Αυτές είναι οι καλύτερες συμβουλές για όμορφη επιδερμίδα όλη τη χρονιά

αυτές-είναι-οι-καλύτερες-συμβουλές-γι

Η έναρξη της νέας χρονιάς είναι ευκαιρία για τη λήψη αποφάσεων που ωφελούν την υγεία και βελτιώνουν την ποιότητά της ζωής μας. Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή για να αποχαιρετήσετε οριστικά μερικές κακές συνήθειες που βλάπτουν το δέρμα σας, αλλά δεν θέλετε να αποχωρισθείτε. Ταυτοχρόνως είναι η κατάλληλη στιγμή για να βάλετε στη ζωή σας μερικές άλλες, για τις οποίες το δέρμα σας θα σας ευγνωμονεί.

«Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και ο κύριος ρόλος του είναι να προστατεύει τον οργανισμό μας από τον κόσμο που μας περιβάλλει», επισημαίνει ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος δρ Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ. «Αυτό σημαίνει πως καθημερινά εκτίθεται σε αλλεργιογόνα, ερεθιστικές ουσίες, ρύπους, παθογόνους μικροοργανισμούς, ενεργοποιώντας τους κατάλληλους μηχανισμούς κάθε φορά για να μας προστατεύσει από αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες. Επίσης μπορεί να εκφράζει διαταραχές που προέρχονται από το εσωτερικό του σώματός μας. Επομένως, η σωστή φροντίδα του έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την εμφάνισή μας, αλλά για την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας».

Η σωστή φροντίδα δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με τον καθαρισμό. Τα απαραίτητα βήματα για όλους, ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός τους, είναι τα εξής, κατά τον κ. Μιχελάκη:

-Να φοράτε καθημερινά αντηλιακό

Ο ήλιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του δέρματος, όταν η έκθεση σε αυτόν είναι παρατεταμένη. Αν βρίσκεστε πολλή ώρα καθημερινά (πάνω από μισή ώρα) σε υπαίθριους χώρους, χρειάζεστε αντηλιακό στα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο. Αυτό ισχύει όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμα και τον χειμώνα και όταν έχει συννεφιά, διότι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ηλίου διαπερνά τα σύννεφα σε ποσοστό 80%.

Η υπερβολική έκθεση στην UV είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για πρόωρη γήρανση του δέρματος (εκδηλώνεται με πρόωρες ρυτίδες και σημάδια), για ηλιακά εγκαύματα και μακροπρόθεσμα για καρκίνο του δέρματος. Στην πραγματικότητα, ο καρκίνος του δέρματος είναι η συχνότερη κακοήθης νόσος παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι τον εκδηλώνει ένας στους πέντε ανθρώπους στη διάρκεια της ζωής του. Η συντριπτική πλειονότητα από αυτούς εκδηλώνουν βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, ενώ μερικοί (το περίπου 7%) εκδηλώνουν μελάνωμα (είναι η πιο επιθετική μορφή δερματικού καρκίνου).

Να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30, που θα είναι ευρέος φάσματος (να δεσμεύει τόσο την UVA, όσο και την UVB) και ανθεκτικό στο νερό (water-resistant). Να επαναλαμβάνετε την επάλειψη κάθε 2 ώρες ή αμέσως μόλις ιδρώσετε ή βραχείτε. Η σταδιακή και ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο θα δημιουργήσει ένα όμορφο χρώμα στο δέρμα σας.

-Να αποφεύγετε το σολάριουμ

Όπως ο ήλιος, έτσι και το σολάριουμ εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του δέρματος. Μάλιστα η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (American Academy of Dermatology – AAD) αναφέρει πως ακόμα και μία συνεδρία στο σολάριουμ μπορεί να αυξήσει κατά σχεδόν 30% τον κίνδυνο αναπτύξεως βασικοκυτταρικού καρκινώματος.

-Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος και παρεμποδίζει την επούλωση των πληγών. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι γερνάει κατά τουλάχιστον μια δεκαετία το δέρμα, αλλά όσο νωρίτερα αρχίζει κάποιος να καπνίζει και όσο περισσότερο, τόσο πιο ξηρό, τραχύ και πρόωρα γερασμένο θα δείχνει το δέρμα του καθώς θα περνούν τα χρόνια.

Επιπλέον, η νικοτίνη μπορεί να επηρεάσει πολλές παθήσεις του δέρματος, όπως η ψωρίαση, η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, η αλωπεκία, ο ερυθηματώδης λύκος και το πολύμορφο ερύθημα από φως. Το κάπνισμα σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως ακανθοκυτταρικού καρκινώματος στο δέρμα.

-Απλοποιήστε την περιποίηση του δέρματος

Μην χρησιμοποιείτε ταυτοχρόνως πολλά προϊόντα περιποίησης, ειδικά αν είναι αντιγηραντικά, γιατί μπορεί να προκαλέσετε ερεθισμό στο δέρμα σας. Προτιμότερο είναι να δώσετε σημασία στα βασικά προϊόντα. Χρειάζεστε ένα ήπιο καθαριστικό και μία υδατική κρέμα (εκτός, βέβαια, από το αντηλιακό σας). Καθιερώστε επίσης μία συγκεκριμένη ρουτίνα περιποίησης για το πρωί και για το βράδυ.

-Να διαλέγετε καλλυντικά που ταιριάζουν στο δέρμα

Τα καλλυντικά και τα προϊόντα περιποίησης πρέπει να είναι κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός σας. Άλλα χρειάζεται ένα άτομο με ευαίσθητο δέρμα και άλλα κάποιος που έχει λιπαρό, μικτό ή ξηρό. Αν δεν είστε σίγουροι πως να διαλέξετε τα κατάλληλα για εσάς προϊόντα, συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας.

-Κρατήστε τα χέρια μακριά από το πρόσωπό σας

Κάθε φορά που αγγίζετε το πρόσωπό σας με άπλυτα χέρια, του μεταφέρετε κάθε σκόνη, ακαθαρσία, μικρόβιο και λιπαρή ουσία που υπάρχει πάνω τους. Για την υγεία του δέρματός σας είναι πολύ σημαντικό να μην το αγγίζετε καθόλου στη διάρκεια της ημέρας. Να αποφεύγετε επίσης να «πειράζετε», να πιέζετε ή να ξύνετε τα σπυράκια που τυχόν έχετε, γιατί θα δημιουργηθούν ουλές.

-Μην ξεχνάτε τα χείλη σας

Τα χείλη είναι ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και στις καιρικές συνθήκες. Επομένως χρειάζονται καθημερινή επάλειψη με ένα lip balm ή κραγιόν που θα περιέχει αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30, καθώς και ενυδατικούς παράγοντες. Αν τα χείλη σας σκάνε πολύ, συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας. Μπορεί να χρειασθείτε πρόσθετη ενυδάτωση, με ειδικά προϊόντα ή κατάλληλη θεραπεία στην πιθανότητα παθολογικής κατάστασης.

-Να ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας

Όπως προαναφέρθηκε, ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός απ’ όλους. Όταν όμως γίνεται αντιληπτός σε αρχικό στάδιο, μπορεί να ιαθεί. Να ελέγχετε λοιπόν συστηματικά το δέρμα σας, αναζητώντας νέους σπίλους (ελιές) και σημάδια. Να βεβαιώνεστε επίσης πως οι παλαιοί σπίλοι που έχετε δεν έχουν αλλάξει μορφολογία, υφή και δεν σας προκαλούν κνησμό ή αιμορραγία. Να πηγαίνετε επίσης μία φορά το χρόνο στον δερματολόγο ιατρό για έλεγχο των σπίλων και προσεκτική κλινική εξέταση.

«Το δέρμα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού στον κόσμο που μας περιβάλλει. Είναι όμως και το πρώτο όργανο στο οποίο μπορεί να αποτυπωθεί κάποια γενικευμένη διαταραχή ή πάθηση, όπως η αφυδάτωση ή οι αλλεργίες», τονίζει ο κ. Μιχελάκης. «Επιπλέον, οι ιδρωτοποιοί αδένες και τα τριχοειδή αγγεία του συμβάλλουν στη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας και ορισμένα κύτταρά του διεγείρονται από τον ήλιο για να παραγάγουν βιταμίνη D, η οποία έχει ζωτική σημασία για την υγεία. Για να επιτελεί όλες αυτές τις σημαντικές λειτουργίες πρέπει να το διατηρούμε καθαρό, καλά ενυδατωμένο και υγιές, προστατεύοντάς το από τους παράγοντες που μπορεί να το βλάψουν».

Διαβάστε επίσης

Τεταρτίδες: Μην χάσετε την πρώτη «βροχή» αστεριών της χρονιάς – Πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο

Survivor All Star: Αναχώρησαν οι παίκτες για τον Άγιο Δομίνικο (πλάνα από το αεροδρόμιο)

Η Στέλλα Κρούσκα στο Infowoman.gr: “Η μασημένη τροφή, όποιος κι αν μας την ταΐζει, δεν μας κάνει καλό”

Σχετικά Άρθρα
Κυτταρίτιδα: 'Ετσι, θα «εξαφανιστεί» πριν τις διακοπές!
Αρκεί το γυμναστήριο για να εξαφανίσεις την κυτταρίτιδα; – Τι πρέπει να κάνεις πριν τις διακοπές
Αυτή είναι η σύγχρονη τάση στην αισθητική ιατρική που οδηγεί στην αποφυγή υπερβολών
Αυτή είναι η σύγχρονη τάση στην αισθητική ιατρική που οδηγεί στην αποφυγή υπερβολών
Αυτή είναι η ρουτίνα ομορφιάς της Μέριλιν Μονρόε από το μακρινό 1959 - Ποια tips ισχύουν ακόμη και σήμερα;
Αυτή είναι η ρουτίνα ομορφιάς της Μέριλιν Μονρόε από το μακρινό 1959 – Ποια tips ισχύουν ακόμη και σήμερα;
Προστασία από τον ήλιο με την καινοτόμα ελβετική τεχνολογία της Ultrasun
Προστασία από τον ήλιο με την καινοτόμα ελβετική τεχνολογία της Ultrasun
"Σώσε το δέρμα σου" : Η La Roche-Posay στοχεύει σε πάνω από 1000 δωρεάν δερματολογικούς ελέγχους μέσα στο 2023
“Σώσε το δέρμα σου”: Η La Roche-Posay στοχεύει σε πάνω από 1.000 δωρεάν δερματολογικούς ελέγχους μέσα στο 2023
Υποδεχόμαστε το καλοκαίρι με το πιο εντυπωσιακό βλέμμα!
Υποδεχόμαστε το καλοκαίρι με το πιο εντυπωσιακό βλέμμα!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του