Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν για τα μάτια σας από τις ψεύτικες βλεφαρίδες

ποιοι-κίνδυνοι-εγκυμονούν-για-τα-μάτι

Οι ψεύτικες βλεφαρίδες αποτελούν τμήμα του καθημερινού μακιγιάζ πολλών γυναικών, που θέλουν να έχουν έντονα τονισμένα μάτια. Όσο καλαίσθητες κι αν είναι, όμως, είναι πολλά τα λάθη που μπορεί να συμβούν κατά τη χρήση τους, με συχνά απρόβλεπτες συνέπειες.

Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες είναι ότι οι φυσικές βλεφαρίδες δεν είναι διακοσμητικές, αλλά επιτελούν σημαντικές λειτουργίες. «Είναι σχεδιασμένες να απομακρύνουν τον ιδρώτα, την βροχή και την σκόνη, και να φιλτράρουν το φως του ήλιου, προστατεύοντας τα μάτια από βλάβες που μπορεί να υποστούν», εξηγεί ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Επιπλέον, μειώνουν τη ροή του αέρα στα μάτια, ώστε αφενός να μην εξατμίζεται η λεπτή στοιβάδα δακρύων που τα επιστρώνει και τα διατηρεί υγρά, αφετέρου να μην εισβάλλουν σκόνη και σκουπιδάκια σε αυτά».

Αντιθέτως, οι ψεύτικες βλεφαρίδες, που αποτελούνται από συνθετικά υλικά, παρέχουν μόνο αισθητικά οφέλη. Τοποθετούνται στο βλέφαρο, ακριβώς πάνω από τις φυσικές, και σταθεροποιούνται προσωρινά με ειδική κόλλα. Παρόμοια είναι και τα extensions βλεφαρίδων, με τη διαφορά ότι στερεώνονται απευθείας πάνω στις φυσικές βλεφαρίδες, συνήθως από κάποιον επαγγελματία, και με κόλλα που διαρκεί περισσότερο καιρό.

Τα πιο σοβαρά προβλήματα

«Οι ψεύτικες βλεφαρίδες που χρησιμοποιούνται σποραδικά, δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν πρόβλημα, εφόσον η εφαρμογή τους γίνει με σωστό τρόπο», διευκρινίζει ο κ. Κανελλόπουλος. «Αν όμως μια γυναίκα φορά καθημερινά ψεύτικες βλεφαρίδες, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα, όσο προσεκτική κι αν είναι».

Όπως εξηγεί, τα μάτια και οι δομές που τα περιβάλλουν είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και ευάλωτα σε ερεθισμούς, αλλεργίες, λοιμώξεις και ποικίλους τραυματισμούς. Το πιο συχνό πρόβλημα είναι οι λοιμώξεις, που εκδηλώνονται όταν συσσωρεύονται βακτήρια κάτω από την κόλλα της ψεύτικης βλεφαρίδας ή και στις τρίχες της. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος με τις επαναχρησιμοποιούμενες ψεύτικες βλεφαρίδες, καθώς και αν πέσουν σε μία επιφάνεια πριν την εφαρμογή και ύστερα τοποθετηθούν στο μάτι.

Αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης στα μάτια υπάρχει και αν δεν καθαριστούν καλά τα βλέφαρα μετά από την αφαίρεση των ψεύτικων βλεφαρίδων. Το ίδιο και όταν η γυναίκα μοιράζεται τις βλεφαρίδες της με μια φίλη της. Σε τέτοια περίπτωση η συνέπεια μπορεί να είναι κάποια διασταυρούμενη λοίμωξη, όπως το χαλάζιο και η επιπεφυκίτιδα.

Αλλεργίες

Οι αλλεργικές αντιδράσεις (δερματίτιδες εξ επαφής) στην κόλλα των βλεφαρίδων επίσης είναι συνηθισμένες, καθώς συχνά περιέχει φορμαλδεΰδη. Η φορμαλδεΰδη είναι μία ουσία στην οποία εκτιμάται ότι έχει αλλεργία ποσοστό 1,5% έως 2,5% του πληθυσμού (ανάλογα με τη συγκέντρωσή της σε ένα προϊόν).

Μικρός αριθμός γυναικών εξάλλου είναι αλλεργικές στα συνθετικά υλικά από τα οποία αποτελούνται οι ψεύτικες βλεφαρίδες. Οι αλλεργίες μπορεί να εκδηλωθούν με αίσθημα καύσου (κάψιμο), «τσιμπήματα», οίδημα (πρήξιμο) ή εξάνθημα. «Μπορεί επίσης να πονάτε, να κοκκινίσει το δέρμα και να έχετε κνησμό (φαγούρα). Αν η αλλεργική αντίδραση είναι σοβαρή, μπορεί να επηρεάσει την όραση και χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα», προειδοποιεί ο καθηγητής.

Ένας άλλος κίνδυνος με την συνεχή χρήση ψεύτικων βλεφαρίδων είναι η παροδική ή μόνιμη απώλεια των φυσικών βλεφαρίδων. Αυτή μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Η αφαίρεση των ψεύτικων βλεφαρίδων, λ.χ., μπορεί να οδηγήσει σε αφαίρεση και των φυσικών. Μπορεί επίσης να «σπάσουν» οι φυσικές βλεφαρίδες σας ή να υποστεί βλάβη ο θύλακας της τρίχας (αν συμβεί αυτό, οι φυσικές βλεφαρίδες ενδέχεται να μην ξαναβγούν).

Μπορεί επίσης να υπάρξει σοβαρός ερεθισμός του βλεφάρου και πτώση μεγάλου αριθμού φυσικών βλεφαρίδων (η διαταραχή αυτή λέγεται μαδάρωση). Ή μπορεί να πέσουν οι φυσικές βλεφαρίδες λόγω υπερβολικής έλξης στον θύλακα της τρίχας (η έλξη μπορεί να βλάψει τον θύλακα, επιβραδύνοντας ή ακόμα και διακόπτοντας την ανάπτυξη της τρίχας).

Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει και αν οι ψεύτικες βλεφαρίδες προκαλέσουν ερεθισμό στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού ή αν πέσει κόλλα μέσα στο μάτι, προκαλώντας εκδορά στον κερατοειδή.

«Για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους, καλό είναι να ακολουθείτε μερικούς βασικούς κανόνες πρόληψης», συνιστά ο κ. Κανελλόπουλος. Κατ’ αρχάς, περιορίστε τη χρήση των ψεύτικων βλεφαρίδων σε ειδικές περιστάσεις. Επιπλέον, φροντίστε να τις τοποθετείτε μετά από πολύ καλό πλύσιμο των χεριών σας, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Απαραίτητο είναι ακόμα να μην μοιράζεστε ποτέ τις ψεύτικες βλεφαρίδες σας με άλλα άτομα, καθώς και να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης πριν από την εφαρμογή τους. Καλό είναι επίσης να τις τοποθετείτε χρησιμοποιώντας τη μικρότερη δυνατή ποσότητα κόλλας, καθώς και να αποφεύγετε τις βλεφαρίδες με glitter ή διακοσμητικά. Πρέπει ακόμα να ελέγχετε τη συσκευασία της κόλλας που χρησιμοποιείτε, ώστε να αποφεύγετε όσες περιέχουν φορμαλδεΰδη.

Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να βγάζετε τις ψεύτικες βλεφαρίδες με πολύ απαλές κινήσεις, φροντίζοντας στη συνέχεια να καθαρίσετε σχολαστικά τα βλέφαρά σας.

Αν κατά την προμήθεια των βλεφαρίδων σάς προταθεί να τις δοκιμάσετε (π.χ. σε ένα κατάστημα), αρνηθείτε ευγενικά, εκτός κι αν πρόκειται για βλεφαρίδες μιας χρήσεως που θα ανοιχθούν μπροστά σας και ύστερα θα τις πετάξετε.

«Οι ψεύτικες βλεφαρίδες είναι ένα αξεσουάρ μόδας που επιλέγουν ολοένα περισσότερες γυναίκες. Ωστόσο τοποθετούνται πολύ κοντά σε ένα από τα σημαντικότερα αισθητήρια όργανά μας, επομένως οι γυναίκες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές», υπογραμμίζει ο καθηγητής. «Αν κατά τη χρήση τους εκδηλώσετε το παραμικρό σύμπτωμα (π.χ. πόνο, κοκκίνισμα, ευαισθησία των ματιών στο φως, έκκριμα από τα μάτια, θόλωμα της όρασης, πρήξιμο), επικοινωνήστε αμέσως με τον οφθαλμίατρό σας».

Διαβάστε επίσης

Εσύ έχεις δει πώς ήταν ο Δημήτρης Λάλος στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα; Ιδού η φωτογραφία που κάνει θραύση!

Το ελληνικό brand που φέρνει πραγματικά έργα τέχνης στη ντουλάπα μας

«Tον αγαπούσα ακόμα και την ώρα που τον σκότωνα» – Το έγκλημα πάθους που συγκλόνισε το Πανελλήνιο πριν 25 χρόνια!

Σχετικά Άρθρα
Η Μαρία Ηλιάκη μοιράζεται μαζί μας tips για όμορφο και καλλίγραμμο σώμα
Η Μαρία Ηλιάκη μοιράζεται μαζί μας tips για όμορφο και καλλίγραμμο σώμα
Δροσερό smoothie για λαμπερό δέρμα - Δες τη συνταγή
Δροσερό smoothie για λαμπερό δέρμα – Δες τη συνταγή
Το μανικιούρ του Αυγούστου θυμίζει κάτι από νησί - Τα χρώματα που θα λατρέψεις (εικόνες)
Το μανικιούρ του Αυγούστου θυμίζει κάτι από νησί – Τα χρώματα που θα λατρέψεις (εικόνες)
Kim Kardashian: Μας δείχνει την επώδυνη θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε
Kim Kardashian: Μας δείχνει την επώδυνη θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε
Το νερό ενυδάτωσης που έφτιαξε η Τζίνα Αλιμόνου είναι μια "βόμβα" ομορφιάς
Το νερό ενυδάτωσης που έφτιαξε η Τζίνα Αλιμόνου είναι μια “βόμβα” ομορφιάς
Βάψε μόνη τα μαλλιά σου στο σπίτι ακολουθώντας τις συμβουλές της Βάσως Λασκαράκη
Βάψε μόνη τα μαλλιά σου στο σπίτι ακολουθώντας τις συμβουλές της Βάσως Λασκαράκη

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του