς και ο εκπρόσωπος του Τμήματος Καταπολέμησης Ρατσιστικής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Λόλης.