Σύμφωνα με μελέτη, η χορήγηση φαρμάκων οστεοπόρωσης σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, προστατεύει απο τις βλαβερές παρενέργειες της απώλειας της οστικής μάζας καθώς και της οστεοπόρωσης.Η Οστεοπόρωση είναι μια πολλή συχνή νόσος που αφορά 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες. Τα οστεοπορωτικά κατάγματα συνοδεύονται από αυξημένη θνησιμότητα (τα κατάγματα του ισχίου έχουν παρόμοια θνησιμότητα με τον καρκίνο του Μαστού) νοσηρότητα, αναπηρία, κακή ποιότητα ζωής και μεγάλο οικονομικό κόστος για της υπηρεσίες υγείας του κράτους, μας λέει ο κ. Γιώργος Τροβάς, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος.

Ειδικά οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του Μαστού παθαίνουν Οστεοπόρωση και εξαιτίας των χειρουργικών (υστερεκτομή) και φαρμακευτικών παρεμβάσεων (χημειοθεραπεία, αναστολείς της αρωματάσης, GnRH ανάλογα).

Η οστική απώλεια σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η οστική απώλεια στις περιπτώσεις αυτές είναι πολύ πιο γρήγορη από την μετεμμηνοπαυσιακή οστική απώλεια και γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και μια πιο επιθετική αντιμετώπιση.


Θα πρέπει ακόμα να τονισθεί ότι συχνά οι γυναίκες παραπονιούνται για αρθραλγίες ή άλλα συμπτώματα από το μυοσκελετικό σύστημα που αποδίδονται στη έλλειψη των οιστρογόνων καθώς επίσης παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Η αντιμετώπιση της νόσου στηρίζεται στην καλή διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία με πρότυπο την μεσογειακή διατροφή και την άσκηση που φορτίζει το σκελετό (όπως περπάτημα, τρέξιμο, χορό,κ.λπ).

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ανήκουν στην κατηγορία των διφωσφονικών (κύρια το Ζολενδρονικό οξύ) και το denosumab. Είναι φάρμακα με υψηλή αποτελεσματικότητα και αρκετά ασφαλή, χορηγούνται δε πάντοτε σε συνδυασμό με ασβέστιο και βιταμίνη D.

από Σοφία Κωστάρα