Έχω δοκιμάσει κάθε άλλη μέθοδο αφαίρεσης λίπους – Να προχωρήσω σε λιποαναρρόφηση;

έχω-δοκιμάσει-κάθε-άλλη-μέθοδο-αφαίρε

Δίαιτες, γυμναστική, βάρη, αφαγία (ναι, μέχρι εκεί έφτασα), αλλά αποτέλεσμα δεν είδα. Όχι τουλάχιστον κάτι ουσιαστικό, που θα μου έδινε την ικανοποίηση για όλη την προσπάθειά μου.

Γνωρίζω ότι πολλές άλλες γυναίκες είναι σαν κι εμένα. Βασανίζονται τόσο από τον πόθο ενός αδύνατου σώματος όσο και από τις πολλές και διαφορετικές προσπάθειες στις οποίες υποβάλλουν τον εαυτό τους συνέχεια. Αξίζει όμως τον κόπο;

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να φαντάζει ως η έσχατη λύση. Είναι όμως και η πιο αποτελεσματική; Μιλήσαμε με τον κ. Νεκτάριο Ντουντουλάκη, Πλαστικό και Επανορθωτικό Χειρουργό (www.dudulakis.comwww.eumorfia.gr) για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν μια τέτοια χειρουργική επέμβαση.

Τι ακριβώς είναι η λιποαναρρόφηση

Ο όρος λιποαναρρόφηση αναφέρεται στη χειρουργική μέθοδο κατά την οποία γίνεται αφαίρεση του τοπικά εντοπισμένου λίπους σε διάφορα σημεία του σώματος. Η χειρουργική τεχνική που ακολουθείται επιτυγχάνει την αφαίρεση λιποκυττάρων από μία ή περισσότερες περιοχές.

Αρχικά γίνεται διήθηση, στην ενδιαφερόμενη περιοχή, ενός ειδικού διαλύματος το οποίο βοηθάει στο διαχωρισμό των λιποκυττάρων και επιτρέπει – διευκολύνει την εύκολη αναρρόφηση τους, με τις ειδικές κάνουλες, παράλληλα με τη δημιουργία αιμόστασης στην περιοχή. Αυτό έχει ως επιπλέον αποτέλεσμα να μειωθούν οι εκχυμώσεις – μελανιές στο ελάχιστο και να εξασφαλιστεί η εξάλειψη του πόνου μετεγχειρητικά.

Η επέμβαση πραγματοποιείται σε «κρυφά» σημεία, πτυχώσεις, με μικρές τομές, μήκους μερικών μόνο χιλιοστών, διαμέσου των οποίων γίνεται η αναρρόφηση της περίσσιας του λίπους που πρέπει να αφαιρεθεί από την κάθε περιοχή.

Σε ποια σημεία του σώματος εφαρμόζεται;

Η μέθοδος της λιποαναρρόφησης μπορεί να βοηθήσει με επιτυχία να αφαιρεθεί το επιπλέον λίπος την περιοχή των μηρών, των γλουτών, των ισχίων, στις γάμπες, τη μέση, την κοιλιά τους βραχίονες, τη ράχη, το στήθος (στις περιπτώσεις γυναικομαστίας), το εφήβαιο.

Με ειδικές χειρουργικές τεχνικές μπορεί να εφαρμοστεί και σε κάποιες περιοχές του προσώπου όπως ο λαιμός – διπλοσάγονο όπου υπάρχει τo συσσωρευμένο λίπος. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις στο πρόσωπο, όπως ρυτιδοπλαστική, ρινοπλαστική, ή βλεφαροπλαστική. Πρόκειται για μία επέμβαση που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλο σχεδόν το σώμα συνδυαστικά με άλλες ή και μόνη της.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να εφαρμοστεί είτε για αισθητικούς λόγους, είτε για λειτουργικούς. Στην πρώτη περίπτωση ο στόχος είναι να επιτευχθεί η επιθυμητή συμμετρία και αρμονία στις γραμμές και το σχήμα του σώματος και να δημιουργηθούν καινούριες φόρμες, πιο κοντά στο ιδανικό για το συγκεκριμένο, κάθε φορά, σωματότυπο.

Αφορά περιπτώσεις όπου το τοπικό λίπος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικό τρόπο, άσκηση ή και δίαιτα, αλλά είναι συσσωρευμένο σε κάποια, ορισμένα, σημεία αλλοιώνοντας την συνολική εικόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λιποαναρρόφηση είναι ο μόνος άμεσος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε ριζικά το πρόβλημα.

Για λειτουργικούς λόγους, η λιποαναρρόφηση εφαρμόζεται στις περιπτώσεις παχυσαρκίας και παθογόνου παχυσαρκίας, όπου η υπέρμετρη συσσώρευση λίπους σε μία περιοχή, όπως π.χ. η έσω επιφάνια των μηρών ή και στα γόνατα, παρεμποδίζει τη βάδιση και τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος απώλειας βάρους, και δεν πρέπει να επιλέγεται από άτομα που έχουν επιπλέον κιλά αλλά αυτά είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα. Είναι σημαντικό ο ασθενής να έχει συζητήσει με τον ιατρό του όλες τις παραμέτρους της επέμβασης και να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες που να ανταποκρίνονται στα δικά του ατομικά χαρακτηριστικά.

Είναι απαραίτητο, πριν την οριστική απόφαση για την πραγματοποίηση της επέμβασης, να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ιατρικές εξετάσεις που θα ζητηθούν από τον Πλαστικό και Επανορθωτικό Χειρουργό. Όταν υπάρχουν προβλήματα κιρσών, λεμφοίδημα, κυκλοφοριακά προβληματα με τα αγγεία και τα λεμφαγγεία στους μηρούς και τα κάτω άκρα ή υπάρχει φλεγμονή και μόλυνση του κυτταρολιπώδους ιστού, η λιποαναρρόφηση δεν συνίσταται.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί, είτε κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης είτε από τα αποτελέσματα εξειδικευμένων εξετάσεων ότι υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα θα πρέπει πρώτα να ακολουθηθεί η ανάλογη θεραπεία- αντιμετώπιση- και μετά να πραγματοποιηθεί η επέμβαση.

Δύο βασικοί τύποι κατανομής λίπους

Οι λιποαποθήκες του σώματος, το μέρος δηλαδή που θα τοποθετηθεί πρώτα το επιπλέον λίπος του οργανισμού, είναι γενετικά προδιαγεγραμμένο, και είναι ξεχωριστό για κάθε άνθρωπο.

Προσπαθώντας να κάνουμε μια κατηγοριοποίηση θα λέγαμε, με μη απόλυτο χαρακτήρα, ότι έχουμε δύο βασικούς τύπους κατανομής λίπους. Το γυναικείο και τον ανδρικό.

Στο γυναικείο τύπο το λίπος τείνει να συσσωρεύεται στους μηρούς, στα ισχία, και στους γλουτούς. Στο δεύτερο τύπο το λίπος συσσωρεύεται περισσότερο στην κοιλιά, τα λαγόνια, τον κορμό, το στήθος και το λαιμό. Η αύξηση του βάρους και στα δύο φύλα οδηγεί σε αύξηση του επιπλέον λίπους όπου στις γυναίκες κατά κύριο λόγο αποθηκεύεται στους μηρούς και τους γλουτούς ενώ στους άνδρες τείνει να αποθηκεύεται στην περιοχή της κοιλιάς.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η τοπική κατανομή του λίπους μπορεί να διαφοροποιηθεί με το πέρασμα του χρόνου όσο δηλαδή η ηλικία ενός ατόμου αυξάνει. Στα άτομα όπου κατά το παρελθόν είχαν ομοιόμορφη κατανομή λίπους σε όλο το σώμα και φυσιολογικό βάρος, μπορεί να παρατηρηθεί με το πέρασμα του χρόνου ή μετά την εμμηνόπαυση μία κεντροποίηση της κατανομής του λίπους.

Αύξηση του λίπους στην περιοχή του κορμού και μείωσή του στην περιοχή των άκρων. Παρατηρούμε δηλαδή αύξηση του υποδόριου λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και παράλληλη μείωση στην περιοχή των χεριών και των ποδιών. Στα άτομα όμως στα οποία πάντοτε υπήρχε συσσώρευση τοπικού λίπους σε κάποιο σημείο του σώματος, όσο αυξάνει η ηλικία αυξάνει και το μέγεθος του προβλήματος.

Μετά την επέμβαση χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο ζωής;

Η λιποαναρρόφηση συνδέεται περισσότερο με την εικόνα του σώματος και τη συμμετρία αυτού και λιγότερο με το βάρος. Πολύ συχνά άτομα με φυσιολογικό βάρος, ή κοντά σε αυτό, καταφεύγουν στη μέθοδο αυτή γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους μόνο με διατροφή και άσκηση. Μετά την επέμβαση συνίσταται να ακολουθηθεί διατροφή με μειωμένα λιπαρά. Η άσκηση και φυσική δραστηριοποίηση του ασθενή, μπορεί να γίνει μετά την άδεια του Πλαστικού και Επανορθωτικού χειρουργού μερικές μέρες μετά την επέμβαση. Η υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής με ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση, πέρα από τα όποια άλλα οφέλη για την υγεία του ατόμου, μπορεί όχι μόνο να διατηρήσει τα αποτελέσματα της επέμβασης αλλά και να τα τελειοποιήσει.

Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι η αφαίρεση ενός ποσοστού λίπους από τον οργανισμό, επιδρά στο μηχανισμό ισοζύγιου ενέργειας επιφέροντας αύξηση των καύσεων και του μεταβολικού ρυθμού.

Θα έχω μόνιμο αποτέλεσμα;

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να προσφέρει μόνιμο αποτέλεσμα σε μία μόνο χειρουργική επέμβαση και μπορεί να συνδυαστεί, με άλλες επεμβάσεις στο σώμα ή το πρόσωπο, έτσι ώστε σε ένα μόνο χειρουργικό χρόνο το άτομο να επιλύσει περισσότερα από ένα προβλήματα, αισθητικά ή λειτουργικά. Η επέμβαση μπορεί να γίνει κατά περίπτωση με γενική αναισθησία ή με επισκληρίδιο ή τοπική αναισθησία με ή χωρίς μέθη, ανάλογα με την έκτασή της και τις ειδικές ανάγκες κάθε ατόμου

Η αποκατάσταση

Μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρξουν μώλωπες και οιδήματα, τα οποία όμως απορροφώνται περίπου είκοσι με τριάντα ημέρες μετά την επέμβαση.

Η κινητοποίηση γίνεται άμεσα, την ίδια ημέρα, μερικές ώρες μετά το χειρουργείο, καθώς δεν υπάρχει πόνος ή βιολογική εξάντληση. Η παραμονή στην κλινική έως την επόμενη ημέρα για παρακολούθηση είναι απαραίτητη.

Είναι πολύ σημαντικό να φορεθεί κορσές ή ζώνη για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται, προκειμένου να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα ο κορσές και η ζώνη είναι υψηλής τεχνολογίας και φοριούνται ευχάριστα, όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμα και το καλοκαίρι. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι ιδιαίτερα σύντομος και ο ασθενής μπορεί σταδιακά να επιστρέψει στις δραστηριότητες του λίγες μετά την επέμβαση. Τέλος η χρήση των σύγχρονων ατραυματικών και αναίμακτων τεχνικών καθιστά τη λιποαναρρόφηση μία διαδικασία απολύτως ανώδυνη σε όλα τα στάδια της ανάρρωσης και αποθεραπείας.

Διαβάστε επίσης

Nόσος των λεγεωνάριων: Τι κάνουμε όταν το κλιματιστικό απειλεί θανάσιμα την υγεία μας!

Συναγερμός λόγω καύσωνα: Έκκληση για ορθή χρήση νερού και ρεύματος – Τι θα γίνει με τους εργαζομένους

Άγρια δολοφονία στην Αθήνα: Την έσφαξε ο σύζυγός της γιατί τη ζήλευε

Σχετικά Άρθρα
Το βραχιόλι-σύμβολο της Estée Lauder Hellas είναι έτοιμο για την 9η κατά σειρά χρονιά της καμπάνιας
Το βραχιόλι-σύμβολο της Estée Lauder Hellas είναι έτοιμο για την 9η κατά σειρά χρονιά της καμπάνιας
Έχεις ρυτίδες γύρω από τα χείλη; Τα tips στο μακιγιάζ που θα τις... εξαφανίσουν!
Έχεις ρυτίδες γύρω από τα χείλη; Τα tips στο μακιγιάζ που θα τις… εξαφανίσουν!
Έχεις λιπαρή επιδερμίδα; Αυτά τα προϊόντα πρέπει να αποφεύγεις, σύμφωνα με τον δερματολόγο
Έχεις λιπαρή επιδερμίδα; Αυτά τα προϊόντα πρέπει να αποφεύγεις, σύμφωνα με τον δερματολόγο
Τι δημιουργεί πρόωρη γήρανση στην περιοχή γύρω από τα μάτια;
Τι δημιουργεί πρόωρη γήρανση στην περιοχή γύρω από τα μάτια;
%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%80%ce%ad%cf%86%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%ac-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf-%cf%86%ce%b8%ce%b9%ce%bd%cf%8c%cf%80%cf%890
Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μας το φθινόπωρο και πώς μπορούμε να τα «σώσουμε»
Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε χαλάρωση δέρματος; Πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε χαλάρωση δέρματος; Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του