Αρχική > Featured > Οι ειδικοί προειδοποιούν: Το πρωινό ξύπνημα συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο του μαστού

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Το πρωινό ξύπνημα συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο του μαστού

Μήπως ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι; Μήπως αγαπάτε τον ύπνο και χρειάζεστε «πέντε λεπτά ακόμα» κάθε πρωί; Ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσετε και υπάρχει σοβαρός λόγος. Οι γυναίκες που κοιμούνται πολλές ώρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν περίπου 400.000 γυναίκες, δείχνουν ότι οι «πρωινοί τύποι» εμφανίζουν λιγότερο συχνά καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται μία λιγότερη περίπτωση γυναίκας με την ασθένεια για κάθε 100 γυναίκες που ξυπνούν νωρίς.

Η εξήγηση της έρευνας

Οι ερευνητές προσπαθούν να δώσουν μια εξήγηση σε αυτό το εύρημα, παρότι τα δεδομένα παραμένουν κάπως ασαφή. Ένας παράγοντας που παίζει ρόλο είναι «η μη ισορροπημένη ρύθμιση του εξωτερικού με το εσωτερικό ρολόι», σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας Εύα Σερνχάμερ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία. Η ίδια έκανε λόγο για τον ρόλο που διαδραματίζει η μελατονίνη, μια φυσικώς παραγόμενη ορμόνη. «Η μελατονίνη συνιστά ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα, το οποίο αν μειωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου», πρόσθεσε ο Ντάνιελ Μπαρόνε, ειδικός ύπνου του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που επιχειρεί να συμπεριλάβει το σύνολο των παραγόντων, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν επίδραση στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού (παχυσαρκία, οικογενειακό ιστορικό, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ), σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα έρευνες που είχαν επικεντρωθεί στις συνήθειες του ύπνου (πρωινό ξύπνημα, ώρες ύπνου, αϋπνίες κλπ).

Τρόποι πρόληψης

Οι ερευνητές κάνουν ορισμένες συστάσεις για τις γυναίκες που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ο Μπαρόνε τονίζει πως οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου είναι σημαντικές και συμβουλεύει ιδιαίτερα τα άτομα με αϋπνίες να μένουν μακριά από τις οθόνες για τουλάχιστον μισή ώρα προτού κοιμηθούν, καθώς η ακτινοβολία ρίχνει τα επίπεδα της μελατονίνης. Επίσης, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η ισορροπημένη διατροφή προς αποφυγή της παχυσαρκίας, αποτελούν τρόπους πρόληψης της νόσου.