Γιατί χάνουμε περισσότερα μαλλιά αυτή την εποχή και πώς αντιμετωπίζουμε την τριχόπτωση; Ο ειδικός απαντά!

γιατί-χάνουμε-περισσότερα-μαλλιά-αυτ

%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%87%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%ac-%ce%b1%cf%85%cf%840

Μήπως αυτήν την εποχή χάνετε πολλά μάλλιά; Τώρα τελευταία μάλιστα, βλέπετε παντού τρίχες: σε ρούχα, έπιπλα, στο μπάνιο, στο αυτοκίνητο! Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε!

Δεν είστε μόνη. Συμβαίνει σε όλες μας. Θα πρέπει να ανησυχήσετε όταν αρχίσετε να χάνετε πάρα πολλά μαλλιά, δηλαδή πάνω από 100 τρίχες την ημέρα αριθμός που θεωρείται φυσιολογικός. Το φθινόπωρο, μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι η απώλεια μαλλιών αυξάνεται.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Ο δρ. Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος απαντά στις ερωτήσεις μας και εξηγεί τι ακριβώς γίνεται όταν χάνουμε τα μαλλιά μας:

Γιατί παρατηρούνται μεγαλύτερα ποσοστά απώλειας μαλλιών το φθινόπωρο;

“Επειδή και εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε μέρος της φύσης. Θα έχετε δει, φυσικά, ότι αυτή την εποχή όλη η πλάση προετοιμάζεται για τον χειμώνα που έρχεται. Έτσι, λοιπόν, κάνουμε και εμείς! Οι αλλαγές που γίνονται εποχιακά στο περιβάλλον γίνονται και στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο μεταβολισμός μας αλλάζει, επίσης, και έτσι τις ενδοιάμεσες εποχές παρουσιάζεται περισσότερη τριχόπτωση, ειδικά τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Η προσαρμογή του οργανισμού μας στις διάφορες καιρικές συνθήκες, καταλαβαίνετε, είναι σημαντική…

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες της τριχόπτωσης;

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ο βασικότερος είναι η γενετική προδιάθεση και το πιο συνηθισμένο είδος τριχόπτωσης είναι η ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκεία (όταν τα μαλλιά αραιώνουν στο μπροστά μέρος του κεφαλιού). Έπειτα, ρόλο παίζουν παθολογικές καταστάσεις, όπως οι αλλαγές στον θυρεοειδή, το άγχος, το στρες ή οι αναιμίες. Συνήθως, οι αλωπεκείες που οφείλονται σε κάποιο παθολογικό αίτιο ονομάζονται διάχυτες επειδή έχουμε απώλεια τριχών σε όλο το κεφάλι. Ρόλο παίζει φυσικά και η ηλικία.

%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%87%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%ac-%ce%b1%cf%85%cf%842

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής μας στην υγεία των μαλλιών μας;

Πολύ σημαντικός! Οι εξαντλητικές ή οι μονομερείς δίαιτες μπορεί να συμβάλλουν πολύ αρνητικά στην υγεία των μαλλιών μας, αλλά και όλου του οργανισμού μας. Δεν πρέπει να αποκλείουμε καμία τροφή από το διατροφολόγιό μας. Ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για το σώμα μας και άρα για τα μαλλιά μας. Η συνδυαστική διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των μαλλιών. Η λιτή δίαιτα μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά το σύνολο του οργανισμού μας και ειδικά το τριχωτό της κεφαλής μας.

Πώς επηρεάζουν τα προϊόντα περιποίησης τα μαλλιά μας;

Η αλήθεια είναι ότι τα μαλλιά ταλαιπωρούνται αρκετά σήμερα. Οι δυνατές χημικές ουσίες, τα σαμπουάν, οι βαφές έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα μαλλιά μας. Όπως έχουν και διάφορα χτενίσματα. Ειδικά, αν πιάνετε τα μαλλιά σας πολύ συχνά ψηλά και τα τραβάτε με δύναμη πίσω, τότε η τρίχα θα αδυνατίσει και θα παρατηρηθεί, ίσως, μερική απώλεια μαλλιών. Μεγάλη προσοχή απαιτείται και όταν χρησιμοποιείτε σεσουάρ και πρέσες. Όλα αυτά τα εργαλεία καταπονούν και ουσιαστικά καίνε την τρίχα. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να επιλέγετε σωστά προϊόντα περιποίησης. Επίσης, πρέπει να βρείτε τι ταιριάζει και στο δικό σας μαλλί, ανάλογα με την ποιότητα και τον τύπο του και να θυμάστε ότι κάθε εποχή τα μαλλιά μας χρειάζονται και άλλη φροντίδα. Για παράδειγμα το καλοκαίρι τα μαλλιά ξηραίνονται ευκολότερα, οπότε στόχος μας είναι η ενυδάτωσή τους.

%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%87%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%ac-%ce%b1%cf%85%cf%844

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τριχόπτωση;

Μπορούμε να βοηθήσουμε σε μεγάλο βαθμό και σε πολλές περιπτώσεις με πολύ καλά αποτελέσματα. Εξαρτάται πάντα από τον τύπο της αλωπεκείας και το μέγεθος της κατάστασης. Αν εμείς παρατηρήσουμε ότι κάτι ανησυχητικό συμβαίνει καλό θα είναι να κάνουμε έναν εργαστηριακό έλεγχο και να εστιάσουμε στο αν έχουμε έλλειψη κάποιας βιταμίνης, σιδήρου ή ψευδαργύρου, πράγμα που θα αποτελέσει ένδειξη και για κάποια άλλη παθογένεια. Σίγουρα πρέπει να αποφεύγουμε επιβλαβείς συνήθειες, όπως το τράβηγμα ή η κακή διατροφή, ενώ υπάρχουν και τοπικές θεραπείες όπως η επανέκφυση τριχών ή οι θεραπείες με χορήγηση φαρμάκων και βιταμινών.

Σχετικά Άρθρα
Πώς θα διατηρήσεις τα χείλη σου νεανικά και υγιή; Από ποια ηλικία ξεκινά η φθορά τους;
Πώς θα διατηρήσεις τα χείλη σου νεανικά και υγιή; Από ποια ηλικία ξεκινά η φθορά τους;
"Το δέρμα μας είναι πολύτιμο. Για θεραπείες Αισθητικής Δερματολογίας και για οτιδήποτε αφορά στο δέρμα σου εμπιστεύσου τον Δερματολόγο σου!"
“Το δέρμα μας είναι πολύτιμο. Για θεραπείες Αισθητικής Δερματολογίας και για οτιδήποτε αφορά στο δέρμα σου εμπιστεύσου τον Δερματολόγο σου!”
SYMBIOSE: Στη μάχη ενάντι στην πυτιρίδα αυτό είναι το "όπλο" μας
SYMBIOSE: Στη μάχη ενάντι στην πυτιρίδα αυτό είναι το “όπλο” μας
Το νέο μαλλί της Άννας Βίσση μας αρέσει πολύ!
Το νέο μαλλί της Άννας Βίσση μας αρέσει πολύ!
Skin Detox σε 3 μόνο λεπτά και... απολαμβάνεις επιδερμίδα που ακτινοβολεί
Skin Detox σε 3 μόνο λεπτά και… απολαμβάνεις επιδερμίδα που ακτινοβολεί
Οδηγός γυναικολογικής φροντίδας. Απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα και πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν!
Οδηγός γυναικολογικής φροντίδας. Απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα και πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του