Αρχική > Featured > Οι ειδικοί προειδοποιούν: Σταματήστε να πίνετε νερό από πλαστικά μπουκάλια!

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Σταματήστε να πίνετε νερό από πλαστικά μπουκάλια!

Όσο πιο πολύ εμφιαλωμένο νερό πίνει κανείς, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να καταπιεί μικροπλαστικά σωματίδια. Το νερό στα πλαστικά μπουκάλια περιέχει περίπου 22 φορές περισσότερα μικροπλαστικά από το νερό της βρύσης. Κάποιος που πίνει μόνο εμφιαλωμένο νερό καταναλώνει 90.000 επιπλέον μικροπλαστικά σωματίδια κάθε χρόνο έναντι 4.000 από το νερό της βρύσης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βικτόρια στον Καναδά έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Science and Technology», αναφέροντας ότι αυτή ίσως είναι μια αρκετά συντηρητική εκτίμηση, καθώς μόνο ένας μικρός αριθμός τροφών και ποτών αναλύθηκαν για πλαστική ρύπανση. Τροφές όπως το ψωμί, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα λαχανικά μπορεί επίσης να περιέχουν μικροπλαστικά σωματίδια.

Οι επιπτώσεις στην υγεία

Οι συνέπειες για την υγεία είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, αλλά είναι πιθανό ότι τα μικροπλαστικά έχουν τοξική δράση. Επίσης, ορισμένα από αυτά είναι αρκετά μικρά για να διεισδύσουν στους ανθρώπινους ιστούς, πυροδοτώντας αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Προσωπικά αποφεύγω όσο μπορώ τις πλαστικές συσκευασίες και το εμφιαλωμένο νερό. Τα γεγονότα είναι απλά: Παράγουμε πολύ πλαστικό και αυτό καταλήγει στα οικοσυστήματα, των οποίων αποτελούμε μέρος. Η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης και η υποστήριξη εταιρειών που αντικαθιστούν τις πλαστικές συσκευασίες, δεν θα έχει καθόλου αμελητέα επίπτωση», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Κίραν Κοξ.

Διχασμός στην επιστημονική κοινότητα

Δεν έχουν πάντως όλοι οι επιστήμονες την ίδια θέση, καθώς κάποιοι εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί για τις πιθανές συνέπειες των μικροπλαστικών. Ο καθηγητής οικολογίας Άλαστερ Γκραντ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε: «Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ένας ενήλικος άνδρας καταναλώνει 142 πλαστικά σωματίδια τη μέρα από το στόμα και εισπνέει άλλα 170. Δεν παρουσιάζουν όμως στοιχεία ότι αυτή η κατανάλωση συνιστά πράγματι σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία».