Είναι το αποσμητικό σου φιλικό προς το περιβάλλον; 4 τρόποι για να το διαπιστώσεις

είναι-το-αποσμητικό-σου-φιλικό-προς-το

Γνώριζες ότι το αποσμητικό σου θα μπορούσε να συμβάλει στην κρίση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης; Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 διαπίστωσε ότι τα αποσμητικά, μαζί με τα σαμπουάν, συμβάλλουν τόσο στην ατμοσφαιρική ρύπανση όσο και τα μηχανοκίνητα οχήματα.

Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα αποσμητικά εκπέμπουν πτητικές οργανικές ενώσεις, αλλιώς γνωστές ως VOC. «Αυτά τα μόρια είναι ένα σημαντικό συστατικό στο σχηματισμό της αστικής αιθαλομίχλης, η οποία είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο», λέει στη Vogue ο Matthew Coggon, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Διαβάστε επίσης: Ο πιο εύκολος τρόπος να απαλλαγείτε από τα σημάδια του αποσμητικού στα ρούχα

Η αυξημένη οικολογική συνείδηση σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την υγεία σχετικά με τη χρήση αλουμινίου σε συμβατικά αποσμητικά (παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ενέχει κίνδυνο) σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς στρέφονται τώρα προς τα φυσικά αποσμητικά.

Παρόλο που είναι δύσκολο να εξαλειφθεί πλήρως το πρόβλημα, μπορούμε όλοι να περιορίσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καθημερινής χρήσης αποσμητικού.

Ξεφορτώσου τα αποσμητικά σπρέι

Αν και δεν περιέχουν πλέον επιβλαβείς χλωροφθοράνθρακες (CFC) που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος, τα αποσμητικά σπρέι εξακολουθούν να περιέχουν προωθητικά αέρια που συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή.

«Τα μείγματα προπανίου και βουτανίου χρησιμοποιούνται ευρέως ως προωθητικά. Αυτά μπορούν να αντιδράσουν με άλλα συστατικά στον αέρα και να σχηματίσουν δευτερογενείς οργανικές ενώσεις, οι οποίες προάγουν και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη», εξηγεί ο καθηγητής Ghasem Nasr, από το Πανεπιστήμιο του Salford στο Μάντσεστερ, ο οποίος είναι πίσω από την Eco-Valve, μια νέα τεχνολογία σχεδιασμένη για να κάνει τα αερολύματα πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Διάλεξε αποσμητικό χωρίς άρωμα

Ενώ τα φυσικά αποσμητικά συχνά θεωρούνται πιο φιλικά προς το περιβάλλον, μπορούν ακόμα να εκπέμπουν VOC, συμβάλλοντας στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. «Εάν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν προσωπικής φροντίδας και έχει άρωμα ή κάποια λίστα συστατικών εκτός από το νερό ή άλατα, τότε αυτό το προϊόν πιθανόν να εκπέμπει VOC στην ατμόσφαιρα», εξηγεί ο Coggon.

Προτίμησε συσκευασία χωρίς πλαστικό

Λαμβάνοντας υπόψη πόσο αποσμητικό χρησιμοποιούμε, είναι σημαντικό να σκεφτούμε τον αντίκτυπο όλων αυτών των συσκευασιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε συσκευασίες μόνο από αλουμίνιο, αντί για το πλαστικό που χρησιμοποιείται συχνά για αποσμητικά σε ρολό.

Χρησιμοποίησε λιγότερο αποσμητικό

Ο απλούστερος τρόπος για να μειώσεις τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αποσμητικού σου είναι να χρησιμοποιείς λιγότερο όπου είναι δυνατόν. Στην πραγματικότητα, ο Coggon παραδέχεται ότι έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί αποσμητικά και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας εντελώς, λόγω των επιπτώσεών τους στον πλανήτη μας.

«Εξαρτάται πραγματικά από τις προσωπικές αξίες όλων», καταλήγει, «αλλά δεν είναι ποτέ κακή πρακτική να κοιτάς τις λίστες των συστατικών και να κάνεις λίγη έρευνα για να δεις πώς αυτά τα συστατικά επηρεάζουν το περιβάλλον».

Σχετικά Άρθρα
Οι κομμωτές στη Βρετανία ανακυκλώνουν τα κομμένα μαλλιά - Δείτε για ποιο λόγο
Οι κομμωτές στη Βρετανία ανακυκλώνουν τα κομμένα μαλλιά – Δείτε για ποιο λόγο
Ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή σου - Δημιούργησε το ιδανικό Lip Look
Ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή σου – Δημιούργησε το ιδανικό Lip Look
%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ae%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b10
Κορίτσια στον ήλιο πάντα με προστασία και ενυδάτωση!
Πώς μυρίζει για εσάς το κλαοκαίρι; Έχει τύχει αλήθεια να περάσει κάποιος από δίπλα σας και να μυρίζει... καλοκαίρι; Τα αρώματα που θυμίζουν τα καλοκαίρια
5+1 καλοκαιρινά αρώματα που θα σε πάνε αμέσως διακοπές!
3 έξυπνοι τρόποι για να κάνετε το μαύρισμά σας αναλλοίωτο!
3 έξυπνοι τρόποι για να κάνετε το μαύρισμά σας αναλλοίωτο!
Γιατί ενώ χρησιμοποιείς concealer οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σου δεν εξαφανίζονται;
Γιατί ενώ χρησιμοποιείς concealer οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σου δεν εξαφανίζονται;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του